Yandex Metrica

AKSUNGUR'dan 60 saatlik rekor: Yere inmeden Pekin'e gidip dönebilir

AKSUNGUR'dan 60 saatlik rekor: Yere inmeden Pekin'e gidip dönebilir

Yerli motor PD-170'in AKSUNGUR'a verdiği güç, 60 saatlik rekor uçuşla daha iyi anlaşıldı. Bu süre, AKSUNGUR'un keşif ve istihbarat göreviyle Çin'e kadar gidip geri dönebilmesi anlamına geliyor.

Savunma

23.01.2024, 17:58

TUSAŞ'ın ANKA'dan esinlenerek 1,5 yıl gibi kısa bir sürede üretmeyi başardığı AKSUNGUR, kendi sınıfında dünya rekoru kırdı. 

Haziran ayında Yeşil Vatan'ı korumak üzere Orman Genel Müdürlüğü envanterine alınan AKSUNGUR İHA, yangınla mücadele sırasında tek seferde tam 60 saat havada kalarak yeni bir rekora imza attı. 

Türk Motor Sanayii (TEI) üretimi yerli PD-170 motorlarından güç alan AKSUNGUR, daha önce 49 saatlik uçuş gerçekleştirmiş ve tüm dikkatleri üzerine çekmişti. 

Ormanları koruma görevinde daha önceki uçuş rekorunu da egale eden AKSUNGUR, 2,5 gün boyunca havada kalarak eşirilmesi güç bir başarıya ulaştı. 

Geçtiğimiz haftalarda görevdeki uçuş süresi 1000 saati geçen AKSUNGUR, yakında Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine resmen girmiş olacak. 

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bu yıl 4 adet AKSUNGUR'un teslim edileceği açıklanmıştı. 

Deniz karakol ve denizaltı tespit uçuşu gibi görevlerde yoğun olarak kullanılacak dev SİHA'nın, TUSAŞ'ın ANKA'lar sonrasında yurtdışına satacağı en önemli araçlardan biri olmasına kesin gözüyle bakılıyor. 

11,6 metre uzunluğa, 24 metre kanat açıklığına sahip AKSUNGUR, 40 bin feet yükseklikte görev icra ederken 750 kg harici yük/mühimmat taşıyabiliyor.

Orman Genel Müdürlüğü bünyesindeki AKSUNGUR'un mühimmatsız olmasının 60 saatlik rekoru kırmasını kolaylaştırdığı biliniyor. 

Üzerinde bomba, füze ya da denizaltı tespitinde kullanılan 'sonobuoy' cihazı takılı olduğunda havada kalma süresi ağırlık durumuna göre 12 saate kadar düşebiliyor. 

Ancak yalnızca keşif-istihbarat görevleriyle bile AKSUNGUR'un 60 saat havada kalma kapasitesi çok önemli bir menzile işaret ediyor. 

Saatte ortalama 250 km hızla giden bir AKSUNGUR'un, 30 saat yol alıp kalan 30 saatte de geri dönebileceği mesafe hesaplandığında, Ankara'dan Pekin'e tek seferde gidiş-dönüş yapabileceği görülüyor. 

Uçağın kalkış yaptığı üsten hedefe gidip geri dönmesini ifade eden 'harekât yarıçapı', AKSUNGUR'da yaklaşık 7 bin 500 kilometreyi buluyor. 

Bu mesafe, TUSAŞ üretimi hava aracının doğuda Çin, Tayvan, Bangladeş, Hindistan, Tibet yahut Sri Lanka'ya, güneyde Botsvana, Namibya, Zimbabve hatta Güney Afrika sınırlarına, kuzeyde tüm Baltık ve İskandinav ülkelerini geçerek Grönland ve Kuzey Kutbu'na, batıda ise Cebelitarık'tan öteye giderek Atlas Okyanusu'nun ortalarına dek gidebilmesini sağlıyor.

 

AKSUNGUR'a bu gücü şüphesiz TEI imzalı yerli ve milli PD170 motoru veriyor. 


ANKA-3 MİUS düşmana yağmur gibi bomba yağdıracak: İlk kez açıklandı ANKA-3 MİUS düşmana yağmur gibi bomba yağdıracak: İlk kez açıklandı Haberi Görüntüle

30 KİLOMETREYİ VURMUŞTU

AKSUNGUR, geçtiğimiz nisan ayındaki test atışında 340 kilogram ağırlığındaki Kanatlı Güdüm Kiti (KGK) takılı MK-82 türü bombayı 30 kilometre menzile göndermeyi başarmıştı. TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen KUZGUN füze ailesiyle SİHA'nın etkili vuruş menzili 100 kilometre üzerine çıkarıldı. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading