Yandex Metrica

Deprem vertigoyu tetikliyor! Şiddetli sarsıntılara maruz kalanlarda baş dönmesi sık yaşanıyor

Deprem vertigoyu tetikliyor! Şiddetli sarsıntılara maruz kalanlarda baş dönmesi sık yaşanıyor

Depremler anlık yıkılmalara ve can kayıplarına yol açarken geride hem fiziki hem zihinsel hem de ruhsal izler bırakıyor. Yapılan bazı analizler, depremi yaşayan bazı kişilerde vertigo görülebileceğini ortaya koyuyor. Kulaktaki denge sisteminden kaynaklanan durum kadınlarda daha yaygın.

Sağlık

23.01.2024, 20:28

En korkunç doğal afetlerden olan depremin şiddeti binalarda ve şehirlerde maddi kayıplara yol açarken, ölümler ve yaralanmalara da yol açıyor. Tabi bir de zihinsel ve ruhsal yönden bıraktığı izler var. 

Özellikle yurtdışındaki depremlerden sonra, sarsıntıların çoğu insanda vertigo sendromuna sebep olabileceği görüldü. Mesela 11 Mart 2011'de Japonya'yı vuran 9 büyüklüğündeki depremin ardından, merkez üssüne yakın yerde ikamet eden birçok kişi, artçı sarsıntıların yaşanmadığı zamanlarda bile başlarının döndüğünü hissetti. 

Yarım saatte 250 kalori yaktırıyor! Zayıflatırken beyni de geliştiriyor! Bu dansı herkes yapabilir Yarım saatte 250 kalori yaktırıyor! Zayıflatırken beyni de geliştiriyor! Bu... Haberi Görüntüle

DEPREM SONRASI VERTİGO SENDROMU NEDEN OLUYOR?

Japon araştırmacılar Yasuyuki Nomura ve Teru Toi yaşanan rahatsızlığı, "deprem sonrası vertigo sendromu" olarak adlandırdı. Baş dönmesinin kulaktaki denge sisteminin uyarılmasından kaynaklandığı belirtiliyor. 

Tabi sözkonusu rahatsızlığa yol açan şey, travma sonrası stres bozukluğu da olabilir. Sendrom, kadınlar ve hareket hastalığından muzdarip olanlar arasında daha yaygın.

Kum torbasıyla ilgili şaşırtan sonuç! Yumruklamak meğerse... Kum torbasıyla ilgili şaşırtan sonuç! Yumruklamak meğerse... Haberi Görüntüle

HAREKET EDEREK VEYA İLAÇLA İYİLEŞMEK MÜMKÜN

Vertigo sendromundan kurtulmak için fiziksel zindeliği yüksek tutmak ve haber izlemekten kaçınmak gerekiyor. Ayrıca fizik tedaviyi takiben semptomların şiddetlenmesine karşı ilaç almak da koruyucu olabiliyor. 

Öte yandan depremlerden sonra, vücut anlık yaralanmalara da maruz kalabiliyor. Kafatasında ve göğüste, dış veya iç kanamaya yol açan ciddi yaralanmalar meydana gelebiliyor.

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

ENFEKSİYON RİSKİNE DİKKAT!

Enfeksiyonlar da deprem sonrası ortaya çıkan en önemli sağlık sorunlarından. Bu durum toz soluma veya aşırı çevresel koşullara maruz kalma nedeniyle gerçekleşebiliyor. Uzun vadede görülen enfeksiyonlar ise susuzluk, hipotermi, ezilme sendromu, yara enfeksiyonları ve daha fazlasından kaynaklanabiliyor. 

Hayatta kalanların ruh sağlığı noktasında ise en yaygın psikolojik durum, Travma Sonrası Stres Bozukluğu ve majör depresyon. Bu noktada mutlaka bir psikologtan yardım almak gerekiyor. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading