banner2

İş yerindeki mutsuzluk insanı hasta ediyor! Toksik işveren ve çalışanlar stres kaynaklı hastalıklara yol açıyor!

Mutsuz ve enerjinizi düşüren çalışanlarla dolu bir iş yeriniz mi var? Bu durum modunuzu ve çalışma azminizi düşürdüğü kadar sağlığınıza da olumsuz etki ediyor. Yapılan bir araştırma, toksik bir iş yerinin fiziksel ve zihinsel sağlığa önemli ölçüde zarar verdiğini ortaya koyuyor.

Sağlık 25.10.2022, 12:43 26.10.2022, 19:01
Abone ol
İş yerindeki mutsuzluk insanı hasta ediyor! Toksik işveren ve çalışanlar stres kaynaklı hastalıklara yol açıyor!

ABD'li yeni bir genel cerrah raporu, zehirli bir iş yerinin çalışanların fiziksel ve zihinsel sağlığa çok büyük zarar verebildiğini gösterdi. Çalışanları strese sokan bu gibi ortamlar kişinin performansını ciddi şekilde etkiliyor. 

UZUN İŞ, AZ MAAŞ STRESE SEBEP OLUYOR

Çalışanlar uzun iş yolculukları, sınırlı bağımsızlık, düşük ücret, birden çok iş, uzun çalışma saatleri, iş-yaşam dengesi eksikliği ve ilerleme fırsatının olmaması gibi sebeplerden dolayı işe motive olamıyor. Bunların yanında saygısızlık, etik dışı hareketler, küfürlü konuşma ve kıyaslama gibi sebepler de elemanları mutsuz eden sebepler.

STRES FİZİKİ SAĞLIĞI DA ETKİLİYOR

Tüm bu sayılanlar hep stres sebebi. Beyindeki "dövüş ya da kaç" tepkisi, zihinsel ve fiziksel sağlığa ciddi olumsuz zararlar verebiliyor. Sürekli yükselen stres hormonları kişiyi enfeksiyona daha açık hale getiriyor. Bunun yanında kişide yüksek tansiyon riski, bozulmuş uyku, metabolizma bozukluğu
artan kas gerginliği, yüksek kolestorol, daha yüksek depresyon ve anksiyete riski ve daha yüksek kanser riski oluşturuyor.

2021 boyunca, dünya çapındaki işçiler bir önceki yıla göre daha yüksek stres oranları ifade ediyor. ABD'de yapılan bir anket, yönetim kurulundaki çalışanların büyük çoğunluğunun en az bir zihinsel sağlık sorunu belirtisine sahip olduğunu gösteriyor. Ayrıca, daha da geniş bir çoğunluk, işyerindeki en az bir faktörün ruh sağlıklarına zarar verdiğini söylüyor.

İŞVERENLER NE YAPMALI?

  • Tabi işverenler aslında çalışanları için daha sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturabilir. 
  • İşyeri güvenliğine öncelik vermek, yeterli dinlenmeye izin vermek ve ruh sağlığını normalleştirmek ve desteklemek. 
  • Aidiyet kültürü yaratmak, işbirliğini ve ekip çalışmasını teşvik etmek ve güvenilir ilişkiler geliştirmek. 
  • Programları daha esnek ve öngörülebilir hale getirmek, ücretli izin erişimini artırmak, iş ve iş dışı arasındaki sınırlara saygı duymak ve işin nasıl yapılması gerektiği konusunda daha fazla özerklik sağlamak. 
  • Çalışanları işyeri kararlarına dahil etmek, bir minnettarlık ve tanınma kültürü oluşturmak, bireysel çalışmayı kurumsal misyonla ilişkilendirmek ve asgari ücret yerine geçim ücreti sağlamak. 
  • İlgili ve karşılıklı geri bildirim sağlamak, kaliteli eğitim ve öğretim sunmak ve kariyer gelişimi için açık yollar sağlamak.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!