Yandex Metrica

Böcek yersek ne olur? Yararı-zararı ne? Böcek yemek caiz mi? İçinde neler var? İşte gündemdeki böcek hakkında her şey

Böcek yersek ne olur? Yararı-zararı ne? Böcek yemek caiz mi? İçinde neler var? İşte gündemdeki böcek hakkında her şey

Gıda sektörü ile ilgili Avrupa Birliği ülkelerinde yeni bir dönem başlıyor. Görünüşü çoğu insan tarafından ürkütücü bulunan cırcır böceğinin tozu, artık bazı besin maddelerinde kullanılabilecek. Ürünlerde kriket unu adı verilen bu maddenin bulunup bulunmadığına dair bilgilendirme yapılması zorunlu. Peki böyle bir şeye neden ihtiyaç duyuldu, cırcır böceği sağlığa faydalı mı zararlı mı?

Sağlık

07.04.2024, 17:21

Değil yanına yaklaşıp dokunmak, bazı insanlar için cırcır böceğinin sesini duymak bile tüyleri diken diken etmeye yetiyor. Bir de bu böcekten yapılan tozu tükettiğinizi düşünsenize... Ancak bu okuduğunuz şaka değil gerçek. 

Vietnamlı bir şirket 2019 yılında cırcır böceğinden elde edilen tozun unlu mamül, atıştırmalık, sos, makarna ve bisküvilere katkı maddesi olarak eklenmesi için başvuruda bulunmuştu. Avrupa Birliği'nden buna onay çıktı. Artık kriket unu olarak adlandırılan bu madde çoğu Avrupa Birliği ülkesinde kullanılacak. 

Peki neden bir böceğin tozu katkı maddesi olarak kullanılıyor? Sağlığa ekstra katkıları mı var? 

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

BU BİR ÖVGÜ DEĞİL AMA EVET, PROTEİN DEPOSU

Cırcır böceği tozu (yaygın tabirle 'kriket tozu') araştırmalara göre harika bir protein, vitamin, mineral, lif ve yağ asidi kaynağı. Üstelik bu böceklerde gram başına bulunan protein miktarı büyük ya da küçük baş hayvanlardan daha fazla. 

Cırcır böceği tozunun proteini, dokuz temel amino asidin tümünü içerdiğinden tam protein olarak kabul ediliyor. İçerdiği mineraller arasında ise çinko, bakır, iyot ve manganez bulunuyor. Çinko bağışıklığı, hormon üretimini ve DNA sağlığını desteklerken bakır cilt sağlığını, bağışıklık fonksiyonunu ve demir emilimini artırıyor. 

İyileşememenizin sebebi evcil hayvanınız olabilir! Bakterileri bakın ne yapıyorlar İyileşememenizin sebebi evcil hayvanınız olabilir! Bakterileri bakın ne yapıyorlar Haberi Görüntüle

3 ÇEŞİT YAĞ İÇERİYOR

Kriket ununda proteinden sonra en büyük ikinci kalori kaynağı ise yağ. Bu yağlar arasında tekli doymamış yağ, çoklu doymamış yağ ve doymuş yağ bulunuyor. 

Böcekten öğütülerek elde edilen tozunda bol miktarda B12 bulunuyor. B12 ile birlikte kriket proteini de mükemmel bir B2 ve B7 vitamini kaynağı. Riboflavin ve biotin ise cilt sağlığını destekliyor.

Kahveyi sakın bu saatte içmeyin! Bağımlılığa yol açıyor! İşte kahve içmek için en uygun saat Kahveyi sakın bu saatte içmeyin! Bağımlılığa yol açıyor! İşte kahve... Haberi Görüntüle

SİNDİRİM SİSTEMİNİ DÜZENLİYOR

Cırcır böceğinin faydalarıyla ilgili bazı araştırmalar da mevcut. Bir araştırmada 20 katılımcı iki ayrı kahvaltıyla beslendi. Bir kısım kriket unu alırken, diğerleri yemedi. Bu kişiler yedikleri şeyden habersizdi. İki hafta sonra bilim adamları, kriket unu yiyenlerde bifidobacterium animalis adı verilen faydalı bir mikropta 5,7 kat artış kaydetti.

Başka bir deyişle, kriket tozu yemek, daha fazla iyi bakteri anlamına geliyordu ve bu da onu iyi bir bağırsak sağlığı takviyesi yapıyordu. Aynı zamanda iki hafta geçtikten sonra, kriket unu yiyenlerin vücutlarındaki iltihaplanma daha düşük çıktı.  Veriler, cırcır böceği yemenin bağırsak sağlığını iyileştirebileceğini ve sistemik enflamasyonu azaltabileceğini gösteriyor. 

Artık Avrupa Birliği ülkelerine gittiğinizde domuz etinin yanında dikkat etmeniz gereken bir madde daha var. O da kriket unu. Çünkü bu ülkelerde içeceğiniz smoothie, kahve, çay gibi içeceklerde veya pilav, çorba ve tatlılarda cırcır böceği tozu kullanılmış olabilir. 

Son yıllarda çok övülüyordu! O beslenme şeklinin kalbi adeta zehirlediği belirlendi! Kan şekeri de tavan yapıyor Son yıllarda çok övülüyordu! O beslenme şeklinin kalbi adeta zehirlediği... Haberi Görüntüle

İSLAM'A GÖRE CIRCIR BÖCEĞİ YEMEK CAİZ Mİ? 

İslamiyet'te böcek yemeyi serbest kılan bazı hükümler var. Ancak 'haşarat', yani toprak içinde yuvası olan küçük hayvanlar, helal değil.

Fare, akrep, yılan çeşitleri, kertenkele, timsah, kene, semender, kurbağa, kaplumbağa, salyangoz, arı, sivrisinek, karasinek, köstebek, kirpi, tahtakurusu, bit, pire gibi canlılar dinimize göre yenmez. Ancak Şafii ve Maliki mezheplerinde kirpi ve kertenkele yenebiliyor.

Yasaklı canlılar arasında cırcır böceği ve çekirge ise yok. Zaten çekirgenin tüketilmesi ile ilgili geçmişte Diyanet İşler Başkanlığı'nca açıklamalar yapılmıştı. Bu canlıyı yemenin dinimizde bir sakıncası olmadığı söylenmişti. Hatta Buhari'de yer alan hadislere göre çekirge helal hayvanlar grubunda yer alıyor. Cırcır böceği yemenin caiz olup olmadığına ilişkin ise Diyanet'ten henüz bir açıklama yapılmadı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading