Rize-Artvin Havalimanı açıldı! İşte dev eserin özellikleri
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev'in katıldığı törenle bugün hizmete açılan Rize-Artvin Havalimanı, özellikleriyle de adından söz ettiriyor. İşte dünyada sadece 5 tane olan ve Türkiye'de ikinci olan Rize-Artvin Havalimanı'nın özellikleri...
Türkiye’nin deniz üzerine dolgu yapılarak inşa edilen 2’nci, dünyanın ise 5‘inci havalimanı olma özelliğini taşıyan Rize-Artvin Havalimanı 32 bin metrekare terminal binası ve diğer destek binaları ile birlikte toplam 47 bin 133 metrekare kapalı alandan oluşuyor.
1453 AĞAÇLA YEŞİLLENDİRİLDİ
135 bin metrekareden fazla peyzaj alanına sahip havalimanının 49 bin metrekaresi Karadeniz’in coğrafi özelliklerine uyumlu 1453 ağaçla yeşillendirildi. Son çevre düzenlemelerinin yapıldığı havalimanına ilk iniş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i taşıyan uçaklarla yapıldı.
MİMAR SİNAN TEKNİĞİ KULLANILDI
Havalimanında her yıl binlerce uçağın iniş ve kalkış yapacağı pist ve üst yapı tesisleri olacağından, eserlerindeki ustalık, işçilik ve mühendislik zekasıyla kendine hayran bırakan Mimar Sinan'ın 1558 yılında yaptığı Süleymaniye Camisi'ndeki 'ön yükleme' tekniği kullanıldı. Yöntemle havalimanında yapı yüküne eş değer geçici toprak dolgu inşa edildi. Belli bir süre bekletilen ve sonra kaldırılan toprakla birlikte konsolidasyon oturmaları en aza indirildi. Pist uzunluğundan yaklaşma ışıklarına, kaplama tipi ve kalınlığından oturma öngörülerine ve önlemlerine kadar onlarca farklı alanda hassas hesaplamalar yapıldı ardından 3 Nisan 2017'de temeli atılan havalimanında deniz dolgusuna geçildi.
3 MİLYON YOLCUYA HİZMET VERECEK
Rize-Artvin Havalimanı'nın yılda yaklaşık 3 milyon yolcuya hizmet vermesi planlanıyor. Havalimanının çay yaprağı şeklindeki giriş takı ile çay bardağı şeklindeki hava trafik kontrol kulesi, yöresel mimariyi yansıtıyor.
TRAFİK KONTROL KULESİ ÇAY BARDAĞI FORMUNDA TASARLANDI
Terminal binası içine Çay Müzesi inşa edilen havalimanında, hava Trafik kontrol kulesi ince belli çay bardağı, havalimanı girişi de çay yaprağı şeklinde yapıldı. 135 bin metrekareden fazla peyzaj alanına sahip havalimanının 49 bin metrekaresi Karadeniz'in coğrafi özelliklerine uyumlu 1453 ağaçla yeşillendirildi. 58'inci havalimanı olan Rize-Artvin Havalimanı, Ordu-Giresun Havalimanı'ndan sonra Türkiye’nin 2'nci; Japonya, Hong Kong ve Güney Kore'nin ardından ise dünyanın 5'inci deniz üzerindeki havalimanı olarak kayıtlara geçti.
DAİMİ HAVA HUDUT KAPISI OLARAK BELİRLENDİ
Doğu Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere ülke turizmine, ticaretine, üretimine sağlayacağı katkılarla, millete, çevreye, ülke ekonomisine hizmet edecek havalimanı, Doğu Karadeniz, Kafkas ve Orta Doğu ülkeleri arasındaki potansiyel trafikten kaynaklanacak taşımacılık zincirinin aktarma merkezi de olacak.
Havalimanı, Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile uluslararası giriş-çıkışlara açık daimi hava hudut kapısı olarak belirlendi.
RİZE-ARTVİN HAVALİMANI NEREDE?
Rize'ye 34, Hopa'ya 54, Artvin'e 125 kilometre uzaklıkta, Pazar ilçesinde yapılan havalimanı yılda yaklaşık 3 milyon yolcuya hizmet verebilecek.
DÜNYADAKİ ÖRNEKLERİ
Türkiye'deki Ordu-giresun ve Rize-Artvin Havalimanı'na benzer şekilde inşa edilen 3 tane daha havalimanı var. İşte o havalimanları ve özellikleri...
SEUL INCHEON HAVALİMANI
Incheon Havalimanı Güney Kore'nin başkenti Seul'ün yaklaşık 50 km dışında 2001 yılında açıldı. 5 milyar doların üzerinde atırımlşa yapılan havaalanı deniz doldurularak yapılan en bilinen havaalanlarından bir tanesi. Bunun yanında Uzak Doğu'nun en işlek havalimanlarından bir tanesi.
KOBE HAVAALANI
Bir diğer havaalanı da Japonya'da bulunuyor. Osaka'da bulunan Kobe Havaalanı ta tıpkı Incheon gibi yapay bir alanın üzerine ceniz dolgusuyla kuruldu. 2006 yılında inşası biten Kobe Havaalanı Japonya'ya yaklaşık8,7 milyar dolara mal oldu.
HONG KONG ULUSLARARASI HAVALİMANI
Dünyadaki bir diğer havalimanı Hong Kong'ta bulunuyor. Hong Kong Uluslararası Havalimanı 1998 yılında hizmete açıldı.