Yandex Metrica

Alparslan dizisi El Biruni kim? El Biruni'yi oynayan Cüneyt Uzunlar kimdir, nereli ve kaç yaşında?

Alparslan dizisi El Biruni kim? El Biruni'yi oynayan Cüneyt Uzunlar kimdir, nereli ve kaç yaşında?

Pazartesi akşamları TRT1’de yayınlanan Alparslan Büyük Selçuklu dizisine yeni oyuncular dahil oluyor. Yönetmenliğini Sedat İnci’nin üstlendiği diziye Cüneyt Uzunlar, El Bruni rolüyle konuk oluyor.. Seyirciler, Alparslan dizisi El Bruni kim? El Biruni'yi oynayan Cüneyt Uzunlar kimdir, nereli ve kaç yaşında? gibi sorulara yanıt arıyor.

Sinema / Dizi

27.01.2024, 18:03

Dönem dizileri arasında en çok izlenen yapımlardan biri olan Alparslan Büyük Selçuklu dizisi yeni bölümleriyle ekrana gelirken dizinin oyuncu kadrosu da genişliyor. Ünlü oyuncu Cüneyt Uzunlar, El Bruni rolüyle Alpaslan dizisine dahil oluyor. El Bruni, bileğinden derin yara alan Alparslan beyi tedavi edecek. Peki, Alparslan dizisi El Biruni kim? El Biruni'yi oynayan Cüneyt Uzunlar kimdir, nereli ve kaç yaşında? İşte ayrıntılar...

Harry Potter filmini yönetmen Nuri Bilge Ceylan çekseydi ne olurdu? O fotoğraflara kahkaha attıran yorumlar Harry Potter filmini yönetmen Nuri Bilge Ceylan çekseydi ne olurdu?... Haberi Görüntüle

CÜNEYT UZUNLAR KİMLER, NERELİ, KAÇ YAŞINDA?

Cüneyt Uzunlar, (d. 1968 İstanbul) Türk tiyatro, pandomim sanatçısı, yazar.

1982'de lisede tiyatroya başladı, gecekondu semtlerinde ve şenliklerde gösteriler yaptı, 1989'da Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuvarı'ndan mezun oldu, 1988-96 yılları arasında İstanbul, Paris ve Antalya'da sokak pandomimi yaptı. Dostlar Tiyatrosu, Bilsak Tiyatro Atölyesi gibi Özel tiyatrolarda, sinema ve televizyon filmlerinde oynadı. Sombahar, Şiir Oku, Üç Nokta, Çevrimdışı gibi edebiyat ve kültür dergilerinde şiir, hikâye, değerlendirme ve denemelerini yayınladı. Radyo oyunları ve hikâyeleri yazdı; Açık Radyo ve Yapı Radyo'da yayınladı.

Almatı'da III. Uluslararası Film Festivali'nde Aylin Eren'in "Eski Hastalık" filminde "Shaken Stars" ve 2013 Ankara Uluslararası Film Festivali/Kısa Film kategorisinde yarışan İpek Kent'in "Veda Makamı" filmindeki rolleriyle "En İyi Erkek Oyuncu" ödüllerini aldı. 2014 yılında senaryosunu yazıp oynadığı Fırat Tanış'ın yönettiği Karınca Kapanı filmiyle ilk uzun metraj işini gerçekleştirdi.

2005 yılında "Katiller Komitası" adlı hikâye ve 2007'de "En Ki Dû" adlı epik şiir, 2014'te oyunculuk sanatı üzerine denemelerinden oluşan Oyunculuk Atlası kitapları yayınlandı. Halen, Siyah Mecmua blogunda yazıyor ve çevrimiçi kitaplarını paylaşıyor.

Harry Potter filmini yönetmen Nuri Bilge Ceylan çekseydi ne olurdu? O fotoğraflara kahkaha attıran yorumlar Harry Potter filmini yönetmen Nuri Bilge Ceylan çekseydi ne olurdu?... Haberi Görüntüle

EL BİRUNİ KİMDİR?

Biruni (4 Eylül 973 - 13 Aralık 1048) İslam'ın Altın Çağı'ndaki çalışmaları ile bilinen hezârfen. Tam adı Ebu Reyhan Muhammed bin Ahmed el Birûnî'dir.

Batı dillerinde adı Alberuni veya Aliboron olarak geçer. Gökbilim, matematik, doğa bilimleri, astronomi, coğrafya ve tarih alanındaki çalışmalarıyla tanınır.

Biruni, Orta Asya'da tarihi bir bölge olan Harezm'de doğdu. Küçük yaşta babasını kaybetti. Harezm'de Afrigoğulları (Âl-i Irak) hanedanı tarafından korundu, sarayda matematik ve astroloji eğitimi aldı. Buradaki hocaları İbn-i Irak ve Abdussamed bin Hakîm'dir. Bu dönemde daha 17 yaşındayken ilk kitabını yazdı. Harezm, Me'mûnîler hanedanının yönetimine girince Biruni de İran'a giderek bir süre burada yaşadı. Daha sonra ise Ziyârîler tarafından korunmaya başlandı. El Âsâr'ul Bâkiye adlı kitabını Ziyârîlerin sarayında yazmıştır. İki yıl da burada çalıştıktan sonra memleketine geri döndü ve Ebu'l Vefâ ile gökbilim ve astroloji üzerine çalışmaya başladı.

1017'de Gazneli Mahmut, Harezm'i zapt ettiğinde Birûnî de Gazne şehrine gelerek burada Gazneliler'in himayesine girdi. Sarayda büyük itibar gördü ve Gazneli Mahmut'un Hindistan seferine katıldı. Burada Hint bilim adamlarının dikkatini çekti ve Hint ülkesi alınınca da Nendene şehrine yerleşerek bilimsel çalışmalarına burada devam etti. Sanskritçeyi öğrenerek Hint toplumunun yaşamı ve kültürü üzerine çalıştı.

Buradan tekrar Gazne şehrine döndü ve yaşamının geri kalan kısmını bu şehirde tamamladı. Bu dönem Biruni’nin en verimli zamanı sayılmaktadır. Uzun zamandır hazırladığı Tahdîdu Nihâyet'il Emâkin adlı eserini bu döneme denk gelen 1025 yılında yayımladı. Astronomi üzerine yazdığı Kanûn-i Mes'ûdî adlı eserini Gazneli Mahmud'un oğlu Sultan Mesud'a ithaf etmiştir. Birûni 13 Aralık 1048 yılında ölmüştür.

Genel görüş Biruni'nin İrani kökenli olduğu yönündedir. Türk kökenli olduğu ya da olabileceği belirtilmektedir

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading