Yandex Metrica

Hasarlı binalar güvenli değil! Depremden sonra ne zaman binaya girilebilir? Deprem sonrasında neler yapılmalı?

Hasarlı binalar güvenli değil! Depremden sonra ne zaman binaya girilebilir? Deprem sonrasında neler yapılmalı?

Deprem, ne zaman gerçekleşeceği bilinmeyen bir doğal afet. Bu yüzden ne kadar hazırlıklı olunduğu düşünülse de yine de doğal olarak paniğe yol açabiliyor. Deprem sonrası yapılması gerekenler de en az deprem anı kadar önemli. Bu konudaki en büyük hata, sarsıntıdan günler sonra hasarlı binalara girmek. Uzmanlar hasar almış evlerin deprem sonrası en tehlikeli noktalar olduğunu belirtiyor.

Yaşam

23.01.2024, 20:28

Deprem anında ve sonrasında insanlarda büyük bir panik ve korku olur. Bu sebeple çoğu zaman yanlış kararlar verilip hatalı adımlar atılabiliyor. Bunlardan biri hasarlı "bir daha olmaz" düşüncesiyle hasarlı binalara girmek. Peki bu doğru mu? Hasarlı binalara girmek güvenli mi?

Bir depremden sonra artçı sarsıntılar yaşayabilirsiniz. Artçı sarsıntılar, daha büyük bir depremi takip eden daha küçük depremlerdir. Bunlar bir depremden dakikalar, günler, haftalar ve hatta aylar sonra olabilir.

Bir artçı sarsıntı hissederseniz, yere kapanın, örtünün ve tutunun. Kurtarma ekiplerinin sizi bulmasına yardımcı olmak için bir mesaj gönderin, duvara veya boruya vurun veya düdük kullanın.

Eşinin aldattığı videolar ile gündeme gelmişti! Ünlü oyuncudan eşinin doğum gününe özel öpücüklü paylaşım! Eşinin aldattığı videolar ile gündeme gelmişti! Ünlü oyuncudan eşinin doğum... Haberi Görüntüle

HASARLI BİNALAR GÜVENİLİR Mİ? 

  • Uzmanlara göre hasarlı binalar, hasarlı elektrik hatları, sızdıran gaz ve su hatları, deprem sonrasında karşılaşabileceğiniz tehlikelerden sadece birkaçı. Bu yüzden hasarlı bir binaya girmeyin. Depremler binalara zarar verebilir ve onları güvensiz hale getirebilir. Yerel yetkililer size içeri girmenin güvenli olduğunu söyleyene kadar bekleyin.
  • Olağandışı sesler duyarsanız evinizi veya binanızı terk edin. Garip sesler binanın düşmek üzere olduğu anlamına gelebilir.
  • Evinizin duvarlarında, zeminlerinde, kapılarında, pencerelerinde ve merdivenlerinde hasar olup olmadığını dikkatlice kontrol edin. Temelde çatlaklar veya eksik destek kirişleri gibi yapısal hasar görürseniz, bir sığınağa veya başka bir güvenli yere taşınmanız gerekebilir.
  • Gaz, elektrik ve su hatlarında hasar olup olmadığını kontrol edin. Gaz kokusu alırsanız veya kesik bir hat görürseniz, ana vanayı dışarıdan kapatın. Gaz kaçağı olmadığından emin olana kadar kibrit, çakmak, ev aletleri veya ışık anahtarlarını kullanmayın. Elektrik anahtarlarından çıkan kıvılcımlar gazı ateşleyerek patlamaya neden olabilir.
  • Deprem sonrasında yaralanma riski yüksektir. Küçük yaraları iyileştirmek ve enfeksiyonu önlemek için hızlı bir şekilde ilk yardım alın.
  • Elektrik kesintileri nedeniyle uygun şekilde soğutulmamış çabuk bozulan yiyecekleri atın; ayrıca alışılmadık bir kokusu, rengi veya dokusu olan yiyecekleri de atın. 
23 Nisan 2024 burç yorumları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç,Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova, Balık burcu... 23 Nisan 2024 burç yorumları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç,Aslan, Başak,... Haberi Görüntüle

TEMİZ SU KULLANIMINA DİKKAT EDİN

Bebek maması yapmak, dişlerinizi fırçalamak, bulaşık yıkamak ellerinizi yıkamak için kirli su kullanmayın. Şişelenmiş, kaynatılmış veya arıtılmış su içmek, yemek pişirmek ve kişisel hijyen için güvenlidir. 

Deprem sonrasında farklı ve güçlü duygular yaşamak doğaldır. Bu duygularla başa çıkmak ve ihtiyacınız olduğunda yardım almak, sizin, ailenizin ve toplumunuzun bir felaketten kurtulmasına yardımcı olacaktır. Aileniz, arkadaşlarınız ve diğer kişilerle bağlantı kurun. Kendinize ve onlara iyi bakın, ne zaman ve nasıl yardım alacağınızı bilin.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading