Yandex Metrica

Avustralya'dan anlaşması iptal edilen Fransa'nın kinini artıracak adımlar

Avustralya'dan anlaşması iptal edilen Fransa'nın kinini artıracak adımlar

Avustralya, uzun yıllar önce Fransa ile imzaladığı 90 milyar dolarlık denizaltı anlaşmasını iptal etmesinin akabinde ortaya çıkan yeni gelişmeler, Fransa'nın kapıldığı öfke

Dünya

23.01.2024, 17:59

Avustralya, uzun yıllar önce Fransa ile imzaladığı 90 milyar dolarlık denizaltı anlaşmasını iptal ederken,  bunun yerine ABD ve İngiltere ile birlikte yeni bir üçlü ortaklığa gidecek ve nükleer denizaltılar üetmeye karar verdi. Ancak bu durum Fransa'yı son derece kızdırdı. 

Avustralya, daha fazla ABD askerinin geleceğini, füze projesi planladığını açıkladı. Canberra ayrıca gelişmiş hava ve deniz kabiliyetine de dikkat ederken, yaklaşık 2.200 ABD Deniz Piyadesinin 2021 rotasyonunda Darwin'den geçmesi planlanıyor. 

Türkiye'yi vurmayı planlayan o gemiler cayır cayır yandı: ABD üssünün bulunduğu adada yangın paniği Türkiye'yi vurmayı planlayan o gemiler cayır cayır yandı: ABD üssünün... Haberi Görüntüle

AVUSTRALYA, ÜÇLÜ İTTİFAK KARARIYLA FRANSA'YI KIZDIRDI

Avustralya, daha fazla ABD askerinin ada ülkesinde rotasyon yapacağını ve müttefiklerin füze geliştirme konusunda işbirliği yapacağını duyurdu.

Avustralya, daha önce Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere ile Canberra'nın nükleer enerjili denizaltılar alacağı üç yönlü bir ittifak ilan ederek, konvansiyonel denizaltılar için kendi ana sözleşmesi iptal edilen Fransa'yı kızdırdı.

Savunma Bakanı Peter Dutton, Washington ziyareti sırasında, alınacak ilave tedbirlerin ana hatlarını çizerken, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Avustralya'nın füze ve patlayıcı mühimmat geliştirme konusunda birlikte çalışmak da dahil olmak üzere işbirliğini "önemli ölçüde artıracağını" ve Avustralya'nın kuzeydeki Darwin şehri boyunca 10 yıllık bir rotasyonda daha fazla ABD Deniz Piyadesi görmeye istekli olduğunu dile getirdi.

"Rotasyonlar yoluyla birlik sayısını artırabileceğimizden emin olmak gibi bir gayem var" diyen Dutton, hava kabiliyetlerinin geliştirileceğini, deniz kabiliyetlerinin geliştirileceğini ve kesinlikle kuvvet duruşu geliştirileceğini ifade etti.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Avustralya'nın uzun menzilli Tomahawk seyir füzeleri alacağını söylemişti.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de yine sayı vermeden, ABD'için, "Avustralya'ya erişimimizi ve varlığımızı genişletecek" ifadesini doğruladı.

Birçok ülkeden vatandaşlarına peş peşe uyarılar: İran'ı hemen terk edin Birçok ülkeden vatandaşlarına peş peşe uyarılar: İran'ı hemen terk edin Haberi Görüntüle

DÖRTLÜ ZİRVEDE ÇİN'E YÖNELİK ENDİŞELER ELE ALINACAK

Austin, iki müttefikin Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Dışişleri Bakanı Marise Payne'i içeren dörtlü toplantıda, Çin ile ilgili endişeleri tartıştığını belirtti.

Austin, "Çin Halk Cumhuriyeti ile yapıcı, sonuç odaklı bir ilişki ararken, Pekin'in yerleşik uluslararası düzeni baltalama çabalarına ilişkin bakış açımızda açık görüşlü olmayı sürdüreceğiz" dedi.

500.000 asker gönderilmezse: Kıyamet çok yakında: Tükendik... 500.000 asker gönderilmezse: Kıyamet çok yakında: Tükendik... Haberi Görüntüle

PEKİN'DE AVUSTRALYA'NIN NÜKLEER DENİZALTI ANLAŞMASINA KARŞI ÖFKE HAKİM 

Çin, Avustralya'nın gıda ve enerji ihracatı için ana hedef olan Asya gücünden artan ticari ve diplomatik baskıyla karşı karşıya kalmasıyla gelen nükleer denizaltı anlaşmasına karşı öfkesini dile getirdi. Blinken, Pekin'in geçtiğimiz aylarda Avustralya'nın geri adım atmayacağını ve ekonomik misilleme ve baskı tehditlerinin işe yaramayacağını gördüğünü söyledi. Blinken, dürüst metaforlar kullanarak "ABD, Avustralya'yı sahada veya daha iyisi sahada yalnız bırakmayacak" dedi.

Hem Kovid-19 hem de Avustralya'nın katı karantina önlemleri sebebiyle kısıtlamalar uygulanarak, 2021 rotasyonunda yaklaşık 2.200 ABD Deniz Piyadesinin Darwin'den gelmesi planlandı. ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz ay Afganistan'daki son ABD birliklerini tartışmalı bir şekilde geri çekerken Çin'e odaklanma gereğini belirtti.

Diğer taraftan Morrison, Çin'e bir başka işaret olarak, gelecek hafta Biden, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Japonya Başbakanı Yoshihide Suga ile ilk yüz yüze dört yönlü zirve için Washington'a gidecek. Dutton ayrıca bölgedeki Avustralya'nın ortak olarak Endonezya, Vietnam ve Güney Kore'ye işaret etti ve "Bizim bağlı olduğumuz ve uzun süredir tutarlı bir şekilde bağlı olduğumuz değerleri anlıyorlar" dedi.

Kaynak: ALJAZEERA

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading