Yandex Metrica

Yüzlerce F-16, 1,5 milyar dolar yüzünden yerde bekleyecek: Askerî yetkilinin ağzından vahim tablo

Yüzlerce F-16, 1,5 milyar dolar yüzünden yerde bekleyecek: Askerî yetkilinin ağzından vahim tablo

F-35 savaş uçaklarının yarısını teknik sorunlar nedeniyle uçuramayan Amerikan Hava Kuvvetleri, şimdi uçak yedek parçası alımına 2025 bütçesinde yer verilmediğinden dolayı bir krizle karşı karşıya. Yüzlerce uçak, bakım masrafı ve servis gereksinimi karşılanmadığı için yerde kalacak.

Savunma

17.04.2024, 14:50

2025 yılı için 850 milyar dolarlık bütçeye Kongre'den onay talep eden ve bu rakamın 188 milyar dolarını Hava Kuvvetleri'ne ayıran ABD Savunma Bakanlığı, bakım ve yedek parça için 1,5 milyar dolar ayırmayınca yüzlerce savaş uçağı yerde kalma riskiyle karşı karşıya kaldı. 

Hava Kuvvetleri, bütçe teklifine ekleme yapılmaması halinde F-16C/D Viper, F-15E Strike Eagle taktik jetlerle B-52 bombardıman uçakları ve KC-135 tankerlerinden bir kısmının uçamayacağını bildiriyor. 

Borç tavanı krizi sırasında ABD Başkanı Joe Biden'ın geçtiğimiz yıl imzaladığı Mali Sorumluluk Yasası, Hava Kuvvetleri'ne sağlanacak ek 1,5 milyarlık talebin listeye eklenmesi önündeki en büyük engeli oluşturuyor. Mali Sorumluluk Yasası gereği yönetim, savunma harcamalarında kısıntıya gidileceğini taahhüt altına almıştı. 

2025 Savunma Bütçesi dışındaki 'Finanse Edilmeyen Öncelikler Listesi' maddelerinden biri olan uçak yedek parça-bakım gereksinimlerinin karşılanması zor görünüyor. 

Arizona'daki 'F-16 mezarlığı'

F-35 saadet zinciri 2 trilyon doları aştı: Uçaklar o tarihe kadar havada kalacak F-35 saadet zinciri 2 trilyon doları aştı: Uçaklar o tarihe... Haberi Görüntüle

514 UÇAK YERDE BEKLEYECEK 

Amerikan savunma basınına yaptığı açıklamada bir Hava Kuvvetleri yetkilisi, ek yedek parça finanması talebinin karşılanmaması halinde önümüzdeki dönemde 514 uçağın yerde beklemek zorunda kalacağını söyledi.

Askerî yetkiliye göre 1,5 milyar dolara onay verilse bile bu ödenek 514 uçağın sadece 221 tanesini uçurmaya yardımcı olacak. Yani Amerikan Hava Kuvvetleri'nde 293 uçak her durumda yerde bekliyor olacak. 

Risk altındaki uçaklar, iddiaya göre ABD toplam hava envanterinin yüzde 10'unu temsil ediyor. Geçtiğimiz günlerde Defense News, acil yedek parçaya ihtiyaç duyan uçaklar ve onlara gereken ödenek miktarını yayınladı:

  • B-52H Stratofortress bombardıman uçağı - 167 milyon dolar
  • F-16 jetleri - 564 milyon dolar
  • F-15 Strike Eagle jetleri - 61 milyon dolar
  • HC-130J Combat King kurtarma uçağı - 62 milyon dolar
  • RC-135 istihbarat uçağı - 195 milyon dolar
  • C-130J Super Hercules kargo uçağı - 7 milyon dolar
  • KC-135 Stratotanker yakıt ikmal uçağı - 450 milyon dolar

CENK füzesinin menzili 3 bin kilometreye ulaşabilir: Kritik eşik aşılıyor CENK füzesinin menzili 3 bin kilometreye ulaşabilir: Kritik eşik aşılıyor Haberi Görüntüle

F-35'LERİN YARISI UÇAMIYOR 

Bir savaş durumunda acil uçak ihtiyacı ve mevcutların yoğun kullanımının sorunları artıracağı, aynı zamanda yedek parça sıkıntısından ötürü yerde uzun süre duran hava araçlarını yeniden uçurmanın giderek daha zor hale gelebileceği belirtiliyor. 

Amerikan ordusu 5. nesil uçak F-35'lerde de benzer sorunları sıklıkla yaşıyor. Yetkililerin yaptığı açıklamalar, Hava Kuvvetleri'ndeki 570'den fazla F-35'in yarısının uçamaz durumda olduğunu ortaya koymuştu.

F-35 Program Ofisi Başkanı Korgeneral Michael Schmidt'e göre, F-35 üretimindeki lojistik modeli bir savaş durumunda iflas edebilir. ABD ordusu, barış zamanında bile F-35 uçaklarını havada tutabilmek için yeterli oranda yedek parçaya sahip olmadığından dert yanıyor. 

ABD basını şimdi F-35, F-16 ve F-15'lerin uzun süreli bir savaş durumunda karşı karşıya kalabileceği riskleri tartışıyor. Yedek parça tedariği ihtiyaç duyulduğu anda sağlanamadığı ve çok daha önceden sipariş verilip hazırlanması lazım geldiği için, savaş uçaklarının yerde kalma probleminin önümüzdeki yıllarda artış göstermesine kesin gözüyle bakılıyor. 

Habere Tepki Ver

3

0

4

2

0

1

4

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading