Hangi vitamin bunamayı önler? D vitamini ne işe yarar? D vitamininin faydaları nelerdir?
Özellikle kemik sağlığı için mutlaka alınması gereken D vitamini, bilişsel bozukluklara karşı da kullanılabilir. Yaşlılar üzerinde yapılan bir çalışma, bu takviyeyi alanlarda demans riskinin düştüğünü gösteriyor. D vitamini alanlara daha az bunama teşhisi konuluyor.
İngiltereli bilim adamlarına göre, D vitamini takviyesi demans riskini azaltabilir.
D vitamininin beyin üzerindeki etkilerini incelemek üzere önemli bir araştırma yapıldı. Ortalama yaşı 71 olan 12.388 katılımcının incelendiği çalışmada, kişilerin hiçbirinde bunama yoktu. Araştırma ekibi, D vitaminine kullanan ve kullanmayanları tespit etti. Ardından, demansa yakalanma risk oranlarını değerlendirdiler ve yaş, cinsiyet, ırk, eğitim, bilişsel tanı, depresyon ve Alzheimer hastalığının gelişimiyle bağlantılı bir gen olan apolipoprotein E ε4 için düzeltme yaptılar.
D VİTAMİNİ DEMANS RİSKİNİ NASIL DÜŞÜRÜR?
10 yıl boyunca 2.696 katılımcı bunama geliştirdi. Bunların arasında 679'u D vitamini almıştı, 2.017'si ise D vitamini takviyesi kullanmamıştı. Bilim adamları ayrıca, D vitaminine maruz kalmanın, APOE genini taşıyan ve taşımayan kişilerde önemli ölçüde daha düşük demans oranı ile ilişkili olduğunu da buldu.
Çalışma, demans riskinin azalmasına katkıda bulunabilecek diğer takviyeleri değerlendirmedi. Vücuttaki D vitaminini doğal olarak artırabilen güneşe maruz kalma ise dikkate alınmadı.
D VİTAMİNİ NE İŞE YARAR?
D vitamini kan şekerinin düzenlenmesinde yardımcıdır. Kan basıncının düşmesinde etkili olan butakviye aynı zamanda kanser önleyici bir etkiye sahip. D vitamini kalp sağlığını korumanın yanı sıra kişinin ruh halini de iyileştirir.
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ
D vitamini olmadan kemikler, yumuşak, ince ve kırılgan hale gelebilir. Yetersiz D vitamini ayrıca kemik erimesi ve bazı kanser türleriyle bağlantılı.
HANGİ GIDALARDA D VİTAMİNİ VAR?
D vitamini balık, özellikle ton balığı, süt, yumurta, tahıllı gıdalar ve mantarda bulunuyor. Yine peynir, tereyağı, yoğurt, kefir D vitamini içeren gıdalardan.