Yandex Metrica

İnsan beyni nesilde nesile büyüyor! Bilim insanlarına göre bu demans riskini...

1948 yılından bu yana süren ve binlerce katılımcının incelendiği bir araştırma beyin boyutunun nesilden nesile büyüdüğünü ortaya koydu. Bilim insanları bu durumun zihinsel bazı hastalıkları önlemede etkili olabileceğini düşünüyor? Peki beyin boyutundaki bu değişimin nedeni ne?

Sağlık

27.03.2024, 19:54

Beyninizin muhtemelen büyükanne ve büyükbabanızınkinden daha büyük olduğunu biliyor muydunuz? Yeni yapılan bir araştırma, insan beyni boyutlarının nesiller boyunca istikrarlı bir şekilde büyüdüğünü gösteriyor.

Beş buçuk yıldır kalp nakli bekliyor! Esila Tüfekçi için vakit daralıyor! İyileşirse doktor olacak Beş buçuk yıldır kalp nakli bekliyor! Esila Tüfekçi için vakit... Haberi Görüntüle

ARAŞTIRMA 1948'DE BAŞLADI

Araştırmacılar binlerce katılımcının beyin taramalarını inceledi. Çalışma 1948'de başladı. Ekip, 1970'lerde doğan insanların, 1930'larda doğan insanlardan ortalama yüzde 6,6 daha büyük beyin hacmine ve yüzde 15 daha fazla beyin yüzey alanına sahip olduğunu keşfetti.

Nöroloji profesörü Charles DeCarli konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: 

"Bir kişinin doğduğu on yıl, beyin büyüklüğünü ve potansiyel olarak uzun vadeli beyin sağlığını etkiliyor gibi görünüyor. Genetik, beyin büyüklüğünün belirlenmesinde önemli bir rol oynuyor, ancak bulgularımız sağlık, sosyal, kültürel ve eğitimsel faktörler gibi dış etkilerin de rol oynayabileceğini gösteriyor."

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

BEYİN BOYUTU NASIL ÖLÇÜLÜYOR?

Bilim adamlarının beynin yapı taşlarını ölçmesinin iki önemli yolu var.

Japon bilim insanları tavsiye ediyor: Öfke anında bunu yapın! İhtiyacınız olan tek şey... Japon bilim insanları tavsiye ediyor: Öfke anında bunu yapın! İhtiyacınız... Haberi Görüntüle

KAFA İÇİ HACMİ

Kafa içi hacmi kafatasınızın içindeki, yani beyninizin evinin içindeki toplam alan miktarı olarak düşünün. Aynı zamanda beyninizi sağlıklı tutan sıvıyı, kan damarlarını ve diğer dokuları da içeriyor. Bu genel beyin sağlığı hakkında ipuçları verebiliyor. Bazı durumlarda daha büyük bir hacim, daha büyük bir beyin anlamına gelebiliyor ve bu da daha fazla beyin gücü demek.

Sütyeninizi çıkarmadan yatıyorsanız bir kez daha düşünün! 14 saatten fazla sütyen takanlarda... Sütyeninizi çıkarmadan yatıyorsanız bir kez daha düşünün! 14 saatten fazla... Haberi Görüntüle

YÜZEY ALANI

Beyninizin yüzey alanı tamamen serebral korteks adı verilen dış katmanla ilgili. Bu kısım inanılmaz derecede kırışık, kıvrımları ve oyukları var; küçük bir alana daha fazla yüzey alanı sığdırmak için bir kağıt parçasını buruşturduğunuzu hayal edin. Bu kıvrımlar beyin hücreleri ile dolu oluyor. Daha fazla kıvrım, daha fazla beyin hücresi anlamına geliyor ve düşünme gücünüzü artırıyor. 

Islak saçla yatanlardansanız bir kez daha düşünün! Sadece saç tellerine zarar vermiyor Islak saçla yatanlardansanız bir kez daha düşünün! Sadece saç tellerine... Haberi Görüntüle

DEMANS İLE ARASINDA NASIL BİR BAĞLANTI VAR?

Peki neden biraz daha büyük bir beyne sahip olmayı önemsemeliyiz? Bilim insanları bunun beyin rezervi adı verilen bir kavramla ilgili olduğuna inanıyor. Beyninizi zihinsel sağlığınızı koruyan bir kale olarak hayal edin.

Kale ne kadar büyük ve güçlüyse, Alzheimer demansı gibi yaşa bağlı hastalıkların saldırılarıyla mücadele etmek için o kadar fazla kaynak gerekli. Dr. DeCarli şöyle açıklıyor:

"Çalışmamızda gözlemlenenlere benzer daha büyük beyin yapıları, gelişmiş beyin gelişimini ve gelişmiş beyin sağlığını yansıtıyor olabilir. Daha büyük bir beyin yapısı, daha büyük bir beyin rezervini temsil eder ve Alzheimer ve buna bağlı demans gibi yaşa bağlı beyin hastalıklarının ileri yaşamdaki etkilerini tamponlayabilir."

Dünya, Rusya'dan gelecek virüs tehdidi ile karşı karşıya! Bu kez kaynağı sivrisinekler Dünya, Rusya'dan gelecek virüs tehdidi ile karşı karşıya! Bu kez... Haberi Görüntüle

BEYNİN BÜYÜMESİNİ SAĞLAYAN EN ÖNEMLİ ETKEN BESLENME

Beyin, özellikle çocukluğun kritik dönemlerinde, büyümek için sağlıklı beslenmeye bağımlı. Omega-3 yağ asitleri, vitaminler ve mineraller gibi temel besinler, beyin yapılarının ve yeni sinir bağlantılarının oluşumunu doğrudan destekliyor. Hamilelik sırasında ve çocukluk boyunca yeterli beslenme, beyin boyutundan işlevine kadar her şeyi etkileyen doğru beyin gelişimi için hayati öneme sahip. 

Randevu sistemine kalıcı çözüm! Bakan Koca alınan kararları tek tek açıkladı Randevu sistemine kalıcı çözüm! Bakan Koca alınan kararları tek tek... Haberi Görüntüle

SAĞLIK HİZMETLERİNE ERİŞİM

Kaliteli sağlık hizmetlerine erişim de aynı derecede hayati önem taşıyor; beyin gelişimini engelleyebilecek potansiyel sağlık sorunlarının erken yakalanıp tedavi edilmesini sağlıyor. Aşılamalar, kontroller ve hastalıkların yönetimi, genç beyinlerin gelişmesi için daha sağlıklı bir ortam yaratıyor.

Sütyeninizi çıkarmadan yatıyorsanız bir kez daha düşünün! 14 saatten fazla sütyen takanlarda... Sütyeninizi çıkarmadan yatıyorsanız bir kez daha düşünün! 14 saatten fazla... Haberi Görüntüle

EĞİTİM VE ZİHİNSEL UYARIM

Beynimizi şekillendirmede eğitimin ve zihinsel uyarımın gücü küçümsenemez. Karmaşık öğrenme görevleri ve zorluklar, sinirsel büyümeyi teşvik ediyor ve beynin esnekliğini, yani yaşamlarımız boyunca uyum sağlama ve yeni bağlantılar kurma konusunda inanılmaz bir yeteneği güçlendiriyor.

Beynimizi sürekli olarak yeni bilgilere ve zorluklara maruz bırakmak, tıpkı egzersizin vücudumuza sağladığı gibi, onları formda ve esnek tutuyor. Bu, daha güçlü beyin ağlarına ve daha iyi genel bilişsel işlevlere yol açabilir.

Hipotiroidin yol açtığı şeye inanamayacaksınız! Tatlı düşkünleri mutlaka okusun! Uzmanlar şeker isteğini bitirecek formülü açıklıyor Hipotiroidin yol açtığı şeye inanamayacaksınız! Tatlı düşkünleri mutlaka okusun! Uzmanlar... Haberi Görüntüle

SOSYAL VE KÜLTÜREL DEĞİŞİMLER

Gelişen sosyal ve kültürel ortamlarımız beyin gelişimi için ilgi çekici olanaklar barındırıyor. Araştırmalar, toplumumuzdaki ve yaşam tarzımızdaki değişikliklerin beynimizin nasıl büyüdüğünü ve uyum sağladığını da etkileyebileceğini öne sürüyor.

Dijital teknoloji ve küresel bağlantılar bizi çok çeşitli kültürlere, fikirlere ve düşünme biçimlerine maruz bırakıyor. Bu, küreselleşmiş bir dünyaya hazır, daha uyumlu beyinleri teşvik edebilir.

 

Habere Tepki Ver

6

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Loading