Su şişesinden sera yapmaya ne dersiniz? Kesilmiş plastik su şişesi ile bitkilerinize ucuz yoldan sera ortamı yaratabilirsiniz!
İçip bitirilmiş su şişelerini hemen çöpe mi atıyorsunuz? Eğer bir bahçeniz varsa artık bu şişeleri başka şekillerde değerlendirebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey plastik şişeleri ikiye bölmek. Bu şekilde bir fidenin üzerine konulduğunda fideyi koruyan şişe, aynı zamanda bir kürek veya sulama kabı olarak da kullanılabilir.

Su şişelerinden neler yapılabilir? Su şişeleri bahçe için nasıl geri dönüştürülebilir? İşte cevaplar...
Devir ekonomik devri. Artan hayat pahalılığı insanları daha çok tasaruf etmeye zorluyor. Bu noktada da geri dönüşüm büyük önem taşıyor.
Bahçe sahiplerinin ise eğer alanları büyükse harcamaları da artıyor. Kullanılan aletler ve sera malzemeleri bütçeyi zorlayabiliyor. Ama yazar Steve Wilson bu konuda bütçeyi rahatlatacak çok önemli bir geri dönüşüm paylaşıyor.
SU ŞİŞESİNİ İKİYE BÖLÜN
İçip bitirilen su şişelerinin atılmaması gerektiğini söyleyen Wilson, bunların çok yönlü olarak yeniden kullanılabileceğini dile getiriyor. Bahçe işlerinde paradan tasarruf etmeye yardımcı olmak için yapılması gereken ise biten bir plastik su şişelerinden alıp ikiye bölmek.
FİDELERİN ÜZERİNE KAPATIN
Kesilmiş haliyle fidenin üzerine dikilen su şişesi, fideleri koruma görevi görmeye başlarken aynı zamanda bir sera görevi görür. Fide ışık almaya devam eder ve sıcak ortamda büyümesini sürdürür.
SULAMA KABI OLARAK DA KULLANILIR
Su şişeleri bahçede sulama kabı olarak da kullanılabilir. Bir sulama kabı kullanmak, su faturalarından tasarruf etmenize ve bitkiye su akışını kontrol etmenize yardımcı olur. Sulama kabını yapmak için ise, su şişesinin kapağının üst kısmına birkaç delik açmanız ve suyla doldurmanız yeterli.
SU ŞİŞESİNDEN KEPÇE DE YAPILABİLİR
Bahçıvanlar ayrıca kendi kullanışlı küçük mala veya kepçelerini yapmak için de su şişelerini keserek kullanabilir. Bu, saksılara ve kaplara kompost koymak, sınırlardaki bitkiler için delik açmak veya bahçelerdeki köpek/kedi dışkılarından kurtulmak için kullanılabilir.
Bahçıvanlar ayrıca konteyner bitkileri için kendi rezervuarlarını yapmakta su şişelerini kullanabilir. Altı kesilmiş iki litrelik plastik bir şişe toprağa konur, içine su dökülür. Bu su yavaş yavaş toprağa sızacaktır.
FOLYOLARIN GÜNEŞİ YANSITMA GÜCÜNDEN YARARLANIN
Öte yandan su şişesi dışında folyolar da fidelerin daha fazla güneş ışığına maruz kalmasına yardımcı olabilir. Kare bir karton parçası alın ve bir folyo üzerine yerleştirin. Folyo karton parçasından daha büyük olmalı.
Folyoyu karton parçasının etrafına sarın. Bunu daha sonra bir penceredeki saksı bitkisinin arkasına yerleştirin. Bu, bölgeye gelen güneş ışığının yansıyıp bitkinin ısınmasına yardım edecektir.