Yandex Metrica

İran dronlarıyla dalga geçtiler: Vurulması çok kolay, sesini kilometrelerce uzaktan duyuyoruz

Ukraynalı general Borys Kremenetsky, İran'ın Rus ordusuna verdiği kamikaze dronları cephede yok etmenin kolay olduğunu, çünkü bu araçların sesini kilometrelerce uzaktan duyduklarını söyledi.

Savunma

06.04.2024, 23:26

İran tarafından Rus ordusuna verilen kamikaze dronlar nadir olarak Ukrayna güçlerine zarar verse de çoğunlukla kolaylıkla düşürülüyor. 

Rusların Donbass ve Herson bölgelerinde saldırılar için tercih ettiği Şahid-136 isimli kamikaze dronlar bu nedenle askerî hedeflerden çok sivil bölgelere düşüyor. 

Cephede İran yapımı insansız sistemlerin durumuna ilişkin bilgi veren Ukraynalı general Borys Kremenetsky, "İran dronlarının sesi kilometrelerce öteden duyuluyor. Üstelik çok yavaş hareket ediyorlar. Bunlarla başa çıkmak kolay. Biz daha çok bu dronların fırlatıldığı noktaları arıyoruz" dedi. 

Borys Kremenetsky

ABD'nin başkenti Washington'da Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü adlı düşünce kuruluşu tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuşan Kremenetsky, Tahran'ın Ruslara ne ölçekte dron ve SİHA verdiğini henüz bilmediklerini ancak ellerinde bulunan bazı silahların İran yapımı araçları vurmakta çok etkili olduğunu dile getirdi. 

Şahid-136 (Shahed-136) dronu ve Ukrayna ordusunun kullandığı SA-8 hava savunma sistemi

Ukrayna'nın SA-8 (9K33 OSA) olarak tanımlanan alçak irtifa hava savunma sistemi ile Shilka olarak bilinen ZSU-23 uçaksavarlarının İran dronlarını başarıyla vurduğunu dile getiren Kremenetsky, "Aynı zamanda Alman yapımı Gepard hava savunma tanklarını da kullanıyoruz. Bu araç da kamikaze dronları yere inmeden önce etkisiz hale getiriyor" dedi. 

Çok sayıda İran dronu cephe hattında düşürüldü. 

Ukraynalı generale göre sahadaki güçler Rus kuvvetlerinin insansız hava araçlarını depoladığı yeri bulup yok etmek istiyor. Öncelikle İran yapımı kamikaze dron ve SİHA'ların yerini tespit etmek ve sonra da burayı ABD'nin gönderdiği HIMARS topçu roketiyle vurmayı hedefliyorlar. 

Kremenetsky, Rusların İran dronlarına 'sarılmasının' yerli savunma sanayiinin çöktüğüne bir işaret olduğunu belirtiyor. Tahran'ın Moskova'ya Şahid-136 adındaki kamikaze dronların yanında Muhacir-6 tipi SİHA verdiği bilgisi, cephede düşürülen araçlar sayesinde kanıtlanmış durumda. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading