Yandex Metrica

Düşman radarlarının kimyası bozulacak: Hedef uçak ŞİMŞEK kendini bir F-16 ya da C-130 gibi gösterebiliyor

TUSAŞ'ın ŞİMŞEK'i bir savaş durumunda düşman radarlarının işini epey zorlaştıracak. Çünkü ŞİMŞEK kılık değiştirip kendini radarda bir F-16, F-4 yahut bir kargo uçağı gibi gösterebiliyor.

Savunma

23.01.2024, 20:08

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ve yıllar içinde farklı versiyonları üretilen hedef uçak ŞİMŞEK, bir savaş durumunda oyun değiştirecek önemde kabiliyetler kazandı. 

ŞİMŞEK artık istendiği zaman dolanan mühimmat olup kamikaze göreviyle hedefin üzerinde infilak edebiliyor, istendiği zaman ise havada bir F-16, hatta çok daha büyük bir kargo uçağı olan C-130 maskesi takabiliyor. 

Hedef uçak ŞİMŞEK

Radarda 'savaş uçağı' gibi görünen ve düşman hava savunma sistemlerinin aktif hale gelerek yerini belli etmelerini sağlayan ŞİMŞEK, aynı zamanda elektronik destek (ED), elektronik taarruz (ET) ve sahte hedef görevleriyle teçhiz edilebiliyor. 

Şimdiye dek hava hedeflerini vurmaya yarayan tüm silahların testlerinde kullanılan ŞİMŞEK'e ilişkin detaylı bilgileri TUSAŞ İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız anlattı. Hürriyet gazetesinden Selçuk Böke'ye konuşan Yıldız, şunları söyledi:

"Sahte uçağınızın yanında gerçek bir uçağınız varsa gerçek uçağın fark edilmesi ve vurulması çok daha zor oluyor. Her uçaktan yansıyan bir radar simgesinin imzası var. Dolayısıyla sahte hedef, yani ŞİMİŞEK kendisini radara farklı bir uçak gibi tanıtıyor. F-16, F-4, C-130 gibi... Ayrıca sinyali fazla gönderirseniz 2’den fazla uçağı da radara gösterebiliyor. ŞİMŞEK kamikaze uçak olarak da görev yapabiliyor, patlayıcı bir başlık entegre edilerek belli bir hedefi gidip vurabiliyor. Şu anda geliştirmekte olduğumuz birkaç tane türü var. ŞİMŞEK'in daha küçükleri de geliştirildi."

ŞİMŞEK yaklaşık bir saat havada kalabiliyor. Açıklanan menzili en az 70 kilometre. Fırlatıcı (katapult) ile kalkış yapıyor. Paraşütle karaya veya denize inebiliyor. Otopilot sistemi sayesinde kalkış ve iniş dahil tüm görev süresi boyunca otonom şekilde uçabiliyor.

Ömer Yıldız

Ömer Yıldız, geçtiğimiz aylardaki açıklamasında ŞİMŞEK'te kullanılan paraşüt bezinin bile yurtdışından getirtilemediğine dikkat çekerek şunları söylemişti:

"Adı konmamış bir ambargo var. ŞİMŞEK yere paraşütle iniyor, o paraşüt bezini bile vermediler. Sonra siz yapıyorsunuz, bu defa vermeye çalışıyorlar. Ama savunma sanayiinde adı konmamış bir ambargo mevcut."
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading