Yandex Metrica

Bahar alerjisi en çok gençleri vuruyor! Uzmanlar belirtilerin iki yaşından sonra başladığını belirtiyor! Bahar alerjisi belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

İlkbahar ayları alerjisi olan insanların kabusu. Günlük hayatı olumsuz etkileyen belirtilere yol açan bahar alerjisi bu sene sıcak giden hava şartları sebebiyle daha erken başladı. Kulak Burun Boğaz doktorları semptomların 2 yaşından sonra başladığını belirtiyor. "Bahar alerjisi belirtileri nelerdir? Bahar alerjisinden korunmak mümkün mü? Nasıl tedavi edilir?" sorularının cevapları ise haberde. 

Sağlık

10.04.2024, 02:07

Mevsim geçişleri alerjik bünyeye sahip insanlar için korkulu rüya. Hapşırma, burun akıntısı ve gözlerde sulanmanın yanında ciltte oluşan reaksiyonlar bu kişilerin hayatını oldukça zorlaştırabiliyor. Ana alerjenler çimenlerden, yabani otlardan ve zeytinden elde edilen polenler. Çam ve selvi gibi diğer birçok bitki de bu belirtilere neden olabiliyor.

İklim değişikliği havayı daha ılıman hale getirerek bitkilerin de biyolojik döngüsünü farklılaştırıyor. Bu da insanları doğrudan etkiliyor. 

Dünyanın en alkolik çocukları o ülkede! DSÖ raporunda ortaya çıktı Dünyanın en alkolik çocukları o ülkede! DSÖ raporunda ortaya çıktı Haberi Görüntüle

BAHAR ALERJİSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Polene aşırı maruz kalmak bağışıklık sistemini bozabiliyor ve hapşırma, gözlerde sulanma, boğaz rahatsızlığı, burun tıkanıklığı, nefes alırken ıslık sesi ve öksürüğe neden olabiliyor. Alerjiler uykuyu bozabilirken dinlenmeyi engellediği için zihni de bulanıklaştırabiliyor. Bu nedenle hastalar kendilerini yorgun ve sinirli hissediyor. 

Kalp krizi Kalp krizi "ben geliyorum" diyor! İşte en ilginç ama en... Haberi Görüntüle

SEMPTOMLAR KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞİYOR

Alerjilerin neden olduğu semptomların şiddeti ve süresi ise farklılık gösteriyor. Bu, her kişinin havadaki polene duyarlılığına ve maruz kalma miktarına bağlı. Bazılarının yılda birkaç gün veya hafta, bazılarının ise aylarca semptom göstermesinin nedeni bu.

Son verilere göre bu sene alışılmadık derecede sıcak olan kış ayları alerji sezonunu erken getirdi. Hatta son 20 yılda alerjilerde genel bir artış var ve alerjisiz ayların sayısı azaldı.

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

HAVA OLAYLARI DA ALERJİYİ TETİKLEYEBİLİYOR

Rüzgârın yönü ve şiddeti gibi meteorolojik faktörler havadaki polen varlığının artmasına yardımcı oluyor. Ayrıca şehirlerdeki hava kirliliği alerjen proteinlerini de değiştirebiliyor. Bu nedenle hava kirliliğinin arttığı şehirlerde alerjen ağaç dikilmemesi tavsiye ediliyor.

Holiganlar hakkında çılgın mesaj: Yeşil sahaya inenin cinsel sorunu var Holiganlar hakkında çılgın mesaj: Yeşil sahaya inenin cinsel sorunu var Haberi Görüntüle

ALERJENLERDEN KORUNMAK MÜMKÜN

Neyse ki alerjisi olanlar kendilerini polenden korumak ve semptomlarını daha iyi yönetmek için çok şey yapabilir.

Harvard Health Publishing yakın zamanda bahar alerjisi semptomlarını yönetmek için basit yönergeler yayınladı.

Beş buçuk yıldır kalp nakli bekliyor! Esila Tüfekçi için vakit daralıyor! İyileşirse doktor olacak Beş buçuk yıldır kalp nakli bekliyor! Esila Tüfekçi için vakit... Haberi Görüntüle

TEDAVİYE HEMEN BAŞLAMAK LAZIM

İlk tavsiye, hastaların burun, boğaz veya göz rahatsızlığının ilk belirtisinde tedaviye başlaması, böylece kontrolden çıkmadan tedavi edilebilir. Ancak belirtileriniz yüzün yalnızca bir tarafını etkiliyorsa doktorunuz tarafından kontrol edilmeli. Alerjiyle ilgisi olmayan bir sorundan kaynaklanıyor olabilir.

Bahar alerjilerine yönelik üç kategoride ilaç var: 

Uyuşukluğa neden olmayan antihistaminikler: Hap ve burun spreyi şeklinde oluyorlar. Kaşıntıya, göz sulanmasına, hapşırmaya ve burun akıntısına neden olan aşırı histaminin etkilerini bloke ederek çalışıyorlar.

Dekonjestanlar: Hap, şurup ve burun spreyleri şeklinde oluyorlar. Bir miktar semptomatik rahatlama sağlıyorlar. 

Burun steroidleri: Tıkanıklığa, burun akıntısına veya kaşıntılı burunlara ve hapşırmaya neden olan iltihabı azaltıyorlar. 

50 kez mutasyona uğradı! Yanlış okumadınız: En uzun süreli Covid- 19 vakası bilim insanlarını şaşırttı! 50 kez mutasyona uğradı! Yanlış okumadınız: En uzun süreli Covid-... Haberi Görüntüle

İMMÜNOTERAPİ DE DÜŞÜNÜLEBİLİR

Belirtileriniz şiddetliyse veya yeterince hafiflemiyorsa doktorunuz koruyucu bir immünoterapi seçebilir. Bunalr alerjiyi ortadan kaldırmayan, ancak vücudun bağışıklık tepkisini daha iyi tolerans ve etkinlik için değiştiren enjeksiyonlar veya dil altı tabletleri şeklinde oluyor.

Hem annelere hem bebeklere faydalı bir çay! Gaz sancısını şıp diye kesiyor! Altıncı aydan itibaren kullanılıyor Hem annelere hem bebeklere faydalı bir çay! Gaz sancısını şıp... Haberi Görüntüle

TUZLU SUYLA BURUN YIKAMA DA ETKİLİ

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Saltürk ise tuzlu su ile burun yıkamanın, alandaki alerjen yoğunluğunu düşüreceği için şikayetleri de azaltabildiğini belirtiyor. Saltürk'e göre bahar alerjisi çocuklarda genellikle 2 yaşından sonra başlıyor. En sık okul ve ergenlik döneminde görülüyor. 

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

POLENLERE KARŞI HANGİ ÖNLEMLER ALINABİLİR? 

Bahar mevsiminin başlangıcından itibaren, uygun ilaçları uygulayarak ortaya çıkan semptomlarla daha kolay ve hızlı bir şekilde başa çıkılabilir. 

  • Nemlendirici ürünler kullanmak da cildi güçlendirdiği ve rahatlama sağladığı için çok önemli. 
  • Havadaki polen seviyelerinin yüksek olduğu günlerde açık hava aktivitelerini mümkün olduğunca sınırlayın.
  • Evde veya arabada camları uzun süre açık bırakmayın çünkü polen içeriye girer. Bu olduğunda, alanı temizleyin.
  • Evin etrafına polen yayan bitkiler koymayın.
  • Dışarıda giydiğiniz kıyafetlerle içeride kalmayın. Polen giysilere "yapışır" ve ciltte reaksiyona neden olabilir
  • Üzerinizdeki polenleri temizlemek için eve gelir gelmez duş alın ve saçınızı yıkayın.

Lens kullanırken bunu asla unutmayın! Gözü kör ediyor! İşte lensi yanlış kullanmanın hiç bilmediğiniz sonuçları Lens kullanırken bunu asla unutmayın! Gözü kör ediyor! İşte lensi... Haberi Görüntüle

BÖCEK SOKMALARI DA ALERJİ SEBEBİ

Tabi ilkbaharda cilt alerjisine neden olabilen tek şey polen değil. Zehirli sarmaşık gibi bitkilerle temas ve böcek ısırıkları da reaksiyonlara neden olabiliyor. 

  • Böyle bir durumda kortizonlu merhem sürmek ve antihistaminikler almak gerekebilir. Nadir durumlarda oral kortizon gerekir. Böceklerin toplandığı yerlere yaklaşmayın.
  • Böceklerin alttan girip ciltle temas etme ihtimalini azaltmak için burnu kapalı ayakkabılar ve uzun, dar pantolonlar giyin.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Loading