Yandex Metrica

Balkanlar için kritik gün: Kurti ve Vucic bir araya geliyor! Kırmızı çizgi Fransız-Alman Planı

Balkanlar için kritik gün: Kurti ve Vucic bir araya geliyor! Kırmızı çizgi Fransız-Alman Planı

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile bugün Brüksel'de bir araya gelecek. Görüşmede Fransız Alman Planı ele alınacak.

Dünya

23.01.2024, 22:19

Kosova ve Sırbistan arasında yükselen gerilimin ardından bugün kritik bir görüşme yapılacak. Kosova Başbakanı Albin Kurti  ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Fransız-Alman Planı'nı görüşmek üzere Brüksel'de bir araya gelecek.

ABD'de başlayan Gazze yangını Avrupa'yı sardı: Fransa, Almanya... ABD'de başlayan Gazze yangını Avrupa'yı sardı: Fransa, Almanya... Haberi Görüntüle

'KABUL ET YA DA TERK ET'

Fransız-Alman Planı, ABD ve AB üyesi tüm ülkeler tarafından desteklenirken Kosova ve Sırbistan'ın müzakare edemeyeceği, "kabul et ya da terk et" formatında sunuldu. Liderler, planı prensipte kabul ettiklerini bildirmelerinin ardından Brüksel'e davet edildi. Görüşmede, tarafların planla ilgili yol haritası oluşturması ve hangi maddelerin uygulanmasına öncelik verileceğini belirlemesi bekleniyor.

Son dakika... Bir protesto da Fransa'da: Tarihi Sorbonne Üniveristesi de Gazze ayaklanmasına katıldı Son dakika... Bir protesto da Fransa'da: Tarihi Sorbonne Üniveristesi de... Haberi Görüntüle

SIRP BELEDİYELER BİRLİĞİ KURULMASINA İZİN Mİ VERİLECEK?

Fransız-Alman Planı'nın Kosova'nın, çoğunlukla Sırpların yaşadığı belediyelerde Sırp Belediyeler Birliği kurulmasına izin vermesini öngördüğü iddia ediliyor. Kosova'da Sırp Belediyeler Birliği kurulmasına ilişkin anlaşma, AB'nin arabuluculuğunda Kosova ile Sırbistan arasında 2013 yılında imzalanmış ancak birkaç maddesi Kosova anayasasına uygun olmaması nedeniyle uygulamaya konulamamıştı.

Sırbistan'dan da Kosova'nın toprak bütünlüğüne saygı göstermesi, Kosova Cumhuriyeti ibareli resmi belgeleri tanıması ve uluslararası kuruluşlara üye olmasına izin vermesi talep ediliyor. Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Sırp Belediyeler Birliği kurulmadan bir anlaşmaya imza atmayacağını söylüyor. Kosova Başbakanı Kurti de ülkesinde Sırbistan'ın istediği şartlarda "tek etnili" bir birliğin kabul edilemez olduğunu belirtiyor.

İşgalciler Gazze'ye gönderilen yardımlardan rahatsız: İsrail, UNICEF aracını vurdu İşgalciler Gazze'ye gönderilen yardımlardan rahatsız: İsrail, UNICEF aracını vurdu Haberi Görüntüle

O ÜLKELERDEN ORTAK MEKTUP

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Brüksel'deki kritik görüşmeden 1 gün önce, Kosova ile Sırbistan liderlerine mektup gönderdi. Avrupalı liderlerin Kurti'ye gönderdiği, Kosova Başbakanlığının basınla paylaştığı mektupta, liderlerin, anlaşmanın imzalanması ve kabul edilen metnin temelinde uygulamaya konulmasının acil ihtiyaç olduğuna inandıkları bildirildi. Mektupta, şu ifadelere yer verildi:

Anlaşmanın hızlı şekilde sonuçlandırılması ve uygulanması için yapıcı şekilde çaba gösterme konusunda kişisel liderliğinize çok güveniyoruz. Bunun vatandaşlarınızın genel yararı, bölgenin barışçıl ve müreffeh gelişimi ve ülkenizin Avrupa perspektifini geliştirmesi için çok önemli olduğuna inanıyoruz.

Ayrıca mektupta Sırp Belediyeler Birliği dahil diyalogda tarafların üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmeleri talep edildi. Avrupalı liderlerin Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'e gönderdiği mektup ise basınla paylaşılmadı Öte yandan Sırbistan Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, pazar günü Cumhurbaşkanı Vucic'in Kosova ile devam eden müzakerelerde Sırbistan'ın resmi konumu hakkında telefonda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı bilgilendirdiği ifade edildi.

Bakan Bolat'tan ticaret vurgusu: Irak ile ilişkilerimizi güçlendirmeye kararlıyız Bakan Bolat'tan ticaret vurgusu: Irak ile ilişkilerimizi güçlendirmeye kararlıyız Haberi Görüntüle

AB TEMSİLCİSİ: PLAN MÜZAKERE EDİLMEYECEK

AB Belgrad-Priştine Diyaloğu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak, konuyla ilgili Kosova Devlet Televizyonu RTK'ye verdiği röportajda, Kosova'yı kendi hukuk sistemine aykırı bir şeyi kabul etmeye zorlamayacaklarını açıkladı.

Planın, iki ülkenin kırmızı çizgilerine saygılı olduğunu belirten Lajcak,

Plan müzakere edilmeyecek çünkü Avrupa Birliği tarafından hazırlandı ve ilk taslak taraflarla paylaşıldıktan sonra kendilerinden görüş alındı. Müzakere etmek için bir neden veya olasılık görmüyoruz."

Brüksel'de yapılacak görüşmeyi, 2. Dünya Savaşı sırasında müttefik kuvvetlerinin Nazi Almanyası'na karşı Normandiya'ya yaptığı çıkarmaya atfen kullanılan "D-day"e benzeten Lajcak, "Öneride şu anda açıklayamayacağım daha pek çok şey var ancak liderler öneriyi kabul ettiği zaman kamuoyuna açıklanacak ve her iki taraf için de olumlu şeyleri barındırıyor. Planı kabul ettiklerini resmi olarak beyan etmelerini bekliyoruz. Sözlü beyandan daha fazlası olacak." diye konuştu.

Mavi Marmara 2... İsrail medyası 'Arkasında MİT var' diyerek duyurdu: Gazze kuşatmasını Türk filosu kıracak Mavi Marmara 2... İsrail medyası 'Arkasında MİT var' diyerek duyurdu:... Haberi Görüntüle

KURTİ: KOSOVA PLANI REDDEDERSE AB'NİN GÜVENİNİ KAYBEDECEK

Kurti, Kosova'nın planı reddetmesi halinde yaptırımlar ve AB ülkelerinin güvenini kaybetmekle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu. Kosova Başbakanı, müzakerelerin devamı için iyi bir temel olarak nitelendirdiği plan hakkında Kosova Meclisi'nde yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

Plan, 1972 Doğu-Batı Almanya anlaşması modeline ve devletler arası ilişkiler tarihinde vatandaşlığın fiilen (de-facto) tanınmasına ilişkin diğer birçok benzer modele, Japonya-Güney Kore anlaşması gibi modellere dayanıyor.

Vucic ise Brüksel'de yapılacak toplantının zor geçeceğini vurgulayarak, "Sırbistan, bölgede barış ve istikrarı destekliyor. Bu bağlamda da bize sunulan önerileri değerlendireceğiz." dedi.

Rüşvet skandalı: Savunma Bakan Yardımcısı gözaltına alındı Rüşvet skandalı: Savunma Bakan Yardımcısı gözaltına alındı Haberi Görüntüle

KOSOVA-SIRBİSTAN MÜZAKERELERİ

AB, Kosova ile Sırbistan'ın Birliğe entegrasyon sürecinin ilerlemesi için iki ülke arasındaki sorunları giderebilecek nihai bir anlaşmaya varılmasını şart koşuyor. Kosova, 117 ülke tarafından bağımsız devlet olarak tanınmasına rağmen, kuzeyinde devam eden etnik gerginlikler ve Birleşmiş Milletlere (BM) üye olamaması nedeniyle Avrupa'nın "donmuş ihtilaf" bölgelerinden biri olarak nitelendiriliyor.

Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görüyor.

Belirli aralıklarla karşı karşıya gelen Sırbistan ve Kosova, AB arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak yol bulmaya çalışıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading