Yandex Metrica

Onları yerseniz felç ihtimaliniz azalır! 10 yıl süren araştırma 2 meyveye dikkat çekiyor

Onları yerseniz felç ihtimaliniz azalır! 10 yıl süren araştırma 2 meyveye dikkat çekiyor

Beyne kan akışının kesilmesi felç adı verilen hayati bir rahatsızlığa sebep oluyor. Bu risk sağlıksız beslenme ve bazı hastalıklar tarafından tetiklense de yapılan araştırmalara göre özellikle sebze ve meyve tüketiminin artmasıyla düşürülebilir. Beslenme uzmanı Rob Hobson bu noktada elma ve armuda dikkat çekiyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:59

Felç, beynin bir kısmına kan akışı kesildiğinde ortaya çıkan ciddi tıbbi acil durumlardan. Hatta bazı durumlarda ölümcül olabiliyor. Bazı kişilerin çeşitli faktörler nedeniyle felç geçirme olasılığı daha yüksek olsa da, potansiyel olarak riski azaltmanın yolları da var.

Özellikle beslenme felç geçirme olasılığınızda rol oynayabilir. Bunun nedeni, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabetin felç geçirme şansınızı artırabilecek durumlar olması. Ve bunların hepsi diyetten etkileniyor. 

İyileşememenizin sebebi evcil hayvanınız olabilir! Bakterileri bakın ne yapıyorlar İyileşememenizin sebebi evcil hayvanınız olabilir! Bakterileri bakın ne yapıyorlar Haberi Görüntüle

Demans yakın gelecekte yok olabilir! Bilim insanları o organın nesilden nesile büyüdüğünü keşfetti Demans yakın gelecekte yok olabilir! Bilim insanları o organın nesilden... Haberi Görüntüle

ELMA VE ARMUT TÜKETİMİNİ ARTIRIN

Beslenme uzmanı Rob Hobson inme riskini azaltmak için daha fazla elma ve armut tüketilmesini tavsiye ediyor. Hobson'un atıfta bulunduğu araştırma meyve ve sebzelerin kalp sağlığı ve özellikle inme riskinde oynaması gereken önemli rolü vurgulaması bakımından oldukça önemli. Zira söz konusu çalışma yüksek meyve ve sebze alımına sahip olanların felç geçirme olasılığının yüzde 13 daha az olduğunu gösteriyor. 

Araştırmacılar sebze alt gruplarına da bakmış. Düzenli olarak elma ve armut tüketenlerin felç geçirme olasılığının, elma ve armut yemeyenlere göre yüzde 11 daha az olduğu ortaya konulmuş. 

Ekip, 1997 yılında bir gıda sıklığı anketi dolduran 74.961 katılımcıyı takip etti. Kişiler o dönem inme, koroner kalp hastalığı ve kanserden kurtulmuştu. Yaklaşık 10 yıl sonra kontrol edildiler. Bu süre zarfında grup, 3.159 serebral enfarktüs, 435 intraserebral kanama, 148 subaraknoid kanama ve 347 tanımlanmamış felç dahil olmak üzere toplam 4.089 inme vakası yaşadı.

Yüksek miktarda meyve ve sebze yiyenlerin inme riskinin ise en düşük olduğu sonucuna varıldı. Bunlardan elma, armut ve yeşil yapraklı sebzelerin felçleri önemli ölçüde önlediği görüldü. 

Az bir zaman kaldı! Sağlık Bakanı Koca açıkladı: Türkiye aşı üretim üssü olacak! Az bir zaman kaldı! Sağlık Bakanı Koca açıkladı: Türkiye aşı... Haberi Görüntüle

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

ARMUT AKCİĞER KANSERİNDE NASIL BİR ETKİYE SAHİP?

Armut, iltihapla savaşmaya yardımcı olan ve hastalık riskini azaltabilen antioksidan bileşikler olan flavonoidler içeriyor. Armutun yüksek lif içeriğinin yanı sıra bu bileşiklerin, felç riskindeki azalma üzerinde etkisi olduğu düşünülüyor. 

Öte yandan bir kişinin inme riskinizi artırabilecek bazı faktörler var. 

  • Aşırı kilolu olmak
  • Sigara içmek
  • Çok fazla alkol içmek
  • Sağlıksız yiyecekler yemek
  • Ailede inme öyküsü
  • Yüksek tansiyon
  • Diyabet
  • Atriyal fibrilasyon
  • Yüksek kolestorol gibi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading