Yandex Metrica

Meyve ve sebzelerin kabuğu soyulmalı mı soyulmamalı mı? Hangisi daha sağlıklı?

Sebze ve meyvelerin sağlık için sayısız faydası var. Ancak halk arasında özellikle elma ve salatalıkların vitamininin kabuğunda olduğu inanışı hakim. Peki bu doğru mu? Soyulmuş sebze ve meyvelerde vitamin kaybı yaşanır mı? 

Sağlık

28.03.2024, 11:52

"Bazı meyvelerin asıl faydası kabuğundadır" diye düşünenlerdenseniz yanıldığınızı söyleyebiliriz. Mesela çoğu kişi elma ve salatalığın soyulmadan tüketildiğinde daha faydalı olduğunu söyler. Peki bu doğru mu Salatalıkları soyarak bir şey mi kaybediyoruz?

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

Terazi burçları bugün mutfakta dikkatli olsun! Başak kadınlarına jinekolog uyarısı! İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Terazi burçları bugün mutfakta dikkatli olsun! Başak kadınlarına jinekolog uyarısı!... Haberi Görüntüle

"SALATALIK FAZLA BESİN DEĞERİ TAŞIMIYOR"

Dr. Maya Roseman kabuğu olsun ya da olmasın salatalığın zaten çok fazla besin değerinin olmadığını belirtiyor. Bu meyve yüksek miktarlarda vitamin veya mineral içermiyor, sadece su ve liften oluşuyor. Hatta bazen kabuğunda kalıntılar, kirletici maddeler ve diğer istenmeyen şeyler bulunduğu için soyulması daha doğru bile olabilir. 

Elmayı soymak ise alınan lifin bir kısmını azaltıyor ancak C vitamini de dahil olmak üzere vitamin miktarını azaltmıyor. Vitaminler elmanın kabuğunda olduğu gibi içinde de bulunuyor ve soyulması elmadaki vitamin miktarını azaltmıyor. 

Bebeklerle konuşmanın inanılmaz etkisi keşfedildi! Altıncı aydan itibaren fark görülüyor Bebeklerle konuşmanın inanılmaz etkisi keşfedildi! Altıncı aydan itibaren fark görülüyor Haberi Görüntüle

HİÇ YEMEMEKTEN İYİDİR

Yani soymayı tercih edenlerin suçluluk duygusu taşımasına gerek yok. Özellikle küçük çocuklar ve diş sorunları olan yaşlı insanlar için soyulmuş bir elma yemek hiç yememekten daha iyi.

Roseman şu noktaya dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. O da meyve ve sebzelerin soyulduktan sonra daha hızlı oksitlenmesi ve kararması. Bu nedenle meyveleri bir gün önceden hazırlıyorsanız, kabuğuyla birlikte bırakmanız tavsiye ediliyor. 

Kum torbasıyla ilgili şaşırtan sonuç! Yumruklamak meğerse... Kum torbasıyla ilgili şaşırtan sonuç! Yumruklamak meğerse... Haberi Görüntüle

BAZI ARAŞTIRMALAR TAM TERSİNİ SÖYLÜYOR

Öte yandan yapılan bir çalışma ise Dr. Roseman'ın düşüncesinin tamamen zıttı yönünde. Araştırma kapsamında meyvelerin kabuk, çekirdek ve iç kısımları antioksidan kapasitesi açısından karşılaştırılmış. Meyvelerin kabuklarındaki antioksidan kapasitesinin iç kısımdan neredeyse 328 kat daha fazla olabileceği görülmüş. Şeftaliyle ilgili yapılan bir başka çalışmada ise kabuğunun soyulmasının antioksidanlarında yüzde 13 ila 48 oranında azalmasına neden olduğu ortaya çıkmış. 

Bazı uzmanlara göre bir sebze veya meyvenin kabukları soyulduğunda önemli bir miktar lif atılmış oluyor. Oysa lif özellikle bağırsak sağlığına çok faydalı. Kişiyi daha uzun süre tok tutan bu madde kilo kaybına da yardımcı oluyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Loading