Yandex Metrica

Sitede Ara

Türk bilim insanlarının yeni keşfi dünya literatürüne girdi

Türk bilim insanlarının yeni keşfi dünya literatürüne girdi

Bilim insanları hem Marmara Denizi hem de Karadeniz’de sürdürdüğü çalışmalar sonucunda günümüze kadar hiç keşfedilmemiş iki deniz canlısı türünü daha dünya literatürüne kazandırdı. Diğer taraftan söz konusu keşfin duyurusu uluslararası bir bilim dergisinde yayınlanmasıyla yapıldı.

Teknoloji

23.01.2024, 18:14

Bilim insanları Sinop'ta yeni bir keşfin kapısını araladı. NTV'nin haberine göre, Marmara Denizi ve Karadeniz’de sürdürdükleri çalışmalar neticesinde hiç keşfedilmemiş 2 yeni deniz canlısı türünü dünya literatürüne kazandırdı. Diğer taraftan bu yeni keşif uluslararası bir bilim dergisinde yayınlanarak duyuruldu.

PES 2025 ne zaman çıkıyor? Gizli raporlar sızdı! PES 2025 ne zaman çıkıyor? Gizli raporlar sızdı! Haberi Görüntüle

İLK KEZ ADLANDIRILIP, TANIMLANDI

Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güley Kurt Coşkun ile öğrencisi Dr. Sevgi Kuş ile Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melih Ertan Çınar, ülkemizin Karadeniz ve Marmara kıyılarında dağılım gösteren Nephtyidae (Annelida) familyası üyeleriyle ilgili kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi.

Çalışma neticesinde saptanan 6 poliket türünden iki tanesi bilim dünyası için ilk kez adlandırılıp tanımlanmış oldu. Türlerden birisi tip lokalitesi olan “Sinop” şehrine atfen Nephtys sinopensis, diğeri ise Türkiye’ye atfen inermonephtys turcica olarak isimlendirildi.

Çalışmanın bir diğer ismi doktora öğrencisi Sevgi Kuş’un tez çalışması kapsamında toplanan örneklerle gerçekleştiğini söyleyen Doç. Dr. Güley Kurt Coşkun, “Yaptığımız çalışma poliket türlerinin taksonomisiyle ilgiliydi. Bilim dünyasına 2 yeni tür tanımladık. Bunlardan birini nephtys sinopensis, diğerini inermonephtys turcica olarak tanımladık” dedi.

iPhone 16 tanıtıldı! Türkiye'de ne zaman satılacak? İşte özellikleri ve fiyatı iPhone 16 tanıtıldı! Türkiye'de ne zaman satılacak? İşte özellikleri ve... Haberi Görüntüle

YÜZLERCE İSTASYONDAN ÖRNEKLER İNCELENDİ

Oldukça geniş kapsamlı bir çalışmaya imza attıklarını belirten Dr. Sevgi Kuş da, “Bu doktora tezimin küçük bir parçası. Tezim Karadeniz, Marmara, Ege ve Levant denizinin bütün kıyılarından 300 istasyonu içeren kapsamlı bir çalışma" ifadelerini kullandı.

Çalışmanın küçük bir parçasını yalnızca Marmara ve Karadeniz'i içerdiğini ifade eden Kuş, "Bu materyalleri Marmara’da TÜBİTAK 1001 çalışması, diğer denizlerde yapılan TÜBİTAK çalışmaları ve en büyük kısmını da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme’ projeleri kapsamında alınan materyallerden elde ettik. Küçük bir parçasını Marmara ve Karadeniz’i içeren bir çalışma yaptık” dedi.

Türkiye'nin dijital dönüşümü hız kazanıyor! OVP ile siber güvenlik ve blokzincirde yeni adımlar atılıyor Türkiye'nin dijital dönüşümü hız kazanıyor! OVP ile siber güvenlik ve... Haberi Görüntüle

SİNOP'UN ADINI DUYURDULAR

Dr. Kuş, yapılan keşiflerin Türkiye’nin biyoçeşitliliğine katkı sağladığını belirtti ve “Nephtys sinopensis tip lokalitesi Karadeniz olduğu için ismini Sinop’tan alıyor. Diğer inermonephtys turcica ise Marmara, Ege denizi ve levant denizine dağılımı olan bir tür. Onun ismi de Türkçe" şeklinde konuştu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading