Yandex Metrica

İnhisar kalesi nerede? Kuruluş Osman İnhisar ne zaman fethedildi?

İnhisar kalesi nerede? Kuruluş Osman İnhisar ne zaman fethedildi?

Çarşamba akşamlarının vazgeçilmez yapımlarından biri olan Kuruluş Osman dizisinde bu akşam Osman Bey, İnhisarı fethetmek için yola çıkyor. Seyirciler ise kalenin nerede olduğunu sorguluyor. Bu bağlamda, İnhisar kalesi nerede? Kuruluş Osman İnhisar ne zaman fethedildi? gib sorulara yanıt arıyor.

Sinema / Dizi

06.03.2024, 18:54

ATV'nin en çok izlenen dizisi Kuruluş Osman'da heyecan devam ediyor. Osman Bey'in devlet kurma mücadelesini anlatan dizide geçen yer isimleri merak ediliyor. Bu yerlerden biri de İnhisar oldu. Peki, İnhisar kalesi nerede? Kuruluş Osman İnhisar ne zaman fethedildi?

Harry Potter filmini yönetmen Nuri Bilge Ceylan çekseydi ne olurdu? O fotoğraflara kahkaha attıran yorumlar Harry Potter filmini yönetmen Nuri Bilge Ceylan çekseydi ne olurdu?... Haberi Görüntüle

İNHİSAR NEREDE?

İnhisar Marmara bölgesinde yer almakta olup, İnhisar ilçesi Bilecik iline bağlıdır. İnhisar yüzölçümü 244 km2 alan olup, alan olarak Türkiye'nin 786. en büyük ilçesidir .İnhisar haritası konumu ise 40° 2' 56.7852' Kuzey ve 30° 23' 8.2536' Doğu gps koordinatlarıdır. İnhisar ilçesi bağlı olduğu Bilecik iline 36 kilometre mesafe uzaklıktadır.

İnhisar rakımı 221 metredir. (ortalama deniz seviyesine göre yüksekliği)

Harry Potter filmini yönetmen Nuri Bilge Ceylan çekseydi ne olurdu? O fotoğraflara kahkaha attıran yorumlar Harry Potter filmini yönetmen Nuri Bilge Ceylan çekseydi ne olurdu?... Haberi Görüntüle

İNHİSAR TARİHÇESİ NEDİR?

Bilecik iline bağlı olan İnhisar'ın ne zaman kurulduğu hakkında kesin bir bilgi yoktur. Bu konuda birkaç rivayet mevcuttur. Bir rivayete göre, ağalar ve taycılar olmak üzere iki kabilenin (birinin tekke önü, diğerinin Çiftepınarlar mevkiinden geldiği söylenir) yerleşmesi ile kurulmuştur. Bu iki kabilenin arasında düşmanlık olduğu, bir kız alıp verme olayıyla ilişkilerin düzeldiği ve birleşme sağlandığı söylenmektedir.

Diğer bir rivayette ise; çevrede ayrı ayrı sekiz obanın bulunduğu, bu obaların sonradan birleşerek bir beylik meydana getirdiği söylenir. Bu beyliğin başında kübat çelebi isminde bir yönetici bulunmaktaydı. Savaşların beyliklere toprak kazandırmak ve genişlemek maksadıyla sıkca patlak verdiği bu zamanda, karaca davut (askeri kanadın başında bulunan komutan) ve kübat çelebi beylik savunmasını daha iyi yapabilmeleri için beylik merkezinin etrafını hisar ile çevirerek Bizanslılara karşı direnme güçlerini artırmışlardır.

İnhisar ismi bu 'hisar' ve beyliğin karşısında bulunan 'in' kelimelerinin birleşmesinden doğduğu rivayet edilir.

Ertuğrul gazi'nin söğüt'e yerleşmesinden sonra inhisar beyliği de Ertuğurul bey'in emrine girmiştir. Bu katılıştan sonra Nallıhan ve Seyitgazi taraflarına kadar olan bölgenin asker toplama ve yetiştirme işlemlerini inhisar beyliği üstlenmiştir. İnhisar merkezinde asker kaçaklarının ve suçlularının yargılandığı, kervanların konakladığı büyük konaklama evlerinin olduğu söylenir. Yaşlıların naklettiğine göre hükümet konağının bulunduğu yerde kırk odalı han diye anılan büyük bir yapının bulunduğu bilinmektedir. Feridun Fazıl Tülbentçi'nin Osmanoğulları tarihinde Söğüt'ün doğusunda Koca göbekli hasan ağa'nın hanı olarak anlattığı ve tarihçinin belirttiği gibi, yeri tespit edilemeyen o hanın İnhisar'daki kırk odalı han olduğu sanılmaktadır. Bu ve bunun gibi eserler gerek istiklal harbi esnasındaki yangınlarla ve gerekse daha önceki tarihlerde yok olmuşlardır.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading