Yandex Metrica

Kolonoskopi tarihe mi karışıyor? Basit bir kan testi o ölümcül hastalığı tespit edebilir mi?

Bağırsaklarda gelişen ve ölümcül olabilen kansere karşı taramalar oldukça önemli. Erken teşhise olanak sağlayan bu taramalar ise insanlar arasında korkulan kolonoskopi  yöntemiyle yapılıyor. Ancak yeni yapılan bilimsel çalışmalar hastalığın bir kan testi ile belirlenmesini sağlayabilir. ABD Gıda ve İlaç İdaresi konuyla ilgili kararını bu yıl sonuna kadar verecek.

Sağlık

23.03.2024, 22:55

Meme ve akciğerden sonra erişkinlerde en sık görülen üçüncü kanser olan kolorektal kanserde erken teşhis oldukça önemli. Zira bu durum ölümlerin yüzde 90'dan fazlasını önleyebiliyor. Ancak tarama kolonoskopisi yaptırması gereken yetişkinlerin üçte birinden fazlası bu işlemi yaptırmıyor.

Lens kullanırken bunu asla unutmayın! Gözü kör ediyor! İşte lensi yanlış kullanmanın hiç bilmediğiniz sonuçları Lens kullanırken bunu asla unutmayın! Gözü kör ediyor! İşte lensi... Haberi Görüntüle

BASİT BİR KAN TESTİ TARAMAYA YETER Mİ?

Araştırmacılar, basit bir kan testinin geliştirilmesinin taramayı artırabileceğini söylüyor. Bağırsak kanserini tespit edebilen bu önemli test ABD'de zaten mevcut ancak henüz ülkenin ilaç kurumu tarafından onaylanmadı.

Test, henüz semptomları olmayan ve bu hastalığa yakalanma riski artmayan kişilerde kolon kanserini çok doğru bir şekilde tespit edebiliyor.

Yatakta dönüp durmaya son! Sizi telefondan uzak tutacak bu üç yöntem sayesinde mışıl mışıl uyuyacaksınız Yatakta dönüp durmaya son! Sizi telefondan uzak tutacak bu üç... Haberi Görüntüle

Yumurtayı bu şekilde pişirince tüm faydası gidiyor! Meğer yıllardır yanlış yiyormuşuz Yumurtayı bu şekilde pişirince tüm faydası gidiyor! Meğer yıllardır yanlış... Haberi Görüntüle

YÜZDE 83 DOĞRU TESPİT EDİYOR

Kan testi, kanser hücrelerinin ve ilerlemiş kanser öncesi tümörlerin kana saldığı genetik materyalin parçalarını tespit ediyor. Araştırmacılar bunu binlerce gönüllü üzerinde test ederek hastalığı yüzde 83 doğrulukla tespit ettiğini buldu. Ancak kanser öncesi tümörlerdeki etkinliği azaldı.

Çalışmaya 45-84 yaş arası 7 bin 861 gönüllü dahil edildi. Etkinliğini karşılaştırmak için hepsine kolonoskopi ve kan testi yapıldı. Kan analizi, kolonoskopiyle tespit edilen kanserlerin yüzde 83,1'ini doğru bir şekilde tespit etti. Ancak yüzde 16,9'unda testte çıkmadı. Yani kolon kanserlerinde erken evrede olsa bile kan testi çok daha doğru sonuç verdi. 

Araştırmacı William M. Grady'e göre bulgular kan testinin dışkı testi gibi diğer teşhis araçları kadar etkili olduğunu gösteriyor. 

Hem annelere hem bebeklere faydalı bir çay! Gaz sancısını şıp diye kesiyor! Altıncı aydan itibaren kullanılıyor Hem annelere hem bebeklere faydalı bir çay! Gaz sancısını şıp... Haberi Görüntüle

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

FDA YIL SONUNA KADAR KARAR VERECEK

ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin konuyla ilgili kararı bu yılın sonlarında alması bekleniyor.

Kolorektal kanser özellikle gençler arasında hızla artıyor. Doktorlar artık bundan muzdarip olan 30 yaşındakileri bile görüyor. Karın ağrısı, dışkıda kan, anemi, uzun süreli ishal ya da kabızlık arasında gidip gelen tuvalet alışkanlığında değişiklik, dışkı şeklinin ince-uzun olması, kilo kaybı ve yorgunluk kolon kanserinin en yaygın belirtileri.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Loading