Yandex Metrica

Sporda cinsiyetçi müdahale isyanı

Sporda cinsiyetçi müdahale isyanı

Sporda kadın bedeninin ifşası ve sporcuların giysilerine 'cinsiyetçi' müdahalelere yönelik tartışma büyüyor. Norveç ve Alman milli takımlarında 'rahat kıyafet' protestosu var.

Spor

23.01.2024, 17:42

Spor müsabakalarında kadın bedeninin ifşası ve kadın sporcuların giysilerine cinsiyetçi müdahaleler  konusundaki tartışma büyüyor. Kadın sporcular uzun yıllardır plaj sporlarındaki bu forma farklılığı konusunda tepkili. Ortak görüş bikini altı giymenin hem aşağılayıcı olduğu hem de oynamayı zorlaştırdığı yönünde.

Galatasaray yen başkanını seçiyor! Planlama şimdiden yapıldı Galatasaray yen başkanını seçiyor! Planlama şimdiden yapıldı Haberi Görüntüle

NORVEÇ MİLLİ TAKIMI'NDA ŞORT İSYANI

Norveç Milli Hentbol Takımı oyuncuları giymeleri istenen bikini altlarının, hareketlerini fazla kısıtlayıcı ve rahatsız olduğu şikayetiyle giymeyi reddettiler.  Avrupa Şampiyonası'nda İspanya ile karşı karşıya geldikleri maça şortla çıktılar.

Ancak Uluslararası Hentbol Federasyonu  bu talepleri reddetti. Üstelik bunun bir kural ihlali sayıldığına hükmedip, takıma "uygunsuz giysi" suçu nedeniyle ceza kesti. 

Resim

KADIN SPORCULARA SİYASET VE SANAT DÜNYASINDAN DESTEK

Ancak bu karar büyük bir tepkiye neden oldu. Erkek hentbol oyuncularının bol şortlarla maça çıkabiliyor olmasına karşılık, kadınların neden benzer rahat bir forma giyemeyecekleri tartışmaya açıldı. 

Norveç'in Kültür ve Spor Bakanı Abid Raja ''Bu erkeklerin uluslararası egemenliğinin bir ifadesi mi?''mesajını paylaştı.

ABD'li şarkıcı Pink, Avrupa Plaj Hentbol Şampiyonası'nda bikini yerine şort giydikleri için ceza alan Norveç takımına, "Norveçli Kadın Plaj Hentbol Takımı’yla, formalarla ilgili çok cinsiyetçi kurallara itiraz ettikleri için gurur duyuyorum" mesajıyla destek verdi. 

Pink mesajında "Aferin hanımlar. Cezalarınızı memnuniyetle ödeyeceğim. Aynen böyle devam”  ifadelerini kullandı.

Trabzonspor'un gol kanalları tıkandı! Santraforlar ağları sarmanın sevincini unuttu Trabzonspor'un gol kanalları tıkandı! Santraforlar ağları sarmanın sevincini unuttu Haberi Görüntüle

Yapay zeka maçın skorunu açıkladı! İşte Fenerbahçe- Olympiakos skor tahmini.. Yapay zeka maçın skorunu açıkladı! İşte Fenerbahçe- Olympiakos skor tahmini.. Haberi Görüntüle

ALMAN TAKIMDAN TOKYO'DA PROTESTO

Konu sadece Norveç Milli Takımı'nda değil, Almanya Kadın Cimnastik Takımı'nda da gündemde.  Alman sporcular, cimnastikte cinsel nesneleştirmeye karşı duruş sergilemek amacıyla ilk olarak nisan ayında düzenlenen Avrupa Artistik Cimnastik Şampiyonası'nda kıyafet değişikliğine gitmişti. Kadın jimnastikçiler, tam boy kıyafet giymiş, bunun 'cimnastikte cinselleştirmeye karşı' bir hareket olduğu ifade edilmişti. 

Sarah Voss, Pauline Schaefer-Betz, Elisabeth Seitz ve Kim Bui'nin yer aldığı takım, Tokyo 2020 Olimpiyatları'nda da tutumlarını değiştirmedi.  Cimnastikçiler eleme müsabakalarına da bacakların açık kaldığı mayolar yerine vücutlarının tamamını kapatan tek parça mayolarla çıktı. Alman sporcular durumu "Bütün kadınların ve herkesin, ne giyeceğine kendisinin karar vermesi gerektiğini göstermek istedik" diye açıklıyor. 

Resim

Cinsiyetçi giysi tartışması, aslında sporda cinsel taciz tartışmalarının da bir parçası. Son yıllarda özellikle ABD Olimpiyat Cimnastik Takımı'nda cinsel taciz olayları gündemde. Küçük yaşlardaki sporculara cinsel tacizde bulunduğu tespit edilen takımın eski doktoru Larry Nassar ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Dava delillerini yok etmeye çalıştığı gerekçesiyle ABD Cimnastik Federasyonunun eski başkanı Steve Penny, tutuklanmıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading