Yandex Metrica

Koşarken bunları yapmak kalp krizine yol açabilir! Kardiyologlar 6 hatayı açıklıyor

Gerek kilo vermek gerek ise sağlıklı yaşamak adına çoğu insan koşu yapıyor. Ancak bazen bu aktivite sırasında kalp krizi gibi ani sağlık sorunları yaşanabiliyor. Peki bunun nedeni ne? Koşarken yapılan hangi hatalar kalp krizine yol açar?

Sağlık

30.03.2024, 20:00

Koşmak, kilo vermek veya formda kalmak isteyenler için popüler bir seçim. Başlamak için hem bedensel güç hem de zihinsel bir itme gerektiriyor. Koşarken kaslarınız devreye giriyor, bu yüzden koşma dayanıklılığı artırıyor ve vücudunuzu sıkılaştırıyor. 

Koşu kalp atış hızını yükseltiyor, bu da kalori yakarken kardiyovasküler sağlığın iyileştirilmesine yardımcı oluyor. Peki tüm bu faydaların ortasında, koşmanın neden olduğu bu seviyedeki strese kalbinizin gerçekten hazır olup olmadığını hiç merak ettiniz mi? Birçok insanın yanlış uyguladığı teknikler o esnada kalp krizi riskini artırıyor.

Bunu haftada 50 saatten fazla yapan kadınlar depresyona giriyor! Araştırmada ortaya çıktı Bunu haftada 50 saatten fazla yapan kadınlar depresyona giriyor! Araştırmada... Haberi Görüntüle

KALP HASTALIĞI OLANLAR KOŞABİLİR Mİ?

Koşmak genel olarak kalp sağlığı için faydalı olsa da, özellikle altta yatan kardiyovasküler sorunları olan kişilerde kalp krizi riski küçük de olsa var. Kardiyolog Subrat Akhoury bu konuda şunları söylüyor:

"Yoğun veya uzun süreli egzersiz kalbi zorlayabilir ve potansiyel olarak aritmilere veya miyokard enfarktüsüne yol açabilir, özellikle de kişinin koroner arter hastalığı gibi önceden mevcut rahatsızlıkları varsa."

Yarım saatte 250 kalori yaktırıyor! Zayıflatırken beyni de geliştiriyor! Bu dansı herkes yapabilir Yarım saatte 250 kalori yaktırıyor! Zayıflatırken beyni de geliştiriyor! Bu... Haberi Görüntüle

ERKEKLERDE RİSK DAHA FAZLA

Yapılan bir araştırmaya göre, uzun mesafe koşmak erkeklerde kalp krizi ve felç riskini artırırken, kadınlar için daha faydalı. Ayrıca erkeklerle karşılaştırıldığında koşmanın kadınlar için daha faydalı olduğu da ortaya çıktı. Ancak önceden kalp rahatsızlığı olan kadınlar da koşarken kalp krizine yatkın olabilir.

Koşmanın kendisi kalp krizi riskini doğal olarak artırmaz. Aksine, çeşitli faktörler bu riske katkıda bulunur. Uzmanlar, doğru yapıldığında koşmanın faydalı bir egzersiz olduğu konusunda hemfikir. Koşarken veya egzersiz yaparken kalp krizi riskini artırabilecek çeşitli hatalar var.

1. Kişinin fiziksel sınırlarını zorlamak kalbi zorlayabilir ve kalp sorunlarına yol açabilir.

2. Göğüs ağrısı, nefes darlığı veya baş dönmesi gibi semptomları göz ardı etmek ve egzersize devam etmek tehlikeli olabilir.

3. Koşmadan önce ısınmanın atlanması kardiyovasküler sistemi şok edebilir ve yaralanma olasılığını artırabilir.

4. Yetersiz sıvı alımı kan dolaşımını bozar ve ısıya bağlı komplikasyon riskini artırır.

5. Yanlış koşu veya egzersiz teknikleri kasları zorlayabilir ve kalbi gereksiz yere zorlayabilir.

6. Yeterli dinlenme ve iyileşme süresine izin verilmemesi kalbi zayıflatabilir ve kalp sorunlarına yatkınlığı artırabilir.

Bunu haftada 50 saatten fazla yapan kadınlar depresyona giriyor! Araştırmada ortaya çıktı Bunu haftada 50 saatten fazla yapan kadınlar depresyona giriyor! Araştırmada... Haberi Görüntüle

KOŞU SIRASINDA KALP KRİZİ GEÇİRDİĞİNİZİ NASIL ANLARSINIZ?

Bu aktiviteyi yaparken kalp krizi geçirdiğinizi anlamanın bazı yolları var. İşte görülen belirtiler:

  • Basınç gibi hissedilebilecek göğüs ağrısı veya rahatsızlık
  • Kollar, sırt, boyun, çene veya mide gibi bölgelerde ağrı veya rahatsızlık
  • Nefes darlığı
  • Bulantı, kusma, baş dönmesi
  • Soğuk terler dökmek
  • Aşırı yorgunluk veya zayıflık
  • Düzensiz kalp atışları
  • Olağandışı hazımsızlık veya mide ekşimesi hissi
  • Göğüs ağrısı
İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

BU 7 İPUCU RİSKİ AZALTABİLİR

İşte riskinizi azaltmak için 7 ipucu:

  • Yavaş yavaş başlayın, zamanla yoğunluğu ve süreyi artırın. Vücudun koşmanın fiziksel taleplerine uyum sağlamasına izin verin.
  • Vücudu dinleyin ve koşu sırasında göğüs ağrısı, nefes darlığı veya baş dönmesi gibi kalp krizinin uyarı işaretlerini tanıyın.
  • Her zaman bir ısınma ve soğuma rutini izleyin. Bu vücudunuzu koşuya hazırlayacak ve koşu sonrasında soğumasına yardımcı olacaktır.
  • Koşu seansları sırasında susuz kalmayın.
  • Yaralanma riskini azaltmak için uygun ayakkabı giyin.
  • Yaşam tarzınız sağlıklı olmalı. Bu nedenle dengeli bir diyet uygulayın ve stresten uzak kalın.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Loading