Yandex Metrica

Her dört kişiden birini kör ediyor! Neredeyse hiçbir belirtisi yok! Sigara kullanmak semptomları ağırlaştırıyor

Kanda glukoz seviyesinin normalin üzerine çıkması olarak bilinen diyabet, genel sağlık üzerinde birçok olumsuz etkiye sahip. Ancak yapılan araştırmalar bu sağlık sorunundan en çok zarar gören organın gözler olduğunu ortaya koyuyor. Zira diyabet kişiyi kör olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakabiliyor. 

Sağlık

21.04.2024, 08:07

Diyabet kişinin göz sağlığını ve görüşünü ciddi manada etkileyen bir sağlık sorunu. Araştırmalara göre dünyadaki her on kişiden biri şeker hastası.

2,5 milyon insan üzerinde yapılan çalışmaya göre Tip 2 diyabetli her 4 hastadan birinde, vücuttaki yüksek şeker konsantrasyonu nedeniyle göz hasarı gelişme ihtimali var.

Bunların yüzde 50'si düzenli göz muayenesinden geçmediği için sorununun farkında değil.

Bebeklerle konuşmanın inanılmaz etkisi keşfedildi! Altıncı aydan itibaren fark görülüyor Bebeklerle konuşmanın inanılmaz etkisi keşfedildi! Altıncı aydan itibaren fark görülüyor Haberi Görüntüle

Terazi burçları bugün mutfakta dikkatli olsun! Başak kadınlarına jinekolog uyarısı! İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Terazi burçları bugün mutfakta dikkatli olsun! Başak kadınlarına jinekolog uyarısı!... Haberi Görüntüle

DİYABETE BAĞLI GÖZ HASTALIKLARI 2'YE AYRILIYOR

Göz Doktoru Pantelis Papadopoulos'a göre diyabetik retinopati, diyabet nedeniyle gözlerde ortaya çıkan en ciddi belirtilerden biri ve iki türe ayrılıyor. 

Üretken olmayan retinopati: Bu form hafif, orta veya şiddetli olabiliyor. Öncelikle retinanın küçük damarları etkilenirken hastalık ilerledikçe kılcal damarlar tıkanarak iskemiye neden oluyor. Daha büyük damarlar duvarlarında hasara uğrayarak mikro kanamalara, mikroanevrizmalara ve eksudalara neden oluyor. Bu da makula bölgesinde sıvı birikmesi nedeniyle görmenin azalmasına yol açabiliyor.

Üretken retinopati: Bu tipte yaygın doku hasarı nedeniyle  anormal damarlar ortaya çıkıyor. Erken tedavi edilmezse, bu yeni damarlar kanamalara, traksiyonel retina dekolmanına ve hatta göz içi basıncının artmasına bağlı olarak görmede keskin bir azalmaya neden olabiliyor.

Köpeklerde kullanılan Librela ne işe yarar? Hamile ve emziren köpekler Librela kullanabilir mi? Librela'nın yan etkileri ne? Köpeklerde kullanılan Librela ne işe yarar? Hamile ve emziren köpekler... Haberi Görüntüle

HASTALIĞI NE TETİKLİYOR?

Diyabetik retinopatinin gelişimi;

  • Diyabetin süresi
  • Hipergliseminin yetersiz kontrolü 
  • Hipertansiyon
  • Sigara içmek
  • Yüksek kolesterol
  • Hamilelik gibi durumlarla ilişkilendirilebiliyor. 
Ter önleyicilere para vermeye son! Kesin ve sürün, sonucu görün Ter önleyicilere para vermeye son! Kesin ve sürün, sonucu görün Haberi Görüntüle

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

DİYABETE BAĞLI GÖZ HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ

Hastalığın erken evrelerinde görsel belirtiler görülmüyor. Özellikle üretken olmayan retinopati nedeniyle retinada ciddi değişiklikler olsa bile hasta herhangi bir ağrı hissetmiyor veya görüşü etkilenmiyor. Bu yüzden doktora gitmesini gerektirecek bir belirti olmuyor. 

Görme kaybının ilk belirtileri, en önemli fotoreseptörlerin bulunduğu retinanın merkezi bölgesi olan makula etkilendiğinde ortaya çıkıyor. Diyabetik makula ödemi, sızan damarlardan sıvı birikmesinden kaynaklanıyor. Bu durumda görme kaybı aşamalı olarak meydana geliyor. 

İlerlemiş vakalarda bile hastalığın uzun bir süre boyunca semptomsuz gelişebileceğini belirtmekte fayda var; bu da diyabetli kişilerin düzenli oftalmolojik takiplerinin gerekliliğini vurguluyor. 

Çubuk krakerlerle ilgili ilginç araştırma! Uzunluğu yeme şeklini etkiliyor Çubuk krakerlerle ilgili ilginç araştırma! Uzunluğu yeme şeklini etkiliyor Haberi Görüntüle

NE SIKLIKLA KONTROLE GİDİLMELİ?

Diyabetik retinopatiye karşı en iyi korunma düzenli göz muayeneleri. Uzmanlar;

  • Tip I diyabetli hastalar için tanıdan 5 yıl sonra her yıl.
  • Tip II diyabetli hastalar için tanıdan hemen sonra ve sonrasında her yıl kontrol öneriyor. 
  • Diyabetli hamile kadınlar için gebeliğin ilk üç ayında tarama yapılması öneriliyor.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Loading