Afrika'da savaş tamtamları: Mısır ve Sudan'dan Etiyopya'ya sert tepki
Etiyopya'nın tek taraflı olarak Nil Nehri üzerinde kurduğu Nahda Barajı'nın ikinci aşama su tutma işlemini başlattığını ilan etmesi, Afrika'da gerilimi yükseltiyor.

Etiyopya Tarım ve Sulama Bakanlığı, dün yayımladığı açıklamada, Mısır ve Sudan taraflarına Nil Nehri üzerinde kurdukları Nahda Barajı’nın ikinci aşama su tutma işlemini başlatacaklarını haber verdiklerini bildirdi.
Mısır ve Sudan’ın itirazlarına rağmen Etiyopya, Nil Nehri’nin taşma mevsimi öncesi Baraj’ı çalıştırarak su tutmasını sağlamak istiyor.
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Eğer taşma mevsiminden önce bu işlemi başlatmazsak milyarlarca dolarlık zarara uğrarız” demişti.
MISIR VE SUDAN DIŞİŞLERİ BAKANLARI TOPLANDI
Etiyopya’nın bildiriminin ardından Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ve Sudan Dışişleri Bakanı Meryem es-Sadık el-Mehdi, konuyu görüşmek için bir araya geldi.
Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Baraj’ın ikinci aşama su tutmasının başlatılmasının Etiyopya tarafının kötü niyetini gösterdiğini söyledi.
Baraj’ın su tutma işleminin tek taraflı olamayacağını, bu işlemden Mısır ve Sudan tarafının büyük zarar göreceğini belirten Şukri, “Bu işlemi engellemek için siyasi ve diplomatik seçeneklerimiz var. Bunu yakında göreceksiniz” dedi.
Şukri, Nahda Barajı sorununun çözümü için bütün seçeneklerin masada olduğunun altını çizdiği açıklamasında, “Baraj’ın tek taraflı olarak çalıştırılması bütün uluslararası kanunlara ve su hukukuna aykırıdır” ifadelerini kullandı.
BMGK: YAPACAK BİR ŞEY YOK
Öte yandan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Mısır ve Sudan’ın çağrısı üzerine Perşembe günü Nahda Barajı sorununu görüşmek üzere toplantı gerçekleştirecek.
Toplantıda Mısır ve Sudan Dışişleri Bakanları katılırken, BMGK’nın bu konuyu ele alacak yetkisinin olmadığını öne süren Etiyopya katılım sağlamayacak.
Konuya ilişkin geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan BMGK Temmuz Ayı Dönem Başkanı ve Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi Nicola de Riviere, “BMGK olarak, tarafları bir araya getirmekten ve diplomatik yollarla uzlaşıya varmalarını telkin etmekten başka yapacak bir şeyimiz yok” dedi.
Uzmanlar, BMGK toplantısından herhangi bir olumlu sonuç beklemiyor. Nil Nehri’nin büyük önem taşıdığı Mısır ve Sudan tarafının nasıl bir adım atacağı ise şimdilik belirsizliğini koruyor.