Yandex Metrica

Milli Muharip Uçak dünya basınında: Azımsanamayacak bir başarı

Milli Muharip Uçağın TUSAŞ tesislerinde geçtiğimiz hafta yayınlanan görüntüsü uluslararası basında analiz edilmeye başladı. AsiaTimes'daki makaleye göre MMU/TFX orta ölçekli bir güç için azımsanamayacak bir başarı.

Savunma

25.02.2024, 21:28

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in 23 Kasım'da paylaştığı Milli Muharip Uçak (MMU) görüntüleri uluslararası basında analiz konusu olmaya başladı. MMU/TFX'in (Turkish Fighter-X) ortak ölçekli güç Türkiye için azımsanamayacak bir başarı olduğunu yazan uluslararası savunma/haber portalı AsiaTimes, Ankara'nın F-35'in daha ötesini hedeflediğine dikkat çekti. 

"Türkiye MMU ile F-35'in de ötesine bakıyor" başlığıyla yayınlanan haberde şu ifadelere yer verildi:

Çılgın siparişi duyurdu: 300 adet helikopter istiyorlar, rakam kaç bin tane daha artar bilemem Çılgın siparişi duyurdu: 300 adet helikopter istiyorlar, rakam kaç bin... Haberi Görüntüle

KÜRESEL PAZARA ÖNEMLİ BİR ALTERNATİF

Türkiye'nin yerli MMU/TFX'i nihayet şekilleniyor. Bu uçak Ankara'yı hayalet jet imâl edebilen orta güçler kulübüne sokacak.

Yerli hayalet uçakları 2028 yılından itibaren göklerle buluşabilir ve uygun fiyatlı gelişmiş avcı uçağı arayanlara küresel pazarda alternatif sunabilir. 

MMU hava-yer görevinden ziyade hava-hava operasyonları için tasarlandı. Bu görev doğrultusunda sözkonusu uçak büyük olasılıkla yurt içinde geliştirilen görüş ötesi GÖKDOĞAN füzesini kullanacak. 

14 metre kanat açıklığına, 21 metre uzunluğa ve 6 metre yüksekliğe sahip MMU, Amerikan F-22'den küçük ama F-35'ten büyük olacak. 

CENK füzesinin menzili 3 bin kilometreye ulaşabilir: Kritik eşik aşılıyor CENK füzesinin menzili 3 bin kilometreye ulaşabilir: Kritik eşik aşılıyor Haberi Görüntüle

BU HİÇ DE AZIMSANMAYACAK BİR BAŞARI

The Warzone'dan Thomas Newdick, MMU'nun potansiyel motor tedarikçisi İngiliz Rolls Royce'un fikri mülkiyet hakları ve teknoloji transferi konularında Türkiye ile anlaşmazlığa düşeceğini belirtiyor. Uçak ilk etapta F110 motorlarıyla uçacak. 

MMU'nun teknik özellikleri hakkında henüz çok az şey biliniyor. Türkiye gibi orta güç için yerli bir hayalet savaş uçağı geliştirmek hiç de azımsanmayacak bir başarı. 

The Diplomat'taki yazısında Jacob Parakilas, etkili bir savaş jetini başarılı bir şekilde tasarlamanın sürecin sadece bir safhasını olduğunu, bunu maliyet etkin şekilde üretmenin ise tamamen başka bir aşama olduğunu belirtiyor. 

Öyle ki ABD, Çin ve Rusya gibi önde gelen askeri güçler bile maliyet prensibinden bağımsız değiller. ABD F-22 üretimini bu nedenle 187 adetle sınırlamak zorunda kaldı. Çin ise yalnızca 200 civarında J-20 uçağı üretti. Benzer şekilde Rusya'nın da yalnızca 3 ilâ 15 arasında Su-57'si var. 

KAAN'a TULGAR geliyor! F-35'teki muadilinin değeri dudak uçuklattı KAAN'a TULGAR geliyor! F-35'teki muadilinin değeri dudak uçuklattı Haberi Görüntüle

X-2 PROTOTİPTE KALDI, KF-21 İSE GÖRÜNMEZ DEĞİL

Japon X-2 savaş uçağı

Orta güçler tarafından geliştirilen 5. nesil savaş uçaklarının daha köklü üreticilerle rekabet edip etmeyeceği şimdilik belirsiz. Türkiye'nin MMU'su Japonya'nın Mitsubishi X-2'si ve Güney Kore'nin KF-21'i ile karşılaştırılabilir. Çünkü her iki orta ölçekli güç de bu tür uçakları tasarlamak için yeterli kaynağa, bilgiye ve teknolojiye sahip.

Japonya X-2 uçağını 2009 yılında ABD'den F-22 konusunda gelen red cevabı sonrasında geliştirmeye başlamıştı. MMU ile karşılaştırıldığında X-2 daha küçük bir uçak. X-2 sadece prototip geliştirme safhasında kaldı. Bu proje Japonya'nın asıl programı olan FX6'yı başlatmaya katkı sağladı. 

Güney Kore yapımı KF-21 seri üretimde

Güney Kore'nin KF-21'i ise dahili silah yuvası olmadığı için görünmezlik yeteneği sınırlıdır. Güney Kore, F-35 üst düzey bir alternatif sunmayı vaat ediyor ve maliyeti ABD uçağının yarısı kadar. 

Irak sınırında S-400 iddiası: Amerikan medyası yine F-35'i kaşıyor Irak sınırında S-400 iddiası: Amerikan medyası yine F-35'i kaşıyor Haberi Görüntüle

TÜRK ŞİRKETLERİ F-35'E GÜÇ VERMİŞTİ

TRT World'deki makalesinde İbrahim Karataş, Türk şirketlerinin F-35 için geçtiğimiz yıla dek üretim yaptığına ve ayrıca Türkiye'nin Avrupa'da tek F-35 motor bakım merkezi olarak seçildiğine dikkat çekiyor. 

Karataş'a göre Türkiye'nin MMU'su her halükârda Türk şirketleri için önemli bir gelir kaynağı olacak ve Türk ordusu için uygun fiyatlı bir savaş uçağı olarak ülkenin stratejik bağımsızlığına katkı sunacak. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading