Yandex Metrica

ABD çekilirken, Çin ve Rusya'nın gözü Afganistan'da

ABD çekilirken, Çin ve Rusya'nın gözü Afganistan'da

ABD, askerlerinin yüzde 90'ını Afganistan'dan çektiğini bildirirken, Çin ve Rusya'nın Afganistan girişimleri dikkat çekiyor. Taliban ise ilerlemeye devam ediyor.

Dünya

23.01.2024, 17:37

ABD Merkezi Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), dün, 20 yıldır işgal altında tuttuğu Afganistan’dan kuvvetlerinin yüzde 90’ını çektiğini bildirdi.

ABD kuvvetlerinin Mart ayında başlayan Afganistan’dan çekilme sürecinin 11 Eylül’de tamamlanması beklenirken, Çin ve Rusya’nın bu süreçten sonra ne yapacağı merak konusu.

Buna karşılık ABD askerlerinin çekilme hızı artarken, Taliban hareketinin de Afganistan’a hakim olma hızı artıyor.

Son bir ayda 40’ı aşkın kasaba ve beldeyi ele geçiren Taliban savaşçıları, önceki gün Tacikistan sınırındaki bölgeleri de kontrol altına alırken Afgan askerlerinin sınırı geçerek Tacikistan’a sığındığı bildirildi.

Afganistan Savunma Bakanlığı, dün ise Tacikistan’a sığınan 2 bin kadar askerin Kabil’e geri getirildiğini açıkladı.

Malezya'da geçit töreni provasında iki askeri helikopter havada çarpıştı Malezya'da geçit töreni provasında iki askeri helikopter havada çarpıştı Haberi Görüntüle

RUSYA: MÜTTEFİKLERİMİZ İÇİN MÜDAHALE EDERİZ

Afganistan’da bu gelişmeler yaşanırken, Rusya’nın endişeleri de artıyor. 

Konuya ilişkin bugün bir açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “ABD ve NATO, 20 yıllık Afganistan işgalinde istikrarı sağlamayı başaramadı” dedi.

Açıklamasında, Afganistan’da devam eden çatışmalara değinen Lavrov, “Afganistan’dan bir tehdit yönelmesi halinde, müttefiklerimizi korumak için Tacikistan’daki askeri üslerimizden müdahale edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Lavrov’un bu açıklamaları Rusya’ın Afganistan’daki belirsizlikten duyduğu rahatsızlığı gösterirken, Moskova yönetimi Afganistan’a olan ilgisini daha önce de göstermişti.

Taliban ile Afganistan hükümeti arasındaki barış görüşmelerinde arabuluculuk rolü oynayan Rusya, daha önce iki taraf arasında süren müzakere oturumlarından birine Moskova’da ev sahipliği yapmıştı.

Son dakika... Füzeler ateşlendi: Hizbullah'tan İsrail'e güçlü saldırı Son dakika... Füzeler ateşlendi: Hizbullah'tan İsrail'e güçlü saldırı Haberi Görüntüle

KUŞAK-YOL PROJESİ’NİN AFGANİSTAN AYAĞI

Afganistan’daki yerel kaynakların verdiği bilgiye göre, Taliban savaşçıları, dün, Tacikistan sınırının ardından Afganistan-Çin sınırını da ele geçirdi.

Çin tarafının yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiği belirtilirken, Londra merkezli Suudi Arabistan gazetesi Şarku’l Avsat’ın haberine göre, Çin hükümeti Kuşak-Yol Projesi’nin Afganistan ayağı için 62 milyar dolar değerinde bir yatırım yapmaya hazırlanıyor.

Gazete haberinde, Afganistan hükümetinin Kuşak-Yol Projesi’nin Afganistan ayağı için Çin’in Kaşgar kenti ile Pakistan’ın Gwader limanını birbirine bağlayacak bir yol projesi sunduğunu aktardı.

Çin yönetiminin, Kuşak-Yol Projesinden gerek ekonomik, gerekse siyasi anlamda büyük beklenti içinde. Afganistan'ın stratejik konumu ise Pekin yönetimini iştahlandırıyor. 

İran İsrail'e saldırdı: ABD gemisi Siyonistlere hayat verdi: İntikam operasyonu dünyayı teyakkuza geçirdi İran İsrail'e saldırdı: ABD gemisi Siyonistlere hayat verdi: İntikam operasyonu... Haberi Görüntüle

TALİBAN HEYETİ İRAN’DA

Çin ve Rusya’nın yanı sıra, İran’ın da Afganistan’a ilgili olduğu görülüyor. 

Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid, bugün, Twitter aracılığıyla, bir Taliban heyetinin İran’ı ziyaret ederek İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile görüştüğüne dair fotoğraflar yayımladı.

Mücahid, söz konusu heyetin Zarif ile Afganistan’daki barış süreci ve güvenlik meselelerine dair bir görüşme gerçekleştirdiğini ifade etti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading