Yandex Metrica

100 milyar dolarlık diyet: Terör baronunu yanına alıp imzayı bastı

100 milyar dolarlık diyet: Terör baronunu yanına alıp imzayı bastı

ABD ile petrol sürtüşmesi yaşayan BAE ve Suudi Arabistan, güvenlikleri için okyanus ötesine boyun eğmeye mecbur oldu. Muhammed bin Selman İran saldırısı mizanseniyle kuşatılırken, Muhammed bin Zayed ise 100 milyar dolarlık diyet ödemek zorunda kaldı.

Dünya

23.01.2024, 20:01

Joe Biden yönetiminin "Petrol üretimini artırın" şeklindeki talimatına direnmeleri sonrası bir anda Beyaz Saray'ın hedefi haline gelen iki prens, başlarının derde girmemesi için çarpıcı bir U dönüşüne imza attı. Birleşik Arap Emirlikleri Prensi Muhammed bin Zayed (MbZ) ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (MbS), güvenlikleri için bir süre daha Washington'un korumasında kalacak. 

Muhammed bin Selman ve Muhammed bin Zayed

Petrol üretimini kasım ayından itibaren azaltma kararının alındığı OPEC+ toplantısı sonrası ABD Kongre üyelerinin 'yaptırım' çığlıkları altında soluğu Moskova'da alan ve Rusya lideri Vladimir Putin'le görüşen BAE Prensi Zayed, bu ziyaretten sadece 20 gün sonra ABD'ye 100 milyar dolarlık çek vermek zorunda kaldı. 

MbZ, Ortadoğu'nun terör baronu Brett McGurk'ün huzurunda 'yeşil enerjiye yatırım' bahanesiyle 2035 yılına kadar yapılacak 100 milyar dolarlık yatırım için ABD ile stratejik ortaklık belgesi imzaladı. 

Anlaşma sırasında, 'enerji güvenliği için ABD ile ortak hareket edeceklerini' vurgulayan MbZ'ye Joe Biden'ın Kuzey Afrika ve Ortadoğu Koordinatörü McGurk dışında, yine Biden'ın enerji politikaları özel temsilcisi İsrail asıllı Amos Hochstein eşlik etti. ABD ile BAE arasındaki anlaşmayı Hochstein ile BAE İleri Teknoloji Bakanı Sultan el-Cabir imzaladı. 

BAE'nin ABD şirketleriyle birlikte yapacağı yatırımlar güneş ve rüzgar enerjisinin yanısıra mavi hidrojeni de kapsıyor. Anlaşmaya ilişkin açıklamasında BAE Enerji Bakanlığı, "Avrupa ve Doğu Asya'daki diğer pazarları hedeflemenin yanısıra mavi ve yeşil hidrojen için rekabet avantajlarıyla öne çıkmak istiyoruz. Temiz hidrojen üretiminde ön saflarda yer almak için ülkemize büyük ölçekli hidrojen ve amonyak tesisleri kuracağız" ifadelerini kullandı. 

Prens Zayed'in anlaşma sırasında birlikte poz verdiği Brett McGurk, Türkiye güneyinde terör koridoru oluşturma projesinin sahadaki ana uygulayıcısıydı. 2013-2016 yılları arasında terör örgütü DEAŞ'la PKK/YPG arasında toprak devir teslim tiyatrosunu bizzat yöneten McGurk, Suriye ve Irak'taki katliamlar ve etnik temizliğin sorumlularından biri durumunda. Cumhurbaşkanı Erdoğan da McGurk'ü "PKK'nın yönetmeni" diye tanımlamıştı.  

Biden yönetiminin hedef aldığı diğer isim olan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ise ABD medyasının İran saldırısı iddiası bahane edilerek 'kuşatmaya' alındı. İran'ın olası saldırılarına karşı Riyad yönetiminin yanında olduğunu duyuran ABD yönetimi, Tahran'ı 'öcü' olarak gösterip diğer ülkeleri yanına çekme stratejisinde yine başarılı oldu. 

ABD'nin Wall Street Journal gazetesi ekim ayının son günü yayınladığı haberde İran'ın Suudi Arabistan ve Irak'a saldırı hazırlığında olduğunu ileri sürmüş, Washington ile Riyad istihbaratının Tahran'a karşı eşgüdüm içerisinde çalıştığını bildirmişti. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading