Yandex Metrica

Onlara uzun süre bakmak gözleri mahvediyor! Kaşıntı ve kuruluğa yol açıyor! Doktorlar 20-20-20 kuralını öneriyor

Göz kuruluğu özellikle kaşıntı ile kendisini gösteren bir sağlık sorunu. Bu durumun ise en önemli sebebi dünyamızı tamamen saran ekranlar. Göz doktorları mavi işığın gözleri üzerindeki etkilerini açıklıyor ve bu sorunu az da olsa önlemenin yollarını paylaşıyor.   

Sağlık

29.03.2024, 14:55

Uzun süre ekrana baktıktan sonra gözlerinizde kuruluk veya kaşıntı hissediyor musunuz? Bu durum dünya nüfusunun yüzde 5 ila yüzde 50'sini etkileyen kuru gözün açık işaretleri. Çünkü ekranlar gözlerimizi doğrudan olumsuz etkiliyor. 

Gözün yüzeyi göz kapakları, gözyaşı filmi, kornea ve konjonktivadan oluşuyor. Bunlardan herhangi birinin etkilenmesi göz tahrişine yol açabiliyor. 

İklim değişikliğinin korkunç etkisi! Aşırı sıcaklar o hastalık riskini artırıyor! Erkekler risk altında İklim değişikliğinin korkunç etkisi! Aşırı sıcaklar o hastalık riskini artırıyor!... Haberi Görüntüle

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

EKRANLAR GÖZYAŞINI BİLE AZALTIYOR

Gözyaşı filmi gözün nemlenmesini sağlıyor ve herhangi bir dengesizlik tahrişe yol açıyor. Göz kapakları ise gözleri koruyarak ve yüzeylerini kayganlaştırarak gözyaşı filmini dengede tutan şey. Göz kapaklarımızı daha az sıklıkta kırpmak göz yüzeyindeki nemlendirici elementlerin düzgün dağılımını engelliyor. Ekranlar aynı zamanda göz yüzeyinin ısısını artıran ve buna bağlı olarak gözyaşlarını azaltan bir ışık kaynağı. 

Günümüzde çoğu çalışma ortamı ekranlardan oluşuyor, rutinimiz günün sonunda televizyon karşısında dinlenmekle ilişkilendiriliyor ve telefonlarımızda gezinmek giderek daha yaygın hale geliyor. Her ne kadar bazı görevlerde ekran başında kalma süresini azaltmak imkansız olsa da bazı tavsiyelere uyarak ortaya çıkan rahatsızlıkları ve sorunları azaltabiliriz.

Şu anda mavi ışığın göz hasarına neden olduğuna dair bilimsel bir kanıt bulunmuyor. Ancak mobil cihaz kullanımı gibi yakın çalışmanın ve ekran başında kalma süresinin, özellikle uzun süre kullanıldığında göz yorgunluğunu artırabileceğini gösteren deliller var.

Dünyanın en alkolik çocukları o ülkede! DSÖ raporunda ortaya çıktı Dünyanın en alkolik çocukları o ülkede! DSÖ raporunda ortaya çıktı Haberi Görüntüle

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

DİJİTAL GÖZ YORGUNLUĞU NEDİR?

Dijital göz yorgunluğu, ekranda kitap okumak veya oyun oynamak gibi yakın görüş kullanılarak çok fazla zaman harcandığında ortaya çıkıyor. Gözlerimizde kalıcı bir hasara neden olmuyor ancak rahatsız edici olabiliyor. Ana semptomlar geçici bulanık görme, ağrılı ve yorgun gözler, kuru gözler ve baş ağrıları. Göz doktorlarına göre kuruluk, kaşıntı, yanma, tahriş veya yırtılma ve yorgunluk hissi de varsa mutlaka acil önlem alınmalı. 

İyileşememenizin sebebi evcil hayvanınız olabilir! Bakterileri bakın ne yapıyorlar İyileşememenizin sebebi evcil hayvanınız olabilir! Bakterileri bakın ne yapıyorlar Haberi Görüntüle

GÖZLERİ NASIL KORUYACAĞIZ?

Önlem alarak ekranların aleyhimize değil lehimize çalışmasını sağlayabiliriz.

Ekran yüksekliği: Ekranları göz seviyesinden aşağıda tutmak her zaman en iyisidir. Bu şekilde göz kapaklarının çok fazla açılmasına gerek kalmaz, bu da uzun süre boyunca göz yüzeyinin daha az kısmının açığa çıkması anlamına gelir.

Perdenin konumu ve aydınlatma: Ekranlardan gelen ışığın, oturduğunuz yerin arkasındaki bir lambadan veya pencereden yansımasından kaçınmalıyız. Aşırı ışık bizi daha fazla konsantre olmaya ve dolayısıyla daha az gözlerimizi kısmaya zorlar. Bu, yansıma önleyici filtreler ve kaplamalar kullanılarak çözülebilir.

Dinlenme süreleri: Dinlenme gözlerimizin en yakın dostu. Ortak bir kural 20-20-20'dir. Her 20 dakikalık çalışma için 20 saniye boyunca 20 metre uzaktaki bir şeye bakın. Bunun kuru göz semptomlarını azalttığı gösterilmiş.

Çevresel koşullar: Kuru atmosfer, yüksek sıcaklıklar, açık pencerelerden veya klimalardan gelen hava akımları, sigara dumanı ve güçlü oda kokuları göz sağlığına zararlı olabilir.

Göz nemlendirme: Özellikle zorlu günlerde göz damlaları en iyi seçim olabilir. Bileşimleri gözyaşı filmiyle aynı olmadığından salin solüsyonlarından kaçının. En iyi seçenek koruyucu madde içermeyen ve göze zarar vermeyen tek doz suni gözyaşı.

Yatmadan önce ekran kullanımını sınırlamak: Oyun oynayarak veya sosyal medya platformlarında gezinerek vakit geçirmek, yatmadan önce rahatlamanın harika bir yolu gibi görünebilir, ancak dijital cihazlardan gelen mavi ışık, doğal uyanıklık döngünüzü ve vücut uykunuzu, yani sirkadiyen ritminizi etkiler. Mavi ışık beyni uyararak uykuya dalmayı zorlaştırır. Uzmanlar yatmadan bir ila iki saat önce ekranlardan uzak durmanızı öneriyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Loading