Yandex Metrica

Bu paranoya sizi batırır! Yunanistan NATO'da silaha en fazla para yatıran ülke oldu

Bu paranoya sizi batırır! Yunanistan NATO'da silaha en fazla para yatıran ülke oldu

Ekonomisi batık durumdaki Yunanistan, Türkiye korkusuyla tüm varlığını silaha yatırmaya devam ediyor. Atina, savunma harcamasının milli gelirine oranı itibariyle NATO'da ilk sıraya yükseldi.

Savunma

23.01.2024, 18:47

Yunanistan, Türkiye korkusuyla silaha çılgınca yatırım yapıyor. Milli gelirinin iki katı kadar borcu bulunan ülke, ekonomisi batık durumda olmasına rağmen uçak ve gemi alımı ile modernizasyon projeleri için milyarlarca dolar harcamaktan geri durmuyor. 

Atina, 2021 yılındaki savunma harcamasıyla NATO ülkeleri arasında silaha en çok pay ayıran ülke oldu. Milli geliri yaklaşık 330 milyar dolar olan Yunanistan, 2021 yılında bütçenin yüzde 3,82'sini silah alımına harcadı. Savunma harcamasının milli gelirine oranı itibariyle NATO ülkeleri arasında ilk sıraya yükselen Atina, 2021 yılında 12,5 milyar dolardan fazla parayı ABD ve Fransa gibi birkaç ülkeye aktardı. 

NATO'nun yayınladığı 'NATO Ülkelerinin Savunma Harcamaları (2014-2021)' adlı rapor, Yunanistan'ın çılgın silahlanmasını bir kez daha gözler önüne serdi. Kriyakos Miçotakis yönetimindeki Atina, gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) yüzde 3,82'sini savunmaya ayırarak 3,52 seviyesindeki ABD'yi geçti. 

Yunanistan'ın 2021 yılı içerisindeki savunma harcamalarının paylaşımı ise şu şekilde gerçekleşti:

  • Personel giderleri: Yüzde 55.4
  • Askeri ekipman alımları: Yüzde 38.3
  • Operasyonlar, muhafaza ve diğer harcamalar: Yüzde 5.9
  • Altyapı: Yüzde 0.4

Hava Kuvvetleri'ni Türkiye'ye karşı güçlendirmek isteyen Yunanistan, Fransa'dan 12'si kullanılmış 24 adet Rafale savaş uçağı almak için 3,5 milyar avro harcamıştı. 

Atina yönetimi bunun yanında donanmadaki gemilerin modernizasyonuna ek olarak 4 tane yeni fırkateyn alımı için ABD ile anlaşmış ve 9,4 milyar dolarlık sözleşme imzalamıştı.

Fransa'dan yüzlerce zırhlı araç almaya hazırlanan Yunanistan Savunma Bakanlığı, İngiltere'den de fırkateyn satın alma amacıyla bu ülkeyle bugünlerde pazarlık yürütüyor. 

Toplam borcunun milli gelirine oranı yüzde 210'ları bulan Yunanistan'ın silaha yönelik finansmanı nereden bulduğu merak konusu. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading