Öfkeliyken neden ağlarız? Uzmanlara göre öfke, incinme göstergesi olduğundan ağlamak gayet doğal!

Öfkeliyken neden ağlarız? Uzmanlara göre öfke, incinme göstergesi olduğundan ağlamak gayet doğal!

Hiç gerçekten sinirlenip kendinizi gözyaşları içinde buldunuz mu? Kimisi sinirlendiğinde bağırıp bağırırken kimi ise ağlar. Öfkenin genellikle incinme veya üzüntü duygularının bir sonucu olduğunu belirten uzmanlar sinirlenme halinde ağlamanın gayet normal olduğunu dile getiriyor.

Sinirlendiğimizde neden ağlarız? Öfke halinde ağlamak normal mi? İşte cevaplar...

Çok öfkeli olduğunuz bir anda dudağınız titreyebilir, kendinizi hıçkırıklar içinde bulabilirsiniz. Biyolojik olarak bu gayet doğal. 

SİNİRLİYKEN AĞLAMAK GAYET DOĞAL

Uzmanlar, ağlamanın aslında öfkeye çok yaygın bir tepki olduğunu, çünkü öfkenin genellikle incinme veya üzüntü duygularının bir sonucu olduğunu söylüyor. Öfkenizi ifade ettiğinizde, bağlı olduğu acıya ve diğer altta yatan duygulara daha kolay erişebileceğinizi aktaran psikologlar da sinirlendiğinizde ağlamanın gayet doğal olduğunu belirtiyor.

Ağlamak aslında, kendini yatıştırmanın bir yolu. Bu, sizi sakin bir duruma dönene kadar nefesinizi düzenlemeye ve kontrol etmeye, nefes alma ve nefes verme düzeninize odaklanmaya ve kalp atış hızınızı düşürmeye zorlar. Gözyaşları, sizi daha derin inceleme ve işleme gerektiren alanlara yönlendirerek bir pusula görevi görebilir.

DERİN NEFES ALIN

Kızgınken ağlamamak için yapabileceğiniz bazı şeyler de var elbette. Böyle durumlarda kendinizi sakinleştirmek için derin nefes alıp verin. Öfkenizin nedenini bir yakınınızla paylaşın veya yazın. 

Öfke, saldırganlık ve olumsuzluktan, üzüntü ve depresyona kadar bir dizi duyguyu ortaya çıkarabilir.

SALDIRGANLIK

Öfke anında saldırganlık, bir şeyleri kırmak veya duvarları delmek gibi açık saldırganlığı veya eylemi içerebilir. Alternatif olarak, insanlar öfkelerini iğneleme yoluyla dolaylı olarak ifade eder. Bu onların saldırgan dürtülerini dağıtmalarını sağlar.

DEPRESYON VE ANKSİYETE

Öfkeye karşı en yaygın diğer duygusal tepkiler depresyon ve kaygı. Öfkenin yıpratıcı olduğu ve ekleri ve ilişkileri tehdit ettiği genç yaşta bize öğretilir. Bu nedenle, başkalarını öfkemizden korumak için, onu depresyon ve kaygı gibi dışa dönük daha az tehdit edici duygularla değiştirerek büyük çaba harcarız. Sonuç, bu içsel olarak rahatsız edici duyguların yükünü taşımamız gerektiğidir.

ELEŞTİRİ

İnsanlar ayrıca kızgın olduklarında eleştirel olma eğilimindedir. Sorunu yapıcı bir şekilde ele almak yerine, misilleme arayışında başkalarında hata bulmak da öfkenin bir sonucudur.
 

Avatar
TR Haber