Yandex Metrica

James Webb Uzay Teleskobu hakkında bilinmesi gerekenler

James Webb Uzay Teleskobu hakkında bilinmesi gerekenler

James Webb Uzay Teleskobu nedir, özellikleri nelerdir? JWST amacı nedir? Bugün fırlatılacak James Webb Uzay Teleskobu'nun görevi ne olacak?

Teknoloji

23.01.2024, 18:32

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), şimdiye kadar yaratılmış en güçlü uzay teleskopunu bugün (25 Aralık 2021) fırlatarak bilimseverlere en büyük hediyelerden birini sunacak.

James Webb Uzay Teleskobu veya kısa adıyla Webb ya da JWST olarak adlandırılan uzay teleskobu, NASA'nın halihazırda Dünya yörüngesinde bulunan Hubble Uzay Teleskobu'nun halefi olacak. Eğer her şey yolunda giderse kozmosa dair anlayışımızı ve bildiklerimizi değiştirecek.

James Webb Uzay Teleskobu, şimdiye kadar fırlatılmış teleskopların içerisinde en büyük aynaya sahip. Devasa aynası sayesinde evrendeki en uzak yıldızlardan ve galaksilerden kızılötesi ışık toplayacak ve belki de evrenin bebeklik fotoğrafını bize sunacak. JWST, Big Bang'den hemen sonra oluşan en eski uzay nesnelerinden bazılarını görüntüleyerek zamanda çok geriye bakabilecek. Diğer yandan, şansımız yaver giderse süper kütleli kara deliklerin, uzak dünyaların, yıldız patlamalarının, karanlık maddenin ve daha fazlasının gizemlerini çözecek.

Bir sen eksiktin! Artan İran- İsrail gerilimine Elon Musk'tan ilginç öneri: Roketleri birbirinize değil, yıldızlara gönderin! Bir sen eksiktin! Artan İran- İsrail gerilimine Elon Musk'tan ilginç... Haberi Görüntüle

JAMES WEBB UZAY TELESKOBU'NUN ÖZELLİKLERİ

James Webb Uzay Teleskobu, 20 yılı aşkın bir planlama ve geliştirmenin sonucudur. Peki, teleskobun özellikleri nelerdir? Gelin kısaca bakalım;

Altın ayna: Webb'in ana aynası 6,5 metre genişliğindedir bu özellik Webb'i şimdiye kadar yapılmış en büyük uzay tabanlı teleskop yapıyor. Ayna, ayrı ayrı ayarlanabilen 18 altıgen altın kaplı berilyum parçadan oluşmaktadır.

Güneşlik: Kendisini güneşin sıcaklığından korumak için Webb'in tenis kortu büyüklüğünde bir güneşliği olacak. Webb'in aletlerinden biri, onu serin tutmak için bir soğutma sistemine de sahip olacak, çünkü Güneş'ten (ve Webb'in kendi aletlerinden) gelen ısı, düzgün bir şekilde soğutulmazsa teleskopun gözlemlerine müdahale edecek ve fotoğraflarda noise (gürültü) oluşturacaktır.

JWST kendisini nasıl kuracak: James Webb Uzay Teleskobu o kadar büyük ki, uzaya fırlatacak Ariane 5 roketine sığması için bir origami parçası gibi katlanması gerekiyor. Webb'in tamamen ortaya çıkması yaklaşık iki hafta ve nihai varış noktasına seyahat etmesi iki hafta daha sürecek. Varış noktasına geldiğinde kendi kendisini kurması ve bütün ayarlamaları yapması gerekecek. Eğer kurulum esnasında herhangi bir aksaklık meydana gelirse, insan müdahalesi imkansız olduğu için tamamen tek başına kalacak.

Yüksek frekanslı radyo vericisi: Dünyanın dört bir yanına yayılmış büyük radyo antenleri, Webb'in verici sinyallerini alacak ve bunları ABD , Baltimore'daki Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsündeki Webb Bilim ve Operasyon Merkezine iletecek.

Mesajlaşma uygulamasına çığır açan yeni özellik geliyor! Artık internetsiz kullanılabilecek! Mesajlaşma uygulamasına çığır açan yeni özellik geliyor! Artık internetsiz kullanılabilecek! Haberi Görüntüle

JAMES WEBB UZAY TELESKOBU NEREYE KONUMLANACAK?

Webb, Güneş'in yörüngesine ek olarak, uzayda Lagrange 2 veya L2 olarak bilinen bir nokta etrafında sıkı bir yörünge yapacak. Bu yörünge Dünya'dan 1,5 milyon kilometre uzakta bulunuyor. Bu özel konum, Webb'in evreni daha net görmesine imkan sağlayacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading