Yandex Metrica

BMGK, Suriye'ye insani yardım kararını 1 yıl daha uzattı

BMGK, Suriye'ye insani yardım kararını 1 yıl daha uzattı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), dün gerçekleştirdiği toplantıda Suriye'ye sınır ötesi insani yardımlara ilişkin 2504 sayılı kararının süresini 1 yıl daha uzattı.

Dünya

23.01.2024, 21:57

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), dün gerçekleştirdiği toplantıda, Suriye'ye sınır ötesi insani yardımların Esed rejimi kontrolü dışındaki sınır kapılarından geçirilmesini ön gören 2504 sayılı kararının süresini 1 yıl daha uzatma kararı aldı.

Karar, üyelerin oy birliğiyle alınırken bugüne kadar Suriye'ye ilişkin alınmak istenen kararları 16 kez veto ederek durduran Rusya, bu kez veto hakkını kullanmadı.

Amerika'da üniversiteler soykırıma karşı ayağa kalktı: Boğaziçi hocaları bu kez bahçeye çıkmadı Amerika'da üniversiteler soykırıma karşı ayağa kalktı: Boğaziçi hocaları bu kez... Haberi Görüntüle

CİLVEGÖZÜ SINIR KAPISI BİR YIL DAHA AÇIK

Muhaliflerin kontrolünde bulunan Suriye'nin kuzeybatısına açılan 4 sınır kapısından sadece Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü (Babu'l Hava) sınır kapısı insani yardımların geçişi için kullanılıyordu.

Rusya'nın uzun süredir 2504 sayılı BMGK kararının uzatılmaması için yaptığı baskılar, söz konusu sınır kapısının da kapanma tehlikesini beraberinde getirmişti.

Suriye Muhalefeti ise Cilvegözü ve diğer 3 sınır kapısına ek olarak Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesi karşısındaki Tel Abyad sınır kapısının da geçişlere açılmasını istiyor.

Hayatınız boyunca sadece bir kez görebileceksiniz: NASA mutlaka izleyin diyerek duyurdu Hayatınız boyunca sadece bir kez görebileceksiniz: NASA mutlaka izleyin diyerek... Haberi Görüntüle

YARDIMLAR 5 MİLYON SİVİLE ULAŞIYOR

BM, Suriye'ye uluslararası yardımların yapılmasına imkan tanıyan BMGK kararlarının yetkilendirdiği mekanizmayla 2014'ten bu yana, özellikle Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib'de 5 milyona yakın kişiye ulaşıyor.

2020'ye kadar gıda, ilaç, tıbbi ve hijyen malzemesi gibi uluslararası insani yardımlar, 2'si Türkiye'den olmak üzere 4 sınır kapısından gönderilirken; Rusya'nın vetosu ve itirazları üzerine sınır kapılarının sayısı önce 2'ye indirilmiş, daha sonra Rusya, sadece Cilvegözü Sınır Kapısı'nın 1 yıl daha açık tutulmasına onay vermişti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading