Yandex Metrica

Kan vermek orucu bozar mı? Diyanet oruçlu iken kan vermeyi açıkladı!

Kan vermek orucu bozar mı? Diyanet oruçlu iken kan vermeyi açıkladı!

Ramazan ayının yaklaşmasıyla oruç tutarken kan verilirse orucun bozulup bozulmayacağı araştırılıyor. Müslümanlar Ramazan'da oruç tutarken orucu bozmamak için akılda kalan soruları cevaplamaya çalışıyor. Peki kan vermek orucu bozar mı? Diyanet oruçlu iken kan vermeyi açıkladı!

Yaşam

22.03.2024, 02:23

Ramazanın başmasına sayılı günler kala 'Kan vermek orucu bozar mı?' diye merak ediliyor. İnternette 'Kan vermek orucu bozar mı?' sorusu araştırılmaya başladı. Peki kan vermek orucu bozar mı? Diyanet oruçlu iken kan vermeyi açıkladı!

İngiliz Kraliyet ailseinin bahtsız gelini Kate Middleton'dan haber var! Kansere yakalanan prensesin sağlık durumu açıklandı! İngiliz Kraliyet ailseinin bahtsız gelini Kate Middleton'dan haber var! Kansere... Haberi Görüntüle

KAN VERMEK ORUCU BOZAR MI?

Din İşleri Yüksek Kurulu olan Diyanet, kan vermek orucu bozar mı sorusuna şöyle cevap verdi:

Ramazan’da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz (İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 50-52).  Vücuda kan almak ise, beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar. 

Kan vermenin orucu bozup bozmaması ile ilgili olarak birbirine zıt iki rivayet vardır. Bunlardan birine göre Hz. Peygamber (s.a.s.), “Hacamat yapanın ve yaptıranın (vücuttan tedavi maksadıyla kan alanın ve aynı amaçla vücudundan kan aldıranın) orucu bozulur.” (Ebû Dâvûd, Savm, 28) buyurmuştur. 

Öte yandan Resûlullah’ın (s.a.s.) oruçlu iken hacamat yaptırdığı rivayet edilmiştir (Buhârî, Savm, 32; Ebû Dâvûd, Savm, 29).
Bu iki hadisi birlikte değerlendiren bilginlerin çoğu, birinci hadisi “Hacamat yapan kişinin, kanı özel alet ile emerken ağzına kaçırabileceği, hacamat yaptıran ise kan verdiği için zayıf düşerek hasta olabileceği için oruçları bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalır.” şeklinde yorumlamış ve ikinci hadisi esas alarak kan vermenin orucu bozmayacağı sonucuna varmışlardır.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading