Yandex Metrica

BMGK, bugün Suriye'ye insani yardım kararını oylayacak

BMGK, bugün Suriye'ye insani yardım kararını oylayacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) bugün, Suriye'ye sınır ötesi insani yardımlara ilişkin 2504 sayılı kararın uzatılmasını oylamaya sunacak. Rusya veto edebilir.

Dünya

23.01.2024, 21:57

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), bugün, Suriye’ye sınır ötesi insani yardımların Esed rejimi kontrolü dışındaki sınır kapılarından geçişini ön gören 2504 sayılı uluslararası karar süresinin uzatılmasının oylanacağı bir toplantı düzenleyecek.

Karar, insani yardımların Suriye’nin kuzeybatısında muhalif grupların kontrolündeki 4 sınır kapısından geçirilerek İdlib ve Halep kırsalındaki mülteci kampları ve sivillere ulaştırılmasını öngörüyor.

Suriye muhalefeti, söz konusu 4 sınır kapısına ek olarak Türk Silahlı Kuvvetleri ile Suriye Milli Ordusu (SMO) tarafından düzenlenen Barış Pınarı Operasyonuyla terör örgütü PYD/PKK’dan kurtarılan Tel Abyad’daki sınır kapısının da karar kapsamına alınmasını talep ediyor.

Apple batıyor Huawei rekor kırıyor! Akıllı telefon piyasasında yeni dönem başladı Apple batıyor Huawei rekor kırıyor! Akıllı telefon piyasasında yeni dönem... Haberi Görüntüle

RUS VETOSU ENDİŞESİ

ABD, Gazze'ye tekrardan havadan gıda yardımında bulundu: CENTCOM detayları paylaştı ABD, Gazze'ye tekrardan havadan gıda yardımında bulundu: CENTCOM detayları paylaştı Haberi Görüntüle

Toplantı öncesi kararın uzatılması için çağrılar yapılırken BMGK’nın 5 daimi üyesinden biri olan Rusya’nın kararı veto etmesine ilişkin endişeler bulunuyor.

Rusya, daha önce BMGK’da Suriye’ye ilişkin alınmak istenen uluslararası kararlar için gerçekleştirilen toplantılarda 16 kez veto hakkı kullanarak kararları engellenmişti.

BMGK’nın 5 daimi üyesi olan ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin’den birinin veto hakkı kullandığı kararlar kabul edilemiyor.

Rusya ve Çin, 2011 yılından beri Suriye devrimini şiddet kullanarak bastıran Esed rejimine askeri, ekonomik ve siyasi desteğini sürdürürken, BMGK’ya getirilen kararların büyük çoğunluğunu veto etmişti.

Muhalefetin çatı örgütü Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Dr. Nasr el-Hariri, geçtiğimiz Salı günü Türk gazetecilerle gerçekleştirdiği toplantıda Rusya’ya kararı veto etmeme çağrısı yapmıştı.

Suriye’de faaliyet gösteren BM’ye bağlı insani yardım kuruluşlarının personelleri ise geçtiğimiz hafta insani yardımların sürmesi talebiyle protesto eylemi gerçekleştirmişti.

BM personelleri, dronela tepeden çekilen görüntülerde yan yana durarak “Save Life Line” (Hayat Hattını Koruyun) yazısı oluşturmuştu.

RUSYA’DAN KARAR İÇİN 6 AY UZATMA TEKLİFİ

Öte yandan, Anadolu Ajansı’nın (AA) BM’deki diplomatik kaynaklara dayandırarak verdiği habere göre, 1 yıl uzatılması tartışılan 2504 sayılı uluslararası karar için 6 aylığına uzatma teklifi sundu.

Haberde, Rusya’nın karar için hazırladığı yeni taslağın, Suriye'ye sınır ötesi yardım mekanizmasının 6 ay sonra tekrar uzatılma ihtimalini de kapsadığı bildirildi.

Karadeniz'de 3'lü müzakere: Ukrayna, Rusya ve Türkiye masaya oturdu: Dünya bu kararı bekliyor... Karadeniz'de 3'lü müzakere: Ukrayna, Rusya ve Türkiye masaya oturdu: Dünya... Haberi Görüntüle

CİLVEGÖZÜ KAPANABİLİR

Abdullah Ağar şok ihtimali böyle açıkladı: Denizaltı ile sınıra kadar gelip füze ateşlediler Abdullah Ağar şok ihtimali böyle açıkladı: Denizaltı ile sınıra kadar... Haberi Görüntüle

Suriye’ye hali hazırda yalnızca Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü sınır kapısından insani yardımlar ulaştırılabiliyor.

BMGK’nın 2504 sayılı kararının süresi bugün sona ererken Rusya’nın bugünkü toplantıda veto hakkı kullanması halinde kapının kapanması ihtimali bulunuyor.

Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib ve Halep kırsallarında çoğunluğu Suriye’nin çeşitli bölgelerindeki rejim ve Rus bombardımanlarından kaçarak bölgeye sığınmış mültecilerden oluşan 5 milyona yakın bir sivil nüfus yaşıyor

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading