Yandex Metrica

Bakü-Tahran hattı kesildi: Elçilik çalışanları aileleriyle birlikte orayı terk etti

Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliği'ne yönelik terör saldırısı, iki ülke arasındaki bağları büyük ölçüde kopardı. Elçilik personeli, aileleriyle birlikte İran'ı terk etti.

Dünya

23.01.2024, 20:22

Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliği'ne yönelik terör saldırısı bu ülkenin İran'la diplomatik bağları büyük ölçüde kesmesiyle sonuçlandı. Bir güvenlik görevlisinin şehit düştüğü, 2 kişinin de yaralandığı saldırı sonrası Tahran Büyükelçiliği'nde tahliye işlemleri tamamlandı. Elçilik personeli ve aileleri İran topraklarını terk ederek Bakü'ye geldi. Saldırıda şehit düşen güvenlik amiri Orhan Askerov'un cenazesi de aynı uçakla vatanına getirildi. 

Elçilik personeli ve ailelerini Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Halef Halefov ve bakanlık yetkilileri karşıladı. Saldırının bir terör eylemi olduğunu söyleyen Halefov, "Bu kabul edilemez bir şey. Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi'ne göre her devlet, ülkedeki büyükelçiliklerin güvenliğinden sorumludur. Doğal olarak meydana gelen terör saldırısında İran sorumluluk taşıyor. İran, yükümlülüğü gereği yaşanan terör eylemini kapsamlı, her yönüyle ve şeffaf şekilde araştırmalı, suçluları ve onların arkasında duran güçleri belirlemeli ve onları cezalandırmalıdır. Bu bizim İran'dan net talebimizdir" dedi.

Türkiye ile anlaşan Irak'a Pentagon'dan gözdağı: Birliklerimizi koruyun! Türkiye ile anlaşan Irak'a Pentagon'dan gözdağı: Birliklerimizi koruyun! Haberi Görüntüle

ZOR BİR KARAR AMA İRAN'A GÜVENMİYORUZ 

Halefov, olayın aydınlatılması için ilgili uluslararası mekanizmaları da kullanmayı planladıklarını bildirerek, "Cumhurbaşkanımız, zor bir karar da olsa Tahran Büyükelçiliğinin tahliye edilmesi kararını aldı. Herhangi bir ülkede büyükelçiliğin faaliyetini, diplomatik faaliyeti durdurmak sorumluluk gerektiren bir karardır. Fakat büyükelçilik personelimizin güvenliğinin sağlanması açısından İran'a ümidimiz ve itimadımız yoktur" ifadelerini kullandı.

Komşu ülkede şehit verdikleri için büyük üzüntü duyduklarını vurgulayan Halefov, "Tahran Büyükelçiliğinin diplomatik faaliyeti tamamen durduruldu. Orada binanın ve emlakin korunması için 5 kişi kalacak fakat bu kişiler diplomatik faaliyet göstermeyecek. Tebriz Başkonsolosluğumuz ise faaliyetini sürdürecek" bilgisini paylaştı.

Türkiye açık açık uyarmıştı! Miçotakis'ten küstah açıklama! Yunanistan Ege'de tansiyonu yükseltme peşinde Türkiye açık açık uyarmıştı! Miçotakis'ten küstah açıklama! Yunanistan Ege'de tansiyonu... Haberi Görüntüle

İRAN'DAN TÖRENLE UĞURLANDILAR 

Elçilik çalışanları ve aileleri için Tahran'daki Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı'nda İran rejimince tören düzenlendi. Törende İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Ali Bakıri ve Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçisi Ali Alizada yer aldı.

Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliğine yönelik saldırı, güvenlik kamerası görüntülerine böyle yansımıştı.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading