Yandex Metrica

Hayalet SİHA ANKA-3 bir kez daha uçtu: İrtifa ve sürede yeni aşama

Hayalet SİHA ANKA-3 bir kez daha uçtu: İrtifa ve sürede yeni aşama

28 Aralık 2023 tarihinde gökyüzüyle buluşarak dünyanın ilgi odağı olan hayalet SİHA ANKA-3, her geçen gün kabiliyetlerini daha da geliştiriyor. TUSAŞ yapımı millî uçak üçüncü test uçuşunda yeni bir aşamaya geçti.

Savunma

26.04.2024, 12:26

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) yapımı millî hayalet uçak ANKA-3, yeni uçuş testini gerçekleştirdi. 28 Aralık 2023'te gökyüzüyle buluştuğunda tüm dünyanın ilgi odağı haline gelen ANKA-3, ilk testte elde edilen veriler ışığında yeni bir aşamaya geçti. Üçüncü uçuşunu başarıyla icra eden ANKA-3, 2 saat boyunca havada kaldı ve 10 bin fit irtifaya tırmandı. 

İlk uçuştan elde edilen verilerle iyileştirilen ve devamında yeni test uçuşları yapan ANKA-3, son uçuşunda 160 knot (yaklaşık 300 km/saat) hıza ulaştı. ANKA-3 böylece tüm uçuş değerlerini geliştirmiş oldu. Uçuşta ayrıca otopilot ve uçuş mekaniği testleri gerçekleştirildi.

'Göklerde süzülen hayalet robot' olarak tanımlanan ANKA-3, envantere girmesinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin derin harekâtlarda kullanacağı en stratejik ürünlerden biri olacak. ANKA-3 ilk uçuşunda 8 bin fit irtifaya tırmanmış ve 150 knot hızla seyrederek 1 saat 10 dakika havada kalmıştı. 

Hiçbir destek almamışlar: BAYKAR bugüne kadar kendi imkanlarıyla geldi Hiçbir destek almamışlar: BAYKAR bugüne kadar kendi imkanlarıyla geldi Haberi Görüntüle

ANKA-3 HIZI VE FAYDALI YÜK KAPASİTESİ 

1200-1300 kilogram ağırlıkta mühimmat taşıması beklenen ANKA-3, tam olarak hazır hale geldiğinde 10 saatten fazla bir süre havada kalacak.

F-16'nın taşıdığı bütün mühimmatları taşıyabilen ANKA-3, kanat altından ateşlediği Süper Şimşek adlı hava aracıyla derin saldırılarını daha da derinleştirebiliyor. ANKA-3 aynı zamanda tanker uçak olarak da kullanılabilecek. 

40 bin feet (12 km) irtifada saatte yaklaşık 850 km hızla uçması planlanan ANKA-3 şu görev tanımlarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hizmetinde olacak:

  • Keşif, gözetleme, istihbarat
  • Farklı hava-yer mühimmatları ile taarruz
  • Hava-hava mühimmatları ile düşman helikopter, pervaneli uçak ve İHA'lara yönelik av taraması
  • Düşman RF (radyo frekans) yayımı yapan radar ve hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirme
  • Hava ve karada dost kuvvetlerin himaye edilmesi
  • Sinyal ve haberleşme istihbaratı
  • Elektronik harp
  • Diğer rost unsurlarla birlikte operasyon ve haberleşme rölesi

ANKA-3 hayalet SİHA

Hayalet SİHA'yı test pilotu böyle anlattı: ANKA-3'ün içinde gibiyim Hayalet SİHA'yı test pilotu böyle anlattı: ANKA-3'ün içinde gibiyim Haberi Görüntüle

ANKA-3 HANGİ FÜZELERİ TAŞIYOR?

ANKA-3 sistemi, gövde içerisinde yer alan iki istasyonun her birinde 650 kilogram, kanat iç istasyonlarının her birinde 650 kilogram, dış istasyonlarının her birinde ise 100 kg mühimmat taşıyabilecek. 

Böylelikle, günümüzdeki insansız hava araçlarında en sık kullanılan mühimmatlardan SOM-J, MK-82 ve sığınak delici bomba gibi büyük mühimmatlara kadar pek çok seçeneğin entegrasyonu sağlanabilecek.

ANKA-3 aynı zamanda hava-hava mühimmatları GÖKDOĞAN, BOZDOĞAN ve SUNGUR füzelerini de taşıyabiliyor. 

ANKA-3 hayalet SİHA

ASELSAN Rus ordusuna şov yaptı: Böyle bir aracınız olsaydı her şey bambaşka olurdu ASELSAN Rus ordusuna şov yaptı: Böyle bir aracınız olsaydı her... Haberi Görüntüle

ÜRETİM KARARI 2022 YILINDA ALINDI

ANKA-3'ü geliştirme çalışmaları 2022 yılında başladı. Nisan 2022'de dış geometri tasarımı belirlenen ANKA-3, ANKA ile AKSUNGUR'un aviyonik mimarisi temel alınarak geliştirildi. Ekim 2022'de hayalet SİHA'nın Kritik Tasarım Gözden Geçirme Fazı başladı. Kasım 2022'de ise hava aracının ilk detay parça üretimi gerçekleştirildi.

Ocak 2023'te yapısal montajı, şubatta ekipman ve kablaj yerleşimleri tamamlanan ANKA-3'ün sesi ilk kez mart ayında duyuldu. ANKA-3, Nisan 2023'te taksi testleri için pist başına geçti.

İlk uçuşunu başarıyla tamamlayan ANKA-3, jet motoru sayesinde daha hızlı, yüksek faydalı yük taşıma kapasitesine sahip, kuyruksuz yapısıyla radarda daha az görünür bir insansız hava aracı sistemi olarak tanımlanıyor.

Habere Tepki Ver

20

0

0

0

0

0

1

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading