Yandex Metrica

Yemekten sonra egzersiz yaparsak ne olur? Spor açken mi yapılmalı yoksa tokken mi?

Yemekten sonra egzersiz yaparsak ne olur? Spor açken mi yapılmalı yoksa tokken mi?

Sağlıklı bir hayat için beslenme ve egzersiz düzenine dikkat etmek gerekiyor. Spor yapmaya başlayanların ise en çok kafa karışıklığı yaşadığı konu egzersizi yemek öncesi mi sonrası mı yapmak gerektiği. Bunun dışında sabah aç karna spor yapmanın sağlığa olan etkileri de merak konusu. İşte akıllara takılan bu sorulara uzmanların yaklaşımları.

Sağlık

13.03.2024, 17:54

Egzersiz rutininizi sağlamlaştırmak için doğru yiyecekleri seçmek çok önemli. Bununla birlikte, neyi ne zaman yiyeceğinizi bilmek, tahmin edebileceğinizden daha önemli. Bu nedenle, yemek yedikten sonra egzersiz yaptığınızda vücudunuza neler olduğunu tam olarak bilmeniz gerekebilir.

Uzmanlar, aç karnına egzersiz yapıp yapmamak konusunda fikir ayrılığı yaşasa da araştırmalar, açken egzersizin özellikle sabahın erken saatlerinde birçok sağlık yararı sağlayabileceğini gösteriyor. Bu aktivite metabolizmanızı hızlandırıken kan şekeri kontrolünü iyileştirir ve kalorileri daha verimli bir şekilde yakmanıza yardımcı olabilir. Bazı araştırmalar ise, egzersizden önce ve sonra yüksek kaliteli karbonhidratlar ve protein açısından zengin yiyecekler yemenin optimum performans, kas büyümesi ve iyileşme için çok önemli olduğunu ortaya koyuyor. 

Aslında neyi, ne zaman yiyeceğinize karar vermek büyük ölçüde antrenmanınızın türüne, yoğunluğuna ve süresine bağlı. Örneğin, bir saate kadar orta düzeyde egzersizin günlük vücut ağırlığının kilogramı başına beş ila yedi gram karbonhidrat, yüksek yoğunluklu antrenmanın ise altı gram gerektirdiğini öneriyor.

Yemekten sonra egzersiz yaptığınızda ise farklı durumlarla karşılaşabilirsiniz. 

Demansa karşı en değerli vitamin! Riski yüzde 40 düşürüyor!  Osman Müftüoğlu da öneriyor Demansa karşı en değerli vitamin! Riski yüzde 40 düşürüyor! Osman... Haberi Görüntüle

MİDENİZ BULANABİLİR

Yemekten sonra doğrudan bir antrenmana başlamak bağırsaklarınızı mahvedebilir. Özellikle lif veya yağ oranı yüksek bir yemek yediyseniz, mide ağrıları ve mide bulantısı yaşayabilirsiniz. Yağ ve lif oranı yüksek yiyeceklerin sindirimi, basit karbonhidratlardan daha uzun sürer. Bunun yerine, hafif bir atıştırmalık, muz veya yarım fıstık ezmesi ve reçelli sandviç gibi çoğunlukla karbonhidrat içeren bir yemek yemeyi deneyin. Vücudunuzun en az 30 ila 60 dakika sindirmesine izin verin. 

İyileşememenizin sebebi evcil hayvanınız olabilir! Bakterileri bakın ne yapıyorlar İyileşememenizin sebebi evcil hayvanınız olabilir! Bakterileri bakın ne yapıyorlar Haberi Görüntüle

PERFORMANSINIZ ARTAR

Antrenmanınız koşma, yüzme, bisiklete binme veya kürek çekme gibi aerobik egzersiz içeriyorsa, önceden yüksek kaliteli karbonhidrat ve protein yemek, aç karnına yapacağınızdan daha uzun süre ve daha fazla performans göstermenize yardımcı olabilir.

Kum torbasıyla ilgili şaşırtan sonuç! Yumruklamak meğerse... Kum torbasıyla ilgili şaşırtan sonuç! Yumruklamak meğerse... Haberi Görüntüle

KAS KÜTLESİNİ KORUYABİLİRSİNİZ

Kas büyümesi ve iyileşmesi için antrenmandan sonra protein tüketmenin önemini muhtemelen duymuşsunuzdur, ancak antrenmandan önce protein yemek de kas kütlesini ve gücünü korumaya yardımcı olabilir. Bir araştırma, egzersizden önce 25 gram peynir altı suyu proteini tüketmenin, plasebodan daha fazla kas büyümesine yol açtığını buldu. 

Antrenmanlarınızı beslemek için yüksek yağlı veya lif açısından zengin yiyeceklere güvenmek, karın sorunlarına neden olabilir ve performansı olumsuz etkileyebilir. Yağ ve lif sağlıklıdır, ancak sindirimi yavaşlatarak egzersiz sırasında potansiyel rahatsızlık ve mide bulantısına yol açar. 

Bir antrenman seansından sonra ise yakıt ikmali yapmanın en iyi yolu, yüksek kaliteli protein ve karbonhidrattır. Karbonhidratlar ayrıca kas büyümesi için de gerekli. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading