Yandex Metrica

"Sigarayı bırakırsam kilo alırım" iddiası çürütüldü! Araştırma durumun tam tersi olduğunu gösteriyor

Sigara içmek başta solunum ve kalp-damar hastalıkları olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açıyor. Ancak pek çok kişi sigara içerek zayıf kaldığını iddia ediyor.  Kopenhag Üniversitesi'ndeki araştırmacılar ise tam tersini düşünüyor. Çünkü yaptıkları araştırma sayesinde sigara içmenin göbek yağında artışa yol açabileceğini buldular.

Sağlık

26.03.2024, 17:05

Sigara içen çoğu kişinin bırakmayı reddetmek için öne sürdüğü mazeretler arasında, kilo alacaklarını iddiası yer alıyor. Ancak görünen o ki kendilerini kandırıyorlar. 

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

KARINDA TEHLİKELİ YAĞ BİRİKMESİNE YOL AÇIYOR

Yapılan yeni bir çalışma, hem sigaraya başlamanın hem de ömür boyu sigara içmenin, tehlikeli karın yağlarının, özellikle de bu türden iç organ yağlarının miktarını artırabildiğini buldu. Bu yağ karın içinde daha yüksek kalp hastalığı, diyabet, felç ve demans riskiyle bağlantılı.

Sigara içenler, sigara içmeyenlere göre daha düşük vücut ağırlığına sahip olma eğiliminde, ancak aynı zamanda daha fazla karın yağına ve görülmesi zor olan daha fazla iç organ yağına sahipler. Bireyler düz bir karına sahip olmasına rağmen sağlıksız miktarda yağa sahip olabilir ve bu da ciddi hastalık riskini artırır. 

Kopenhag Üniversitesi Temel Metabolik Araştırma Merkezi'ndeki araştırmacılar, sigara içmenin karın yağında artışa neden olup olmadığını belirlemek için istatistiksel bir yöntem kullandı. Sigara içme ile artmış karın yağı arasındaki nedensel ilişkileri araştırmak için farklı genetik çalışmalardan elde edilen sonuçlar birleştirildi. 

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

Ten teması başarıyı etkiliyor! Basketbol maçı analiz edildi Ten teması başarıyı etkiliyor! Basketbol maçı analiz edildi Haberi Görüntüle

KATILIMCILAR 3 AÇIDAN DEĞERLENDİRİLDİ

İlk olarak ekip, hangi genlerin sigara içme alışkanlıkları ve vücut yağ dağılımı ile bağlantılı olduğunu belirlemek için önceki genetik çalışmaları kullandı. İkinci olarak, bu genetik bilgiyi, sigara içmeyle bağlantılı genlere sahip kişilerin farklı vücut yağ dağılımlarına sahip olup olmadıklarını belirlemek için kullandılar. Son olarak, sigara içme ile vücut yağ dağılımı arasında buldukları bağlantıların başka faktörlere değil, gerçekten sigara içmeye bağlı olduğundan emin olmak için alkol tüketimi veya sosyoekonomik durum gibi diğer etkileri de hesaba kattılar.

Patatesi kızartmadan önce bunu deneyin! O organdaki morlukları yok ediyor Patatesi kızartmadan önce bunu deneyin! O organdaki morlukları yok ediyor Haberi Görüntüle

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

İÇ ORGANLARDA YAĞLANMAYA NEDEN OLUYOR

Dr. Germán Carrasquilla şöyle açıkladı: 

"Bel-kalça oranı ölçümlerinde görüldüğü gibi, yaşam boyu sigara içme ve sigara içmeye başlamanın göbek yağında artışa neden olabileceğini bulduk. Daha ileri bir analizde, artan yağ türünün derinin hemen altındaki yağdan ziyade iç organlardaki yağ olduğunu da bulduk."

Sigaranın bırakılması, başta solunum ve kalp-damar hastalıkları olmak üzere çeşitli kronik bozuklukların görülme sıklığını azaltma gibi kritik öneme sahip. 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Loading