• G.ALTIN

    4.095,06

  • DOLAR

    38,4149

  • EURO

    43,7601

  • BIST 100

    9.432,55

  • BITCOIN

    $94.521

ABD Yüksek Mahkemesi'nden deprem etkisi yaratacak karar! Biden savundu mahkeme karşı çıktı

ABD Yüksek Mahkemesi'nden deprem etkisi yaratacak karar! Biden savundu mahkeme karşı çıktı

ABD'de tartışmalı konulardan biri olan kürtaj, yeniden gündeme geldi. Yüksek Mahkeme'nin ülke genelinde kürtaj hakkını koruyan 1973 tarihli Roe-Wade kararını iptal edeceğine yönelik taslağın basına sızmasıyla New York'ta protestocular sokaklarda gösteri düzenledi.

ABD'de tartışılan kürtaj hakkı konusu yeniden gündeme geldi. New York'ta binlerce kişi, ABD Yüksek Mahkemesi'nin kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan yaklaşık 50 yıllık kararı bozmaya hazırlandığı iddiaları üzerine gösteri düzenledi.

PROTESTOCULAR SAHADA

Kürtaj hakkını garanti altına alan kararın Yüksek Mahkeme tarafından iptal edileceğine dair iddialar tepkilere neden oldu.

New York'ta binlerce kişi, kürtaj hakkını savunmak için sokağa çıktı ve Yüksek Mahkeme'nin olası iptal kararını protesto etti.

ÜNLÜ İSİMLER DE KATILDI

Gösterilere New York Başsavcısı Letitia James, komedyen Amy Schumer, ünlü oyuncu Cynthia Nixon gibi isimler de katıldı.

Amerikan Politico siyasi haber sitesi tarafından sızdırılan Yüksek Mahkeme karar taslağına Demokratların tepkisi de sert oldu.

AÇIKÇA YANLIŞ OLDUĞU VE KALDIRILMASI GEREKTİĞİ BELİRTİLİYOR

Mahkemenin muhafazakar yargıçlarından Yargıç Samuel Alito tarafından kaleme alındığı ileri sürülen taslak görüş, 1973 tarihli "Roe-Wade kararı" olarak bilinen ve ABD'de kürtajın anayasal bir hak olmasına temel teşkil eden kararın açıkça yanlış olduğunu ve kaldırılması gerektiğini belirtiyor.

Sızdırılan Yüksek Mahkeme görüşünde, Roe-Wade kararının "açıkça yanlış", "gerekçesinin son derece zayıf" ve "toplumsal anlamda zararlı sonuçları olduğu" ifade ediliyor. Söz konusu metinde ayrıca "kürtaj hakkının ülke tarihinde ve geleneklerinde köklü bir yerinin olmadığı" şeklindeki değerlendirmenin de yer aldığı belirtiliyor.

TEMMUZ'DA GÖRÜŞ AÇIKLANACAK

Mahkemenin temmuz başında söz konusu kürtaj görüşünü açıklaması beklenirken, basına sızan belge ABD medyasında geniş yankı buldu.

DEPREM ETKİSİ YARATACAK

Amerikan medyası, Yüksek Mahkemenin bu yönde açıklayacağı bir kararın ülkede deprem etkisi yaratacağına ve siyasi bölünmenin daha da artacağına vurgu yapıyor.

BİDEN DA SAVUNDU

ABD Başkanı Joe Biden, sızıntının ardından "kürtaj temel haktır" açıklaması yaptı.

Avatar
TR Haber