Yandex Metrica

Atina orada yapayalnız kaldı: Türkiye'nin enerji anlaşmasına İtalya da ekleniyor

Atina orada yapayalnız kaldı: Türkiye'nin enerji anlaşmasına İtalya da ekleniyor

Hidrokarbon yataklarını işleme konusunda Türkiye'nin anlaşma imzaladığı Libya hükümeti, şimdi İtalya Başbakanı Meloni'yi ağırlıyor. Yunanistan'ın yok saymaya çalıştığı Trablus, Avrupa'nın en önemli gaz tedarikçilerinden biri olma yolunda.

Dünya

01.02.2024, 23:01

Yunanistan tarafından yok sayılmak istenen meşrû Libya hükümeti, Türkiye ile imzaladığı hidrokarbon anlaşmasının benzerini İtalya ile imzalıyor. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, 8 milyar dolarlık doğalgaz anlaşmasını imzalamak üzere bugün Trablus'a geldi. 

Mitiga Havalimanı'na indikten sonra Dışişleri Bakanı Nejla Manguş tarafından karşılanan Meloni, Trablus'taki başkanlık sarayında Başbakan Abdülhamid Dıbeybe ile bir araya geldi. Meloni, mevkidaşıyla heyetler arası ve başbaşa görüşmeler gerçekleştirdi. Meloni, Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Yunus Menfi ile de görüşecek.

Daha önce Tunus'u ve geçtiğimiz hafta İtalya'nın ana doğalgaz tedarikçisi Cezayir'i ziyaret eden Meloni, Libya ile hidrokarbon kaynaklarını arama ve çıkarma anlaşmasına imza atacak. 

Giorgia Meloni ve Abdülhamid Dıbeybe

Proje kapsamında İtalyan enerji devi Eni şirketinin Libya açıklarındaki gaz yataklarında arama faaliyetinde bulunması öngörülüyor. Benzer bir anlaşma Trablus-Ankara arasında ekim ayında imzalanmıştı. 

Gelişmeler CIA devşirmesi darbeci Halife Hafter kanadını devredışı bırakacak nitelikte. Mısır, Fransa, Rusya, Yunanistan ve Güney Kıbrıs başta olmak üzere pek çok devlet tarafından desteklenen Hafter, bir süre öncesine kadar Türkiye destekli Trablus güçlerini silahla tehdit ediyordu.

Ancak Avrupa'nın yaşadığı gaz-petrol krizinden dolayı Libya'da siyasi kargaşa ya da iç savaş istemeyen ABD, bölgeye CIA Başkanı William Burns'ü göndererek Hafter'e net mesajlar iletti. ABD yönetimi aynı zamanda Mısır'da kendisine bağlı darbeci diktatör Abdülfettah el-Sisi'yi de Hafter'i ikna etmek için devreye sokarak bu savaş ağasını iç savaş planlarını sonlandırmaya çağırdı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın kasım ayında Trablus'ta uçaktan bile inmeyip doğruca Hafter'in yanına giderek ortaya koyduğu diplomatik kriz sonrası Atina şimdi tamamen açığa düştü. Mevcut durumda hem ABD hem de İtalya, Türkiye destekli Trablus hükümetinin arkasında durmaya mecbur kaldı. 

Libya'nın İtalya'ya Greenstream boru hattı üzerinden gönderdiği sevkiyatın artırılması planlanıyor. 2022 yılında bu boru hattından İtalya'ya iletilen miktar 2,6 milyar metreküp seviyesinde kaldı. Oysa iç savaş öncesi bu miktar yıllık 8 milyar metreküptü. Libya'nın gaz ve petrol varlığını sorunsuz pazarlaması ülkenin hızla kalkınmasına yardımcı olacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading