Yandex Metrica

Çin Windows'u ve Amerikan bilgisayarlarını yasaklıyor! İlk etapta 50 milyon PC...

Çin Windows'u ve Amerikan bilgisayarlarını yasaklıyor! İlk etapta 50 milyon PC...

Çin, devlet kurumlarında Windows işletim sistemi kullanımını yasakladı. Ayrıca yabancı menşeili bütün bilgisayarlar elden çıkarılacak.

Teknoloji

23.01.2024, 19:15

Amerikan menşeili donanım ve yazılımların casusluk amaçlı kullanıldığına ilişkin ortada pek çok iddia varken Çin'den gelen haber bu türden şüphelerin ciddiye alındığını gösteriyor. Pekin yönetimi, devlet kurumları ve kamu iktisadi teşebbüslerinde yabancı ülkelerde üretilmiş bilgisayarların kullanımını yasaklama kararı aldı. Ayrıca Bill Gates'in Microsoft firmasınca üretilmiş Windows işletim sistemleri Çin devletinde kesin olarak yasaklanacak. 

Bir sen eksiktin! Artan İran- İsrail gerilimine Elon Musk'tan ilginç öneri: Roketleri birbirinize değil, yıldızlara gönderin! Bir sen eksiktin! Artan İran- İsrail gerilimine Elon Musk'tan ilginç... Haberi Görüntüle

İKİ YIL İÇİNDE ELDEN ÇIKARIN

Sözkonusu kararla birlikte en az 50 milyon bilgisayarın elden çıkarılması bekleniyor. Merkezi hükümet kurumları ve devlet destekli şirketlere "İki yıl içinde yabancı markalı kişisel bilgisayarları yerli alternatiflerle değiştirin" talimatı gönderen Pekin, ülkede ABD'nin teknolojik hegemonyasını kırmayı amaçlıyor. 

Sözkonusu karar Çinli Lenovo grubunu sevindirirken, bu ülkede üretim yapan HP ve Dell gibi firmaların New York'ta işlem gören hisseleri yaklaşık yüzde 2,5 oranında değer kaybetti. Aksine, Çinli Lenovo ise hem bir süredir devam eden düşüş trendini tersine çevirdi ve Hong Kong borsalarındaki piyasa değerini yüzde 5 yükseltti. 

Mesajlaşma uygulamasına çığır açan yeni özellik geliyor! Artık internetsiz kullanılabilecek! Mesajlaşma uygulamasına çığır açan yeni özellik geliyor! Artık internetsiz kullanılabilecek! Haberi Görüntüle

YERLİSİNİ GELİŞTİRİYORLAR 

Sözkonusu yasak kararı, Çin hükümetinin Amerikan teknolojisine bağımlılıktan kurtulmak için yıllardır sürdürdüğü çabanın bir tezahürü. Amerikan donanım ve yazılımlarına yönelik yasaklar ayrıca, Çinli Huawei ürünlerine Batı'da getirilen kısıtlamaya bir cevap teşkil ediyor. Bilgi güvenliği endişelerinin Amerikan ürünlerine yönelik yasağa dönüştüğü Çin'deki uygulama 2 yıl içerisinde tüm eyaletlerde hayata geçirilecek. 

Çinli Lenovo, Huawei, Inspur, Kingsoft ve Standart Software gibi şirketler şimdi özellikle Microsoft ve Adobe ürünlerini yerelleştirmek için çalışmalarına hız verdi. Amerikan merkezli işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılan Office ve Photoshop gibi programların Çinli versiyonlarının gelmesi bekleniyor. Çin, Windows yerine Linux tabanlı işletim sistemlerinin kullanımını teşvik edecek. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading