Yandex Metrica

Sitede Ara

ABD F-35'leri vermedi, üstüne para istiyor: 1,4 milyar doların üzerine yattılar

ABD F-35'leri vermedi, üstüne para istiyor: 1,4 milyar doların üzerine yattılar

Türkiye'yi ortağı olduğu F-35 programından çıkaran ABD, Ankara'nın şimdiye dek bu uçaklar için ödediği 1,4 milyar doları iade etmemekte kararlı. Washington'un para vermek bir yana, Türkiye'den tazminat istediği ortaya çıktı.

Savunma

24.04.2024, 20:04

Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın aldığı gerekçesiyle Türkiye'yi F-35 savaş uçağı programından çıkaran ABD yeni bir haydutluk girişimine imza attı. 

Lockheed Martin şirketinde Türk Hava Kuvvetleri için üretilmiş uçaklara el koyan Amerikan yönetimi, şimdiye dek F-35'ler için ödenen 1,4 milyar doları iade etmeye yanaşmadığı gibi Ankara'dan ek para talep ediyor. 

F-35 programına ödenen meblağın iadesi konusunda taraflar arasında yürütülen müzakerelerin Washington'un uzlaşmaz tutumu nedeniyle sonuçsuz kaldığı belirtiliyor. 

Bir Afrika ülkesi daha Türk SİHA'sı dedi: TUSAŞ üretimi AKSUNGUR'a yeni görev Bir Afrika ülkesi daha Türk SİHA'sı dedi: TUSAŞ üretimi AKSUNGUR'a... Haberi Görüntüle

ŞAKA GİBİ: AMERİKAN YASALARINA UYMADINIZ!

Ciner Medya Grubu Amerika temsilcisi Ali Çınar'ın verdiği bilgiye göre Washington tarafı, Türkiye'yi 'CAATSA' olarak bilinen yasayı delmekle ve F-35 programını zarara uğratmakla suçluyor. 

2017'de ABD Kongresi'nde kabul edilerek yasalaşan "ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası" İran, Kuzey Kore ve Rusya'nın yanında Türkiye'ye karşı da uygulanıyor. 

Hindistan'ın Rus S-400 sistemi satın almasına bir itirazı bulunmayan ve bu ülkeye askeri desteği sürdüren Washington, "Türkiye Amerikan yasalarını ihlal etti" diyerek F-35 programının sekteye uğradığını savunuyor ve 1,4 milyar doları etmek istemiyor. 

Amerikan tarafı hem programdan çıkardığı Türkiye'yi F-35 üretimini zarara uğratmakla da suçlayarak tazminat talep ediyor. 

2018 yılında Türkiye'nin programdan çıkarılmasıyla ABD, F-35 için üretilen binin üzerinde parça için yeni tedarikçiler bulmak zorunda kalmış, uçak başı maliyet 7-8 milyon dolar civarında artış göstermişti. 

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ise Türkiye'nin programdan çıkarılmasının ABD için ilk etapta 500-600 milyon dolar ekstra maliyet anlamına geldiğini söylemişti.

Maliyet artışını gerekçe gösteren Amerikalılar şimdi Türkiye'den tazminat istiyor. 

TSK için üretilen ancak Amerikan Hava Kuvvetleri'ne devredilmek üzere hangarda bekletilen 5 adet F-35 için Washington geçtiğimiz günlerde 'hangar kirası' istemişti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading