Yandex Metrica

ATAK helikopterine takılan cihaz yaklaşan füzeyi şaşırtıyor

ATAK helikopterine takılan cihaz yaklaşan füzeyi şaşırtıyor

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilen ATAK Faz-2'de 'radyo frekans karıştırıcı' dikkat çekti. Bu helikopterde ilk kez gördüğümüz pod, bir saldırı durumunda kendisine yaklaşan güdümlü füzeleri körleştirip şaşırtmaya yarıyor.

Savunma

23.01.2024, 18:39

Yerli ve milli T-129 ATAK helikopterlerinin yeni versiyonu Faz-2'de önemli bir güncelleme dikkat çekiyor. Geçtiğimiz günlerde Kara Kuvvetleri'ne teslimi yapılan ATAK'ta 'radyo frekans (RF) karıştırıcı sistem'in varlığı ilk kez göze çarptı. 

'Radar karıştırıcı pod' olarak da adlandırılan 'mini jammer', ATAK helikopterine yönelik güdümlü füze tehditlerinin bertaraf edilmesini sağlıyor. 

Hedefini RF arayıcı başlıkla bulup takip eden güdümlü füzeleri şaşırtmak ya da tamamen etkisiz hale getirmek için tasarlanan pod, olası bir saldırı durumunda helikopterin savunma kabiliyetini daha da artırmış oldu.  

Sözkonusu sistem, ATAK helikopterlerine ilk kez entegre edilmeye başladı. Bu özelliğin ATAK Faz-2'lerde standart hale gelip gelmeyeceği bilinmiyor. Radar karıştırıcı pod şimdiye dek Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edilmiş ATAK'larda bulunmuyordu. 

ATAK'a entegre edilen radyo frekans karıştırıcı donanımın, teröristlerin özellikle Manpads olarak bilinen ve omuzdan hava hedefine doğru güdümlü füze ateşlemeye imkan veren silaha karşı etkili olması bekleniyor. 

Tehdit algılandığında aktif olan 'karıştırıcı pod', yaklaşan füzenin ucundaki RF arayıcı başlığını şaşırtarak onu başka bir hedefe yönlendirebiliyor. 

ASELSAN mühendislerince tasarlanan sistemin ATAK'ı muadillerine göre bir adım daha öne geçirdiği belirtiliyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading