Yandex Metrica

Otokar Cobra'ya 1 milyar dolar verdiler! Teknoloji transferini sağlayan tek firma oldu

Otokar Cobra'ya 1 milyar dolar verdiler! Teknoloji transferini sağlayan tek firma oldu

Türk zırhlı araç sektörü önemli bir başarıya daha imza attı. Romanya'nın 1059 adet 4X4 araç tedarik etmek için açtığı ihaleyi Otokar firması kazandı. Teknoloji paylaşımı ve ortak üretimi öngören sözleşmenin büyüklüğü 1 milyar doları aşıyor. 

Savunma

25.04.2024, 15:56

Türk savunma sanayii dev ihracat hamlelerinden birine daha imza attı. Romanya'nın askerî zırhlı araç ihalesini Koç Grubu'na ait Otokar firması kazandı. Toplamda 1059 adet 4X4 zırhlı araç tedariği için düzenlenen ihalede Otokar, şartnamede yazan ağır maddeleri karşılayacağını bildirerek teklif mektubu sunan tek firma oldu. 

Otokar Cobra-2

Otokar'ın Cobra-II zırhlısıyla katıldığı ihale için Fransız Sherpa ile Amerikan Oshkosh üreticileri şartname mektubu satın aldı. Amerikan zırhlı araç firması, araçların Romanya topraklarında üretimi ve teknoloji transferi gibi maddeleri kabul edebileceklerini ancak bunların Kongre onayından geçmeyeceğini bildirerek teklif mektubu vermedi. 

Sherpa zırhlılarını üreten Fransız firma Arquus ise düşük fiyat marjı ve şartnamedeki sert koşulları öne sürerek ihaleden çekildi. 

Otokar üretimi zırhlı araç Ural geçtiğimiz yıl Ekvador'a satılmıştı.

TUSAŞ ikinci KAAN'ı yaptı: Testleri hızlandıracak uçuş için geri sayım başladı TUSAŞ ikinci KAAN'ı yaptı: Testleri hızlandıracak uçuş için geri sayım... Haberi Görüntüle

ROMENLERİN ZIRHLI ARAÇ ÜRETİM HEDEFİ

Ülkede yayın yapan savunma-haber platformlarından Defense Romania'ya göre, Bükreş'in zırhlı araç ihalesine ilgi gösteren firmalar arasında İspanyol Uro ile Türk şirketlerden Nurol da vardı. Ancak bu firmalar da benzer sebepleri gerekçe göstererek herhangi bir teklif sunmadı. 

Romanya Savunma Bakanlığı'nın şartlarını sağlamayı kabul eden tek firma Otokar oldu. İhaleyi alan Türk şirketin, zırhlı araçların üretimi için Romanya'ya montaj tesisi kurması bekleniyor. 9 ayrı konfigürasyona sahip 1059 adet zırhlı araç, Romenlerle işbirliği içerisinde üretilecek. Bu esnada Romenler, zırhlı aracın üretim aşamaları konusunda yetkinlik kazanacak. 

Gökyüzünü boyuyoruz! HÜRKUŞ çocuklar ile buluştu ortaya harika görüntüler çıktı Gökyüzünü boyuyoruz! HÜRKUŞ çocuklar ile buluştu ortaya harika görüntüler çıktı Haberi Görüntüle

COBRA-II'LER İÇİN 1 MİLYAR DOLAR 

Cobra-II'nin farklı görev tanımlarına göre farklı sistemlerle teçhiz edilmesi ve üretilecek araçlara Ural'ın da eklenmesi bekleniyor. Romen medyası, zırhlı personel taşıyıcılar için imzalanacak sözleşmenin KDV hariç 4,58 milyar Romen Leyisi (RON) olduğunu belirtiyor. Sözkonusu meblağ 1 milyar doları aşan bir paraya denk geliyor. 

Otokar geçtiğimiz aylarda Estonya'dan 130 milyon avro tutarında ARMA 6X6 zırhlı araç siparişi almış, bunu Afrika ülkesi Fas'la Cobra-II'lere ilişkin yapılan 136 milyon dolarlık sözleşme izlemişti. 

Habere Tepki Ver

78

7

17

3

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading