Yandex Metrica

Yenidoğan sarılığı sizi korkutmasın! Çoğu sarılık fizyolojiktir ve kendiliğinden geçer!

Yenidoğan sarılığı sizi korkutmasın! Çoğu sarılık fizyolojiktir ve kendiliğinden geçer!

Yenidoğan bebeklerin çoğunda sarılık görülüyor. Genellikle kendiliğinden geçen bu hastalık nadiren de olsa müdahale gerektiren tehlikeli bir hale de bürünebiliyor. Bebeğinizin sarılığında bir ciddiyet gözlemliyorsanız mutlaka doktorunuza danışmanız gerekiyor.

Sağlık

25.03.2024, 13:12

Yenidoğan sarılığı nedir? Yenidoğan sarılığı belirtileri nelerdir? Yenidoğan sarılığı tehlikeli midir? Tedavi yöntemleri nelerdir? Annelerin çok merak ettiği soruların cevapları haberde...

Yenidoğan sarılığı bebeklerin üçte ikisinde görülen, kendiliğinden geçen ancak yine de ciddi durumlara yol açma ihtimali olan bir hastalık. Şiddetlendikçe bebeklerde sırasıyla yüz, gövde, kol ve bacaklar ile en son olarak el içi ve ayak tabanında renk değişimi oluşuyor. İyileşme ise ayaktan kafaya doğru görülüyor, son olarak gözdeki beyaz kısım düzeliyor.

Genetik nedenler, yetersiz beslenme, erken ya da geç doğum gibi birçok faktör, yenidoğan sarılığının ortaya çıkmasında büyük rol oynuyor. Bu noktada ailelerin dikkatli olması ve belirtileri fark ettiğinde hemen bir doktora başvurmasında fayda var.

Lens kullanırken bunu asla unutmayın! Gözü kör ediyor! İşte lensi yanlış kullanmanın hiç bilmediğiniz sonuçları Lens kullanırken bunu asla unutmayın! Gözü kör ediyor! İşte lensi... Haberi Görüntüle

FİZYOLOJİK SARILIK KENDİ KENDİNE GEÇER 

Bu rahatsızlık, fizyolojik ve patolojik sarılık olarak iki ayrı grupta değerlendiriliyor. Fizyolojik sarılık doğumdan sonra 2 veya 4. günlerde başlıyor ve genellikle herhangi bir tedaviye gerek kalmadan 7 ila 10 günde kendiliğinden düzeliyor. Birçok bebek için fizyolojik sarılık tedavi gerektirmeden geçebilecek bir durum. Ancak yine de bu dönemde düzenli olarak doktor gözetimi yapılması şart.

Tuvalet kağıdı alırken en beyazını mı seçiyorsunuz? Ambalajlarda o ifadeler varsa uzak durun Tuvalet kağıdı alırken en beyazını mı seçiyorsunuz? Ambalajlarda o ifadeler... Haberi Görüntüle

PATOLOJİK SARILIKTA MÜDAHALE GEREKEBİLİR 

Patolojik sarılık ise sıklıkla doğumdan hemen sonra ortaya çıkan ve ciddiye alınması gereken bir durum. Bu tip sarılıklar, anne ile bebek arasındaki kan uyuşmazlığına, anne kanında geçirilen bazı enfeksiyonlara, annenin kullandığı ilaçlara ya da bebekte doğuştan bazı maddelerin eksik olmasına bağlı olarak oluşabiliyor. Bunlara ek olarak “uzamış sarılık” olarak tanımlanan tablo, zamanında doğan bebeklerde iki hafta, erken doğanlarda ise üç haftadan uzun süren sarılığı ifade ediyor.

Ezber bozan araştırma! Kadınlar otistik olduklarını 40 yaşına kadar bilmiyor Ezber bozan araştırma! Kadınlar otistik olduklarını 40 yaşına kadar bilmiyor Haberi Görüntüle

UYKUYA MEYİL VARSA DOKTOR GÖRMELİ 

Sarılığı olan bebek uykuya daha çok meyilli oluyor ve emmesi azalıyor. Bu belirtiler üzerine doktora gitmeniz durumunda eğer ciddi bir durum varsa yani bilirubin seviyesi yüksek ise bebek “fototerapi” denilen özel dalga boyunda ışık yayan lambalar altında ışık tedavisine tabi tutuluyor. Bu ışık sarılığa neden olan bilirubinin idrarda çözünerek vücuttan atılmasını sağlıyor.

Fototerapi bebeğe herhangi bir şekilde zarar vermiyor. Bebeğin gözleri, ışıktan zarar görmemesi için kapatılıyor. Bazen yan etki olarak ciltte kırmızı döküntüler, bronzlaşma ya da sık ve sulu dışkılama gözlenebiliyor.

Temizlik ile ilgili tüm bildiklerinizi unutun! Evin hangi kısmını ne sıklıkla temizlemeliyiz? Havlular kaç günde bir yıkanmalı? Çöp kutuları yıkanır mı? Zeminleri her gün silmek mi gerekiyor? Temizlik ile ilgili tüm bildiklerinizi unutun! Evin hangi kısmını ne... Haberi Görüntüle

KAN UYUŞMAZLIĞI DA SARILIK SEBEBİ

Kan grubu uyuşmazlığı nedeniyle bilirubin düzeyi çok yükselmiş bebeklerde ise kan değişimi yapılması gerekebiliyor. Sarılığın önlenmesinde anne sütü ile beslenme önem taşıyor. Bu nedenle olabildiğince erken dönemde, tercihen doğumu takip eden ilk saatte emzirmeye başlamak gerekiyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading