Yandex Metrica

ABD'li diplomatın 'Türkiye' itirafı: Sadece Erdoğan ve Biden çözebilir! Ankara'sız çözüm imkansız

ABD'li diplomatın 'Türkiye' itirafı: Sadece Erdoğan ve Biden çözebilir! Ankara'sız çözüm imkansız

ABD'li eski diplomat James Jeffrey, Ankara-Washington ilişkilerinin acilen tamir edilmesi gerektiğinden bahsederek S-400'lerin artık gözardı edilebileceğini kaydetti.

Dünya

23.01.2024, 18:47

Ukrayna-Rusya krizinin çözümüne ilişkin Türkiye'nin güçlü pozisyonu, ABD'li diplomatın son demecinde kendini gösterdi. ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, CNN Türk'e verdiği röportajda 'Türkiye olmadan kalıcı çözümden bahsedilemeyeceğini' vurguladı. 

ABD ile Türkiye'nin pek çok konuda ortak cephede yer aldığını söyleyen Jeffrey, bunlar arasında Suriye, Kosova, Ukrayna ve Afganistan'ı saydı. Her iki ülkenin de DEAŞ'la mücadele ettiğini ve hem Rus hem de İran tehdidi altında bulunduğunu belirten Jeffrey, Ankara-Washington arasında 'kötü diplomasiden kaynaklı yanlış anlaşılmaların yaşandığını' ileri sürdü. 

CNNTürk yayınına katılan James Jeffrey, Hilken Doğaç Boran'ın sorularını cevapladı. 

"Türkiye ve ABD'nin toplam gücü NATO'da çoğunluğu oluşturuyor" diyen Jeffrey, krizin ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden seviyesinde çözülebileceğini ifade etti. İki liderin acilen görüşmesi gerektiğini kaydeden Jeffrey, S-400 meselesinin artık gözardı edilmesi gerektiğini şu sözlerle ortaya koydu: "İkincil meseleler bir kenara bırakılmalı. 'Artık lafa değil eyleme bakın' denilebilir."

Putin'in 19. yüzyıl dünyasında yaşadığını, bu duyguyu o zamanın büyük devletleri arasında olduğundan ötürü Türklerin de iyi anlayacağını söyleyen Jeffrey, "O dönemin kurallarının daha farklı olduğunu biliyorsunuz. Putin o günlere geri dönmek istiyor" dedi. ABD tarafının Rusya'ya krizin çözümü için iyi bir teklif yaptığını ileri süren Jeffrey, "Neler olacağını bekleyip göreceğiz. Biz elimizden geleni yaptık. Artık top Putin'de" diye konuştu. 

Geçmişte uzun yıllar Türkiye'de görev yapmış ABD'li büyükelçi James Jeffrey
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading