Yandex Metrica

İkinci cemre ne zaman düşecek? İkinci cemre nereye düşecek, cemre düşme tarihleri neler?

İkinci cemre ne zaman düşecek? İkinci cemre nereye düşecek, cemre düşme tarihleri neler?

Hava sıcaklıklarının artmasıyla beraber Vatandaşlar ikinci cemrenin ne zaman hangi tarihte düşeceğini araştırmaya başladı. Bahar’ın gelişini en güzel sembollerinden biri olan cemre vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Peki, İkinci cemre ne zaman düşecek? İkinci cemre nereye düşecek, cemre düşme tarihleri neler?

Yaşam

23.01.2024, 20:29

Şubat ayının sonlarına yaklaşırken hava sıcaklıklarının artması da dikkat çekiyor. Hava sıcaklıklarının artmasıyla beraber ikinci cemrenin ne zaman düşeceği merak konusu oldu.

İKİNCİ CEMRE NE ZAMAN DÜŞECEK?

İkinci cemre 27 Şubat'ta suya, üçüncü ve son cemre de 6 Mart 2023 günü toprağa düşecek.

CEMRE NEDİR?

Cemre, İlkbahar başlangıcında yedişer gün arayla; önce havada sonra su ve toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık artışı. Arapça olan sözcük kor durumunda ateş anlamına gelir. Mina Vadisi'nde Arafat'tan gelen hacıların attıkları taşlarla oluşan yığınlara da "cemre" adı verilir.

Arapça kökenli "cemre" kelimesinin sözlük anlamı "kor" yani ateştir. Halk arasında da sıcaklığın artmasını haber eder. Cemreler, ilkbahar başlamadan önce 7 gün arayla havaya, suya ve sonrasında toprağa düşer. Bu düşen cemreler nedeniyle hava, su ve toprağın ısındığına inanılır.

Cemre düşmesiyle beraber Hıdırellez ve nevruz kutlamaları başlar.

Türk ve Altay halk kültüründe ve mitolojisinde ise İmre (İmere veya Emire) adı verilen cinin neden olduğuna inanılır. İlkbaharda görünüp titrek ışıklar saçarak göğe yükselir. Sonra buzların üzerine düşerek onları eritir.

Oradan da yere girer. Bundan sonra ısınmış topraktan buhar yükselir. Emire baharın gelişini temsil eder. Bulgarlarda Zemire olarak yer alır. Anadolu Türkçesindeki Arapçadan gelme Cemre sözcüğünün aslında bu adın benzetme yoluyla değişmiş hali olduğu söylenebilir

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading