Yandex Metrica

Türkiye'nin Bangladeş'e 6 adet fırkateyn ihracı an meselesi

Türkiye'nin Bangladeş'e 6 adet fırkateyn ihracı an meselesi

Türkiye, Pakistan'ın ardından en kapsamlı askeri gemi ihracı için Bangladeş'le anlaşmak üzere. Türk ürünlerinin tasarım ve kalitesinden etkilenen Dakka yönetimi, 7 ülkeyi ihale dışı bıraktı.

Savunma

24.04.2024, 21:10

Türkiye milli gemi (MİLGEM) ihracında dev bir adım daha atmaya hazırlanıyor. Donanmasını 6 adet fırkateynle güçlendirmek için bir süre önce ihale açan Bangladeş'in Türkiye'yi seçtiği iddia ediliyor. Edinilen bilgilere göre Savunma Teknoloji Mühendislik (STM) firmasınca tasarlanan 'İstif'(İ) sınıfı fırkateynden almak isteyen Bangladeş Savunma Bakanlığı, yaklaşık 3 milyar dolarlık anlaşma için yakında Ankara'nın kapısını çalabilir. 

Dakka merkezli Defseca portalının yayınladığı analize göre Bangladeş, 6 fırkateynlik ihalede İngiltere, Fransa, İtalya, Çin, Hindistan, Güney Kore, Türkiye ve Hollanda'dan teklif aldı. 

Güney Kore, Hindistan, Fransa ve İngiltere'yi çeşitli nedenlerle en baştan eleyen Bangladeş yönetimi, Çin'in düşük maliyetli gemi yapımı karşılığında devlet tersanesini satın alma şartı koşması, Hollanda'nın sunduğu tasarımın yetersiz görülmesi, İtalyanların çok yüksek bir maliyet çıkarması sonrası rotayı Türkiye'ye çevirdi. 

'Düşük maliyet', 'kaliteli ürün' ve 'kısa sürede üretim' gibi özelliklerle ön plana çıkan Türk Savunma Sanayiinden etkilenen Bangladeş yönetimi, 6 fırkateyn için yakında Türkiye ile 3 milyar dolarlık bir sözleşme yapabilir. 

Rus dronlarını Türk av tüfeğiyle vuracaklar: BTS-12'ye Karadeniz görevi Rus dronlarını Türk av tüfeğiyle vuracaklar: BTS-12'ye Karadeniz görevi Haberi Görüntüle

İÇİNDEKİ SİSTEMLER DE YERLİ 

Bangladeş'in ilgisini çeken 'İ' sınıfı fırkateynlerin, elektronik sistem ve füzeleriyle büyük oranda Türk malı olarak satılacak olması da savunma şirketlerinin kazancını artıracak. 

Gemiler, ASELSAN üretimi yakın savunma sistemi Gökdeniz'e, yine ASELSAN'ın otomatik top sistemine, fırlatma rampasıyla birlikte ROKETSAN üretimi ATMACA gemisavar füzelerine, gemiden dikey fırlatılabilen HİSAR hava savunma sistemine ve HAVELSAN imzalı savaş yönetim sistemine sahip olacak. 

113,2 metre uzunluğunda olması öngörülen fırkateynlerin 3 bin tonluk deplasman ağırlığı ve 4 metrelik draft özellikli olacağı belirtiliyor. Su üzerinde 14 knot hızla 5 bin 700 deniz mili seyir gücüne sahip olacak gemiler, yine yerli yapım çok sayıda sensörle donatılacak. 

123 kişilik mürettebatın barınabileceği şekilde tasarlanan fırkateynler, biri askıda biri de güvertede olmak üzere iki adet helikopter de taşıyabiliyor. Türkiye 2018 yılında 4 adet MİLGEM ihracı için Pakistan'la sözleşme imzalamış ve sözkonusu anlaşma Türk savunma tarihinin en büyük ihracı olarak kayıtlara geçmişti. 2'si Gölcük'te 2'si de Karaçi'de imâl edilecek korvetlerin üretimi her iki ülkede hızla devam ediyor. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading