Koronavirüs en çok o organı vuruyor! Hastalığı geçirenlerde risk %55 artıyor
2019'dan beri adını sık telaffuz ettiğimiz ve hayatımızı önemli şekillerde etkileyen koronavirüs kişinin sağlığında büyük izler bırakıyor. Columbia Üniversitesi'nden bilim adamlarına göre COVID-19, kalp krizi riskini %55 artırıyor.

COVID-19, virüs vücuttan ayrıldıktan sonra bile devam eden şikayetlere neden oluyor. Hastalık sadece ciğerleri değil kalbi de olumsuz etkiliyor. Columbia Üniversitesi'nden bilim adamlarına göre virüs kalpte birçok ciddi sorun riskini önemli ölçüde artırıyor.
KORONAVİRÜS KALBİ NASIL ETKİLİYOR?
Ekip, COVID-19 öyküsü olan hastaların kalplerini inceledi. Hastaların kalplerinde kararsız moleküllerin üretiminde artış vardı. Ayrıca iltihaplanma belirtilerinde yükseliş ve kalpteki kalsiyum iyonlarını düzenlemekten sorumlu bir proteinde değişiklikler görüldü. Kalbin kalsiyum iyon sistemi düzensiz hale geldiğinde, kardiyak aritmi veya kalp yetmezliği olabilir.
Araştırmacılar, kalpteki değişiklikleri daha fazla incelemek için koronavirüs bulaşmış fareleri de test etti. Neticede kan pıhtıları, bağışıklık hücrelerinin sızması, kalp kası hasarının göstergesi olan kollajen birikimi ve kalp hücrelerinin ölümü gibi durumlar tespit edildi.
COVİD 19 GEÇİRENLERDE KALP KRİZİ RİSKİ ARTIYOR
Çalışmalar, koronavirüse yakalanmayanlara kıyasla iyileşenlerin kalp krizi veya felç geçirme ihtimalinin %55 daha fazla olduğunu ortaya koyuyor.
Bilim adamlarının sunduğu kanıtlar, COVID-19'dan sonra kalpte ciddi değişiklikler olduğunu gösteriyor.
Uzmanlara göre koronavirüs enfeksiyonunun kalp ile nasıl bir ilişkisi olduğunu henüz tam olarak bilinmiyor. Ancak bağışıklık sisteminin buna yol açan bir faktör olduğu tahmin ediliyor.